Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ο εντολοδόχος της συμμορίας


Παραθέτω πιο κάτω ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στη χτεσινή ελληνική έκδοση της Financial Mirror. Από την ανάγνωσή του προκύπτει πως ο διορισμός του Πανίκου Δημητριάδη στη θέση εκείνη από τον Δημήτρη Χριστόφια δεν είχε κανένα άλλον λόγο παρά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ιδίου και της συμμορίας του.



Ο Πανίκος Δημητριάδης, ενώ θα έπρεπε όπως προβλέπει το σύνταγμα, να διασφαλίσει την ανεξαρτησία του θεσμού, προέβη εντός τεσσάρων ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του σε ευρείας κλίμακας εσωτερικές αλλαγές, οι οποίες του υποδείχθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή. 

Δεν αποκλείται, οι αλλαγές αυτές να σηματοδοτούν και μια αλλαγή στη συντηρητική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά την παραχώρηση αδειών διεξαγωγής τραπεζικών εργασιών, έναν τομέα των αρμοδιοτήτων του διοικητή που είχε βάλει νωρίς στο μάτι το ΑΚΕΛ. Είναι τυχαίο που άτομο κλειδί στον τομέα αυτό, δεν έχανε ομιλία του Andros and his People πριν τις βουλευτικές, όπως τον κάρφωσε πρωτοσέλιδη φωτογραφία της Χαραυγής;

Μια πιο χαλαρή πολιτική αδειοδοτήσεων, θα επιτρέψει σε εκείνους που θα είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν το ανάλογο ποσό στις κασέλες του ΑΚΕΛ, απρόσκοπτη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά όπως και πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακόμα κι όταν το ΑΚΕΛ δεν θα είναι στην εξουσία ώστε να προλάβει ο "fundraiser" της συμμορίας να τις γεμίσει από τις μίζες των πετρελαίων και των γκαζιών. 

Ιδού λοιπόν ο επόμενος συστημικός κίνδυνος. Η Κερκόπορτα άνοιξε διάπλατα.


"Φύγε εσύ, έλα εσύ! 

Στη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στις 7 Μαίου 2012, ο Διοικητής Πανικός Δημητριάδης μίλησε για χρηστή διοίκηση, αξιοκρατία και «βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού εκεί όπου ο καθένας αποδίδει καλύτερα». Η θητεία του είχε αρχίσει στις 3 Μαίου και μάλιστα στην Βαρκελώνη, όπου είχε πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ωστόσο τέσσερις μέρες μετά, στις 11 Μαΐου έκανε μεγάλες αλλαγές στις αρμοδιότητες των ανώτερων διευθυντικών στελεχών και στη δομή της Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς συγκεκριμένη ή επαρκή αιτιολόγηση. Εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς μελέτησε και αξιολόγησε μέσα σε τέσσερις μέρες την οργάνωση της Κεντρικής Τράπεζας, την απόδοση και τις ικανότητες των ανώτερων στελεχών της. 

Η νέα διευθυντική και οργανική δομή φαίνεται στο διάγραμμα το οποίο παρουσιάζεται και στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας. Μία σύγκριση με την προηγούμενη δομή (που περιλαμβάνεται στις ετήσιες εκθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας για το 2010 και 2011) επιτείνει τα ερωτηματικά. Η νεα δομή παρουσιάστηκε, αμέσως μετά την ανακοίνωση της, από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης με μάλλον ουδέτερο τρόπο, και από κάποια με δηκτικό και όπως φαίνεται ρεαλιστικό τρόπο. Οι αλλαγές μπορούν να συνοψιστούν κάπως έτσι σε σχέση με τους ανώτερους διευθυντές της Κεντρικής Τράπεζας»: 

Οι διωχθέντες: 
Γιώργος Συρίχας, Κυριάκος Ζίγκας 
Οι ευνοούμενοι (;): Σπύρος Σταυρινάκης, Φωτεινή Φρανκ 
Ο ουδέτερος (;): Κώστας Παπαδόπουλος 

Πιο εντυπωσιακή και αξιοπερίεργη είναι η εξέλιξη του Σ. Σταυρινάκη. Ενώ από το Δεκέμβριο 2010 ήταν υπεύθυνος μόνο για το Τμήμα Ασφάλειας&Τεχνικής Υποστήριξης, ξαφνικά του ανατέθηκαν ζωτικά τμήματα της Κεντρικής Τράπεζας: Τμήμα Εποπτείας & Ρύθμισης Τραπεζικών Ιδρυμάτων, Υπηρεσία Αδειοδότησης, Τμήμα Διασφάλισης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και το Γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Στο παρελθόν (20082010) είχε την ευθύνη για το Τμήμα Διασφάλισης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Τμήμα Στατιστικής, απαλλάχθηκε όμως από τα καθήκοντα αυτά για λόγους που εξέτασε το Ανώτατο Δικαστήριο, κατόπιν προσφυγής του Σ. Σταυρινάκη εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και δικαίωσε τον τότε Διοικητή Αθανάσιο Ορφανίδη. Στην απόφαση του που εκδόθηκε στις 9 Μαίου 2012 το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει «...δεν αποδεικνύεται αυθαιρεσία με εμφανή σκοπό την εκδίκηση ή τη μείωση των υπηρεσιακών θέσεων του υπαλλήλου ». 

Σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα, διεξαγόταν πειθαρχική ερευνά εναντίον του Σ. Σταυρινακη γιατί παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας στον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων («CIPA»), χωρίς να του ανατεθεί τέτοιος ρόλος από τον Διοικητή. Υπεύθυνος για την πειθαρχική έρευνα ήταν ο Κ. Ζίγκας (από τους διωχθέντες). Επίσης σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, ο Σ. Σταυρινάκης κίνησε αγωγή εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας για την εφαρμογή του νόμου για την έκτακτη εισφορά και παγοποίηση μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ακόμα άλλα δημοσιεύματα τον συνδέουν με το κυβερνάν κόμμα ΑΚΕΛ. 

Προκύπτουν λοιπόν εύλογα ερωτήματα: Είναι ο Σ. Σταυρινάκης ο πλέον κατάλληλος για τα σοβαρά καθήκοντα που του ανέθεσε ο Διοικητής Δημητριάδης, ύστερα από λίγες μέρες συνεργασίας μαζί του; Μήπως ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων του Κ. Ζίγκα ήταν εν μέρει εκδικητικός για τη συμμετοχή του στην πειθαρχική έρευνα εναντίον του Σ. Σταυρινακη; 

Δύο από τα τμήματα (χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ευρωπαϊκών υποθέσεων) που ανέλαβε ο Σ. Σταυρινάκης ήταν προηγουμένως υπό την ευθύνη του Γ. Συρίχα, ο οποίος περιορίστηκε σε ένα μόνο τμήμα, αν και σημαντικό, στο Τμήμα Οικονομικών Ερευνών. Το Γραφείο Διοικητή που ήταν επίσης υπό την ευθύνη του Γ. Συρίχα, υπάχθηκε απευθείας στον Διοικητή. Ο Γ. Συρίχας εμφανιζόταν συχνά δίπλα στον τέως Διοικητή Αθανάσιο Ορφανίδη (π.χ. σε δημοσιογραφικές διασκέψεις και συνεδρίες κοινοβουλευτικών επιτροπών) και πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν αν ο περιορισμός των καθηκόντων του σχετίζεται με τη συνεργασία του με τον Αθανάσιο Ορφανίδη. 

Ο δεύτερος διωχθείς, Κ. Ζίγκας ήταν υπεύθυνος για δύο σημαντικά λειτουργικά τμήματα της Κεντρικής Τράπεζας, το Τμήμα Χρηματοοικονομικών Αγορών (υπεύθυνο για τη διαχείριση των αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και για τις πράξεις νομισματικής πολιτικής που παρέχουν δάνεια εκατομμυρίων στις τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο), του Τμήματος Συστήματος Πληρωμών και Λογιστικών Υπηρεσιών καθώς και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Κινδύνων. Τα τμήματα αυτά τέθηκαν υπό την ευθύνη του Κ. Παπαδόπουλου, ενώ ο Κ. Ζίγκας ανέλαβε ένα σημαντικό λειτουργικό τμήμα, το Τμήμα Τραπεζικών Εργασιών Εσωτερικού (υπεύθυνο για θέματα χαρτονομισμάτων και κερμάτων ευρώ) και την Υπηρεσία Τεχνικής Υποστήριξης (προηγουμένως υπό τον Σ. Σταυρινακη). 


Οι λογιστικές υπηρεσίες διαχωρίστηκαν από τα συστήματα πληρωμών και το νέο «Τμήμα Λογιστικών Υπηρεσιών & Προϋπολογισμού» ανέλαβε η Φ. Φρανκ, επιπρόσθετα των προηγούμενων καθηκόντων της, προφανώς γιατί θεωρήθηκε πιο κατάλληλη να ελέγχει τις δαπάνες της Κεντρικής Τράπεζας. 

Κάποια εντύπωση προκαλεί επίσης η υπαγωγή του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, Οργάνωσης & Μεθόδων και του Τμήματος Ασφάλειας απευθείας στον Διοικητή. Καταληκτικά ερωτήματα για τις αλλαγές στη διευθυντική και οργανική δομή της Κεντρικής Τράπεζας: Πρόκειται για σχετικά αθώο νεποτισμό ή επιτυχή προσπάθεια καιροσκόπων να προσεταιριστούν ένα νέο φορέα εξουσίας (Διοικητή) για να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες; ή μήπως πρόκειται για προσπάθεια προώθησης αλλότριων σκοπών, π.χ. έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας από το ΑΚΕΛ, με επιτηρητή τον Σ. Σταυρινακη; Κατάφεραν οι ισχυροί κομματικοί μηχανισμοί να διαβρώσουν έναν από τους λίγους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας που τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα είχε κύρος και αξιοπιστία;"

Υ.Γ. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία ώστε να εισαχθεί διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Ειδ' άλλως, η μια συμμορία θα διαδέχεται την άλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: