Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Ο λίζιος άνθρωπος και τα κατορθώματά του


Μερικές φορές, λένε, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Εξ ου και συχνά γινόμαστε μάρτυρες στη χρήση αθέμιτων μέσων για την επίτευξη ενός "ανώτερου" και "ιερού" σκοπού. Όταν όμως τα μέσα που αξιοποιούνται για την επίτευξη ενός σκοπού είναι ακατάλληλα και όχι μόνο αθέμιτα, έστω κι αν αυτός επιτυγχάνεται, προκαλούνται άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες είναι πολύ πιθανόν τα μέλη της κυπριακής κοινωνίας να αρχίσουν να βιώνουν τις παρενέργειες της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, του Χριστόφια και της συμμορίας του, η οποία εκτελέστηκε από τον εντολοδόχο τους στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, Πανίκο Δημητριάδη.

Είχαμε αναφερθεί πρόσφατα στο ψευδές δημοσίευμα του Παττιχόφυλλου (άλλως Φιλελευθέρου) το οποίο στις 4 Ιουλίου, επικαλούμενο την τρόικα, είπε πως οι τεχνοκράτες της που είχαν συναντήσει την προηγούμενη μέρα τον Πανίκο, είχαν προβεί σε μια πρώτη εκτίμηση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, ανεβάζοντας το απαιτούμενο ποσό σε 10 δις ευρώ.

Εκείνο το δημοσίευμα ήταν ψευδές για τους εξής λόγους:
Α) Στην πρώτη επίσκεψή της στην Κύπρο, η τρόικα δεν προέβη σε καμιά εκτίμηση σχετικά με το ύψος του πακέτου που θα χρειαζόταν η Κύπρος αλλά επικεντρώθηκε αποκλειστικά στη συλλογή στοιχείων
Β) Οι τεχνοκράτες της τρόικας δεν προέβησαν ουδέποτε σε δημόσιες δηλώσεις ή διαρροές προς τα μέσα ενημέρωσης

Άρα, εκείνος ο αριθμός ούτε υπολογίστηκε από την τρόικα και ούτε δόθηκε από αυτήν στη φυλλάδα του συγκροτήματος Παττίχη. Πηγή εκείνου του δημοσιεύματος ήταν ένας λίζιος άνθρωπος του ΑΚΕΛ που εργάζεται στην Κεντρική. Αν όχι ο ίδιος ο διοικητής σίγουρα ένα από τα δεξιά (ή καλύτερα αριστερά) του χέρια, δηλαδή ο Σπυρούλης ή ο Ζιζούλης, που ενεργούν στο όνομά του.

Η διοχέτευσή του εξυπηρετούσε ένα "ανώτερο και ιερό" σκοπό, το να ενισχυθεί δηλαδή η εντύπωση πως για την προσφυγή στον μηχανισμό δεν ευθύνεται καθόλου η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οικονομική και δημοσιονομική του πολιτική ή έστω το ΑΚΕΛ, αλλά αντί αυτών οι τράπεζες και η έκθεσή τους στην Ελλάδα.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί πως ο ίδιος ο Πανίκος Δημητριάδης όχι μόνο δεν επιχείρησε ποτέ να διαψεύσει εκτιμήσεις που ανεβάζουν το ύψος των κεφαλαιουχικών αναγκών των τραπεζών σε μέχρι και 10 δις (ή και περισσότερο) όπως έγινε π.χ. σε μια συνέντευξή του στη Stockwatch στις 27 Ιουνίου, αλλά προέβη ο ίδιος σε ανάλογη εκτίμηση σε πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Το σχετικό απόσπασμα είναι:

ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΟΤΣΗΣ:
Ο αριθμός του €6 δις μέχρι €15 δις αναφέρεται καθαρά για τις τράπεζες, συν τι θα χρειαστεί το κράτος;
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ:
Είναι ένα range.
Α. ΒΟΤΣΗΣ:
Θα αναφέρεται γενικά και στο τι θα χρειαστούμε για τις τράπεζες και τι θα χρειαστούμε για το κράτος;
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ:
Όχι.  Κύριε Βότση, αυτό το rate που ανέφερα εγώ είναι για τις τράπεζες.  Από €6 δις μέχρι €12 δις είναι για το τραπεζικό σύστημα εξ ολοκλήρου.

Είπαμε, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Το πρόβλημα όμως είναι πως μια τέτοια εκτίμηση (πως δηλαδή οι κεφαλαιουχικές ανάγκες των τραπεζών ανέρχονται σε 10 δις ευρώ ή ακόμα και 12 δις ευρώ), μια και είναι πλήρως αυθαίρετη και παρατραβηγμένη, έχει και κάποιες δυσάρεστες συνέπειες. 

Μια πρώτη συνέπεια είναι πως αυτό το νούμερο δόθηκε και στην τρόικα από την Κεντρική Τράπεζα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, η τρόικα έχει αυξήσει ανάλογα όχι μόνο το ποσό που θα πρέπει να διατεθεί στην Κύπρο στα πλαίσια της διάσωσης, αλλά επιπρόσθετα τις εκτιμήσεις της για το ύψος των απαιτούμενων εξοικονομήσεων στον προϋπολογισμό του κράτους ώστε να δημιουργηθούν τα αναγκαία πρωτογενή πλεονάσματα για την αποπληρωμή του (Αυτό θα άξιζε τον κόπο να το εξηγήσει κάποιος στους Χατζηπέτρου, Κυρίτση και Μωϋσέως...).

Επιπλέον, η διοχέτευση αυτών των εκτιμήσεων στην τρόικα, στην οποία ως γνωστόν εκτός από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει δημιουργήσει την εντύπωση στην τελευταία πως τα κεφάλαια του κυπριακού τραπεζικού συστήματος έχουν εξανεμιστεί πλήρως!

Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιθανόν, οι κυπριακές τράπεζες οι οποίες είναι οι μοναδικές τράπεζες στην ευρωζώνη που είναι αποκλεισμένες από τις Νομισματικές Εργασίες (monetary operations) της EKT μετά την υποβάθμιση των κυπριακών ομολόγων σε σαβούρα, να πάψουν να θεωρούνται στο σύνολό τους και από αυτήν ως βιώσιμες τράπεζες με αποτέλεσμα και να αποκλειστούν επίσης και από την παραχώρηση Επείγουσας Βοήθειας σε Ρευστότητα (Emergency Liquidity Assistance).

Για αυτό, φτάνει μόνο η ΕΚΤ να δώσει πίστη στα λόγια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Αν τυχόν γίνει αυτό, καλά κρασιά.

Καταληκτικά θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από εκείνους που ανέμεναν πως θα αναφερόμουν σήμερα στο πλυντήριο του "Ράφτη". Αυτό θα το επιχειρήσω το συντομότερο. Προς το παρόν έχουν προτεραιότητα οι κυπριακές τράπεζες. Ζητώ την κατανόησή σας για το ότι τράπεζες της Τανζανίας έχουν λιγότερη προτεραιότητα, έστω κι αν θέλουν να γίνουν κυπριακές.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δημιουργείς προσδοκίες;;;;

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Καλημέρα Στροβολιώτη. Σε τι αναφέρεσαι;