Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ένα νέο Μαρί ως κύκνειο άσμα

Αυτόν τον μήνα εκπνέει η δυνατότητα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις κυπριακές εμπορικές τράπεζες για την αποδοχή κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων ως εξασφάλιση ρευστότητας. 

Η διευθέτηση αυτή δεν έγινε κατορθωτό να ανανεωθεί από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη. 

Κι αυτό γιατί, η ΕΚΤ δεν θεωρεί πλέον την κυπριακή κυβέρνηση αξιόπιστη, ώστε κατ' επέκταση να θεωρεί το κυπριακό κράτος αξιόχρεο. 

Συνεπώς, η κυπριακή κυβέρνηση που καθυστερεί να προσφύγει στον μηχανισμό, ενώ αδυνατεί να εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται για την ανακεφαλαιποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, δεν μπορεί να προικοδοτήσει την τράπεζα με ένα ομόλογο που θα έχει αντίκρισμα.

Με άλλα λόγια, ο Χριστόφιας και η συμμορία του, μετά το πλήγμα που επέφεραν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και την κυπριακή οικονομία συναινώντας στην απομείωση της αξίας των κυβερνητικών χρεογράφων που είχαν στην κατοχή τους οι κυπριακές τράπεζας, έχουν με την άρνησή τους να υιοθετήσουν τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταστήσει αδύνατη την πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα από την ΕΚΤ, και έτσι καταφέρει να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να δώσουν στη Λαϊκή τη χαριστική βολή.

Ομολογουμένως, το να οδηγείς την οικονομία της χώρας σου στην πλήρη κατάρρευση με ένα προμελετημένο Μαρί, είναι ένα πρωτότυπο κύκνειο άσμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: