Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ο Andros and his People χαράζουν δημοσιονομική πολιτική

Χτες το απόγευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου μίλησε στα μέσα ενημέρωσης για την «οικονομία». Η διάσκεψή του Στεφάνου, έγινε μετά την εξαγγελία του υπουργού οικονομικών Βάσου Σιαρλή πως μια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών θα αποφάσιζε τα τελικά μέτρα που δημοσιονομικής εξυγίανσης που απαιτούνταν για να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,5% του ΑΕΠ φέτος. Μετά από παρέμβαση του Andros and his People, που ως γνωστόν εκφράζει την πολιτική της κυβέρνησης, η εξαγγελία (ανακοίνωση) του πακέτου Σιαρλή δεν έγινε.

Παραθέτω πιο κάτω την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών όπως και τα δικά μου σχόλια σε αγκύλες [ ]:


Το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται εντατικά σε ό,τι αφορά τα μέτρα για δημοσιονομική εξυγίανση και πολύ σύντομα αυτά θα είναι έτοιμα και θα ανακοινωθούν, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

[Είναι σωστό πως το υπουργείο Οικονομικών εργάστηκε εντατικά και τα μέτρα είναι έτοιμα αλλά για να ανακοινωθούν πρέπει προφανώς να τα εγκρίνει ο Χατζηπέτρου]

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθαρίζει για ακόμα μια φορά, είτε θέλουν να το ακούσουν κάποιοι εδώ στην Κύπρο είτε όχι, ποιο είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία. Είναι η μεγάλη έκθεση κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό το πρόβλημα μαζί με το υπερβολικό ιδιωτικό χρέος, σύμφωνα με την Επιτροπή, προκαλούν τις ανισορροπίες στην κυπριακή οικονομία.

Έκθεση της Κομισιόν δεν αναφέρεται πουθενά σε «μεγάλη έκθεση κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα». Η Κομισιόν κατ’ ακρίβεια είπε: «Η Επιτροπή, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης επισκόπησης που διενήργησε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει εσωτερική ανισορροπία, η οποία οφείλεται στον τραπεζικό τομέα της και στο χρέος του επιχειρηματικού της τομέα, καθώς και εσωτερική και εξωτερική ανισορροπία στη δημοσιονομική της δυναμική και την ανταγωνιστικότητα, αν και όχι υπερβολική». Σημειώνεται πως μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, η έκθεση των τραπεζών σε αυτά περιορίστηκε στο ¼. Συνεπώς, ο Στεφάνου όχι μόνο επιλέγει το τι παραθέτει από εκθέσεις αλλά και το διαστρεβλώνει, ιδίως όταν ισχυρίζεται πως τις ανισορροπίες τις προκαλούν τα ελληνικά ομόλογα και το ιδιωτικό χρέος.]

Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζει για ακόμα μια φορά ότι η Κύπρος, για να εξασφαλίσει υγιή δημόσια οικονομικά και να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας. Ορισμένοι εδώ στην Κύπρο, αυτό το γεγονός που κατέγραψε μερικές φορές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το παρασιωπούν και το προσπερνούν για να ασκούν αυθαίρετη και ισοπεδωτική κριτική σε βάρος της Κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό, όμως, πλήττουν και δυσφημίζουν την κυπριακή οικονομία.

[Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει πως «Οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος (Σταθερότητας) συνοδεύονται από κινδύνους, οι οποίοι οφείλονται στο γεγονός ότι το μακροοικονομικό σενάριο για το 2012-2014 εμφανίζεται αισιόδοξο, ενώ η προγραμματιζόμενη προσπάθεια εξυγίανσης το 2013 βασίζεται εν μέρει σε μέτρα που δεν προσδιορίζονται πλήρως». Άρα αν υπάρχει κάποιος που αυθαίρετα αποσιωπά ή προσπερνά κάτι είναι ο ίδιος ο Στεφάνου που δεν παραδέχεται πως τα όποια μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης έχουν ληφθεί κρίνονται ανεπαρκή και αναμένεται να αποσαφηνιστούν νέα.]

Η οικονομία της Κύπρου αντιμετωπίζει διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα και υποφέρει από χρόνιες στρεβλώσεις. [Σωστός]

Η Κυβέρνηση ήδη έχει προωθήσει λύσεις για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων, όπως έχει κάνει με το θέμα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Συνταξιοδοτικού Σχεδίου του Δημόσιου Τομέα. [Εν μέρει σωστός. Η Επιτροπή σημειώνει: «Η Κύπρος αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών, ιδίως στον τομέα των συντάξεων. Η Κύπρος έθεσε σε εφαρμογή δύο σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ωστόσο, μολονότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι κατάλληλα και αξιόπιστα, η απόκριση της Κύπρου δεν είναι αρκετά φιλόδοξη ώστε να  εξασφαλισθεί διατηρησιμότητα και επάρκεια, και να καταστεί δικαιότερο το σύστημα  σε περισσότερο μακροπρόθεσμη βάση».]

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη την πολιτική εξυγίανσης της οικονομίας να την συνεχίσει πάντοτε με κοινωνική ευαισθησία και διάλογο». [Δηλαδή ποτέ, γιατί πάντα οι συντεχνίες θα είναι ενάντια σε κάθε πολιτική εξυγίανσης.]

Αναφερόμενος στην ΑΤΑ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την πολιτική για αναδιάρθρωση της ΑΤΑ όχι για να την κουτσουρέψει, αλλά για να βελτιώσει το όλο σύστημα. Η αναδιάρθρωση της ΑΤΑ έχει περιληφθεί στο τελευταίο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα. Αυτό το στόχο η Κυβέρνηση θα τον υλοποιήσει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους».

[Η Κομισιόν σημειώνει πως «Θα πρέπει να επιδιωχθεί, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους και σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές, μια ευρεία μεταρρύθμιση του συστήματος ώστε να ενισχυθεί η σύνδεση των πραγματικών μισθών με την εξέλιξη της παραγωγικότητας και το σύστημα να καταστεί δικαιότερο.» Άρα, ο Στεφάνου ή δεν κατάλαβε τι διάβασε στην Έκθεση της Κομισιόν, ή δεν διάβασε, ή κι αν διάβασε και κατάλαβε, συνεχίζει να λαϊκίζει]
Σε ό,τι αφορά την επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση έχει διακηρυγμένη και σταθερή θέση ενάντια στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης. Σημειώνουμε ότι τα θέματα που αφορούν στη συνταξιοδότηση εμπίπτουν στα θέματα της εθνικής αρμοδιότητας, η κάθε χώρα δηλαδή αποφασίζει για τα του οίκου της. 

[Πάμε γυρεύοντας δηλαδή για συνταξιοδοτικό Μαρί]

Η ηλικία συνταξιοδότησης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Σχέδια Συντάξεων του πρώτου πυλώνα, όπως στην Κύπρο είναι το Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι κατά κανόνα χαμηλότερη από αυτήν της Κύπρου. Η ηλικία συνταξιοδότησης στο Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου είναι και για άντρες και για γυναίκες το 65ο έτος και υπό αυστηρότερες προϋποθέσεις εισφορών μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει σύνταξη και στο 63ο έτος της ηλικίας του. 

[Η σύσταση της Κομισιόν είναι: «Να βελτιώσει περαιτέρω τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και επάρκεια του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια. Να εναρμονίσει την πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.»]

Επίσης, ακόμα πιο σημαντική είναι η πραγματική ηλικία αφυπηρέτησης που στην Κύπρο είναι ψηλότερη από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα στην Κύπρο είναι 63,5 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 61,5.

[Τα στοιχεία που παραθέτει ο Στεφάνου δεν είναι λάθος. Παραγνωρίζει όμως πως η ηλικία συνταξιοδότησης σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα δημογραφικά δεδομένα είναι μία παράμετρος. Μια δεύτερη είναι η επιβάρυνση με εισφορές του κόστους εργασίας, μια τρίτη το ύψος των συντάξεων]

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από μερικά χρόνια το όριο αφυπηρέτησης στη Δημόσια Υπηρεσία στην Κύπρο αυξήθηκε από το 60ο στο 63ο έτος»

[Σημειώνουμε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ψηλότερες συντάξεις, συνεισφέρουν λιγότερο απ’ ό,τι οι ιδιωτικοί]

Ερωτηθείς πότε αναμένεται η ανακοίνωση των μέτρων για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η πληροφόρηση από το Υπουργείο Οικονομικών είναι πως τα μέτρα θα ανακοινώνονταν αύριο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών είπε σήμερα ότι αργότερα θα έκανε δήλωση και αυτή θα αφορούσε όχι δήλωση για τα μέτρα, αλλά αυτό που θα έλεγε – ωστόσο είμαι εντεταλμένος να το αναφέρω εγώ – είναι πως το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται εντατικά στο θέμα των μέτρων και πολύ σύντομα αυτά θα είναι έτοιμα και θα ανακοινωθούν». 

[Δηλαδή ο υπουργός που είπε το πρωί πως απλώς θα ενημέρωνε τον κόσμο πως «το υπουργείο εργάζεται εντατικά» για τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης πήρε εντολή να το βουλώσει μέχρι νεωτέρας]

Σε ερώτηση αν τα μέτρα θα ανακοινωθούν αυτή ή την ερχόμενη βδομάδα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όταν θα είναι έτοιμα τα μέτρα, θα τα ανακοινώσουμε. Και αυτό θα γίνει σύντομα». 

[Το πολύ σύντομα είναι από το 2009]

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Κύπρος είναι εκτός αγορών και δεν διαθέτει χρήματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το να είναι εκτός αγορών με το να μην έχει χρήματα είναι διαφορετικό. Αυτό που λέγεται εδώ και δυο χρόνια ότι τελειώνουν τα χρήματα της Κύπρου και θα ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης, δεν έχει γίνει για τον απλούστατο λόγο ότι η Κύπρος βρίσκει χρηματοδότηση, καλύπτει τις ανάγκες της σε χρηματοδότηση και συνεχίζουμε τα της οικονομίας». 

[Ααααα! Λεφτά υπάρχουν!]

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι μπορεί να χρειαστεί να εισέλθουμε στο μηχανισμό στήριξης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό είναι σε συνάρτηση με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή την ώρα είναι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν θα προσφύγουμε στο μηχανισμό, θα προσφύγουμε για επανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και όχι διότι χρειάζεται χρηματοδότηση η κυπριακή οικονομία. Εργαζόμαστε με βάση τους στόχους μας έτσι όπως έχουν τεθεί από τον προϋπολογισμό και κάνουμε τη δουλειά μας». 

[Και που βρούμε τα λεφτά για τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα που λήγουν το 2013;]

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ένα από επιχειρήματα που έθεσαν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ότι προκειμένου η ένταξη μας στο μηχανισμό να είναι με όσο το δυνατόν πιο ανώδυνους όρους θα πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα, ο κ. Στεφάνου ανέφερε «εμείς είπαμε ότι δεν θα ληφθούν μέτρα; Σας είπα ότι σύντομα θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Πολύ σύντομα θα έχουμε το νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα χαρακτηρίζεται από κοινωνική ευαισθησία, όπως και τα προηγούμενα». 

[Άλλη φορά να βάζουμε την ΠΑΣΥΔΥ να τα σχεδιάζει να μη χάνουμε το χρόνο μας]

Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε, επίσης, ότι «για να μη δημιουργούνται στρεβλές εντυπώσεις στην κοινωνία, θέλω να τονίσω ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τα δημοσιονομικά μας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

[Φυσικά, από τότε που αναλάβαμε κυβέρνηση, το χρέος εκτινάχθηκε από το 48% του ΑΕΠ στο 71% επειδή τα δημοσιονομικά μας ήταν μια χαρά]

Σε ό,τι αφορά στις αγορές θα ήταν καλά να ‘ξεσκονίσουμε’ όλοι τις εκθέσεις των Οίκων Αξιολόγησης και πολύ περισσότερο την τελευταία έκθεση του Οίκου Moody’s στην οποία τίθενται πέντε λόγοι για την κυπριακή οικονομία και την υποβάθμιση που μας είχαν κάνει τότε, για να δείτε ότι και οι πέντε λόγοι αφορούσαν το τραπεζικό σύστημα». 

[Αν τις ξεσκονίσουμε τόσο επιλεκτικά όσο ο Στεφάνου, σίγουρα θα καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα. Και οι Moody’s και οι Fitch και οι Standard & Poor’s μας λένε τα ίδια πράγματα που μας είπε και η Κομισιόν πριν καν ενταχθούμε στην ΕΕ]

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση δεν λέει ότι δεν παίρνουμε μέτρα ή ότι δεν θα πάρουμε και άλλα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας. Μπορώ να υποστηρίξω με τεκμήρια ότι αυτή η Κυβέρνηση πήρε τόσα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας και επίλυσης διαρθρωτικών και διαχρονικών προβλημάτων της οικονομίας όσα δεν πήρε καμιά άλλη Κυβέρνηση. 

[Αν πάντα παίρνεις μέτρα στα μέτρα σου, θα πει πως έχασες το μέτρο.]

Κάνουμε αυτή τη δουλειά πολύ στοχευμένα και συγκροτημένα, με κοινωνική ευαισθησία και με διάλογο. Δεν ακολουθούμε πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας που ακολουθήθηκαν στην ΕΕ και που σήμερα οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι παραδέχονται ότι ‘θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με την κοινωνική συνοχή και με τη στήριξη της ανάπτυξης’, όπως κάνει και η Κυπριακή Κυβέρνηση. Εργαζόμαστε για αυτό τον τομέα όπως και για τον τομέα που αφορά την παροχή στήριξης και βοήθειας στις τράπεζες για να μπορέσουν να επανακεφαλοποιηθούν». 

[Ναι, τώρα που έμαθε ο γάιδαρός σου να ζει χωρίς φαΐ, ψόφησε. Μέχρι να τελειώσει ο διάλογος της κοινωνικής ευαισθησίας, αυξήθηκε η ανεργία στο 10%, βγήκαμε εκτός αγορών, και ποιος ξέρει που θα πάμε]

Κληθείς να πει αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι αδίκως θεωρείται η Κύπρος μη αξιόπιστη από τις διεθνείς αγορές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «βεβαίως το θεωρούμε άδικο αυτό για την κυπριακή οικονομία. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Επίσης, οι υποβαθμίσεις της Κύπρου για την οικονομία της κυρίως ήταν για το θέμα των τραπεζών». 

[Ε ναι, οι δανειστές μας έχουν πίστη στον κοινωνικό διάλογο…]

Σε ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση έχει ουκ ολίγα για το θέμα της εξυγίανσης της οικονομίας. Σας παραπέμπω στην ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας του κράτους στις 15 Μαΐου και θα δείτε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας μειώθηκε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά περίπου 1.100, κάτι που δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν. 

[Η Στατιστική Υπηρεσία λέγει πως ο μέσος όρος κυβερνητικών υπαλλήλων το 2009 ήταν 51.253, το 2010 51.940 και το 2011 52.199]

Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε λόγω των μέτρων που λάβαμε. 

[Τι ωραία που τα λέει τα ψέμματά του…]

΄Εχουμε διασφαλίσει την βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που να θυμίσω ότι σε πολλές εκθέσεις της Κομισιόν αναφερόταν ως ένα θέμα που υποσκάπτει τη βιωσιμότητα των οικονομικών του κράτους και εμείς με συμφωνία που κάναμε με τους κοινωνικούς εταίρους έχουμε διασφαλίσει αυτή τη βιωσιμότητα ως το 2048. 

[Το τι δεν λέγει είναι πως το 2049 το ΤΚΑ δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις]

Αυτό δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο; Αυτό δεν είναι μέτρο εξυγίανσης; 

[Φυσικά και είναι! Αν πεθάνουν τότε τα γεροντάκι από την πείνα, δεν θα πληρώνει το κράτος συντάξεις!]

Έχουμε δρομολογήσει την επίλυση του προβλήματος με τα συνταξιοδοτικά σχέδια του δημοσίου με τη συμφωνία που πετύχαμε για ένταξη των νεοεισερχόμενων στη Δημόσια Υπηρεσία στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

[Αυτό ήταν ένα σωστό βήμα και καλά κάνατε, έστω και με μισή καρδιά]

Αυτό που λέμε ως Κυβέρνηση είναι ότι αυτή τη δουλειά θα τη συνεχίσουμε με πολλή προσοχή, με στοχευμένο τρόπο, αλλά δεν δεχόμαστε να μας λένε ότι αυτή η Κυβέρνηση αδιαφορεί και δεν παίρνει μέτρα, όταν η ίδια η Κομισιόν λέει το αντίθετο». 

[Ναι, όλοι τρων κόνναρα εκτός φυσικά από την κυβέρνηση…]

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται σε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων εξυγίανσης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αναφέρεται στην ΑΤΑ για την οποία είμαστε σε διαδικασία διαλόγου για να συμφωνήσουμε, αναφέρεται στο ΓΕΣΥ για το οποίο είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας των προϋποθέσεων για να το υλοποιήσουμε. 

[Μου άρεσε το «είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας των προϋποθέσεων για να το υλοποιήσουμε». Από το 2008! Και θα το εφαρμόσει πότε;]

Η έκθεση της Κομισιόν λέει ότι πρέπει να εφαρμοστεί με ένα οικονομικά βιώσιμο τρόπο και αυτό κάνουμε. Δεν θα καταστρέψουμε το σύστημα που έχουμε για να το καταστρέψουμε με ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας που δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμο.
[Το ζητούμενο είναι να αντικαταστήσουμε ένα αποτυχημένο και χρεοκοπημένο σύστημα υγείας, με ένα πιο σύγχρονο και πιο οικονομικό, και συμπεριφερόμαστε πως μας ζητούν να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο]

Επειδή τα θέματα της οικονομίας είναι εθνικά θέματα και όντως όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να διαβάζουμε όλοι ορθά τις εκθέσεις, οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, είναι και συστάσεις.  

[Και την εθνική οικονομία, και τα εθνικά θέματα και τις εκθέσεις και τις συστάσεις τα χειριζόμαστε με τη χρυσή συνταγή της επιτυχία: χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησίες και χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις]

Και, επίσης, να μετράμε και κάποια πράγματα ανάλογα με το τι έχουμε μπροστά μας».

[Μόνο που το σκέφτομαι τι έχουμε μπροστά μας με πιάνει τρομάρα]

Δεν υπάρχουν σχόλια: