Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Αποφυγή μνημονίου πάση θυσία (και εννοούμε ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ!)

Σήμερα έγινε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει την Κύπρο να αποδεχτεί ένα πακέτο διάσωσης 10 δις ευρώ.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση εμμένει στη θέση πως θέλει να αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό ώστε να αποφύγει την υπογραφή μνημονίου, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Αντί τούτου θέλει να εξασφαλίσει ένα νέο δάνειο από τη Ρωσία, με στόχο να αποφύγει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να βρει τα χρήματα να το αποπληρώσει.

Η τελική απόφαση φαίνεται πως θα παρθεί την 21η Ιουνίου, όταν θα συναντηθούν οι υπουργοί οικονομικών του eurogroup να συζητήσουν το πακέτο διάσωσης της Ισπανίας.

Την ίδια μέρα, οι κυπριακές τράπεζες είναι πολύ πιθανόν να στερηθούν της πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αντάλλαγμα κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων.

Ακόμα ωστόσο κι αν εξασφαλιστεί το ρωσικό δάνειο, είναι αμφίβολο για το κατά πόσον οι συνάδελφοι του Πανίκου Δημητριάδη θα συνεναίσουν στην παράταση του σχετικού προγράμματος της ΕΚΤ.

Κι αυτό γιατί, ενώ η ρευστότητα του κυπριακού κράτους θα βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα όπως και η δυνατότητά του να συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, μακροπρόθεσμα θα αυξηθούν οι υποχρεώσεις του προς τους πιστωτές του ενώ θα συνεχίσει τη απουσία λήψης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η επιδείνωση της ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Τι ωραία! Σώσαμε τον Μέγα μας Ηγέτη Χριστόφια, και κατακρυμνίζουμε την οικονομία μας μια και καλή!

Κι ύστερα μου ασκούν κριτική επειδή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: