Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Γαία Πυρί Μειχθήτω


Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
  • Η κυβέρνηση θεωρεί "σοβαρό" το ενδεχόμενο προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης (Χρήστος Χριστοφίδης, 5 Ιουνίου 2012)
  • Λέγει πως η προσφυγή, εάν και εφόσον γίνει, αυτή θα γίνει μόνο για να χρηματοδοτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (Δημήτρης Χριστόφιας, 1 Ιουνίου 2012)
  • Στην καλύτερη περίπτωση, οι χρηματοδοτικές ανάγκες αποκλειστικά για την ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών, περιορίζονται στο 1,8 δις ευρώ για τη Λαϊκή Τράπεζα
  • Θεωρεί πως με "με μια σωστή στήριξη του τραπεζικού συστήματος που θα επιλύει το κύριο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας αυτή τη στιγμή" θα επιτευχθεί η πρόσβαση στις αγορές (Χρήστος Χριστοφίδης, 5 Ιουνίου 2012)
  • Ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει τη δέσμευση του προκατόχου του προς τους ευρωπαίους συναδέλφους του πως το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος δεν θα ξεπεράσει το 2,5% του ΑΕΠ σε μια προσπάθεια να επανακτηθεί η αξιοπιστία του κράτους που είναι εδώ και ένα χρόνο αποκλεισμένο από τις αγορές (Επιτροπή Οικονομικών, 2 Απριλίου, 2012)
  • Και 3% έλλειμμα να πιάσουμε "θα μαςπουν μπράβο" (Δημήτρης Χριστόφιας 1 Ιουνίου 2012)
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Κύπρο σε επιτάχυνση των δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων
  • Ο υπουργός Οικονομικών συμφωνεί πλήρως με αυτές τις εισηγήσεις που αποτελούν δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ένα χρόνο νωρίτερα (ΡΙΚ, 31 Μαΐου 2012)
  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαφωνεί με αυτές τις εισηγήσεις που αποτελούν δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ένα χρόνο νωρίτερα και θεωρεί πως αδίκως η Κύπρος θεωρείται αναξιόπιστη (31 Μαΐου 2012)
  • Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θεωρεί πως "η αύξηση της αξιοπιστίας (sic) της Κυπριακής Δημοκρατίας ενδεχόμενα να υποβοηθήσει και να ανατρέψει το οικονομικό κλίμα"


Μέσα σε αυτό το αλαλούμ, υπάρχει και μια άλλη λεπτομέρεια που δεν έχει συζητηθεί από κανέναν:  
Τον Φεβρουάριο θα γίνουν προεδρικές εκλογές. Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία. Πριν ολοκληρώσει τις πρώτες 100 μέρες θητείας, ο διάδοχός του θα πρέπει να μεριμνήσει για την αναχρηματοδότηση ενός ομολόγου ύψους 1,5 δις ευρώ (λήγει 3 Ιουνίου 2013). Ένα μήνα αργότερα λήγει ακόμη ένα ομόλογο ύψους 714,6 εκ ευρώ (4 Ιουλίου 2012). Συνολικά μέχρι τον Ιούλιο το κυπριακό κράτος θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει αξιόγραφα ύψους 2,2 δις ευρώ που αντιστοιχούν σε 12% του ΑΕΠ. 

Το άλλο σαββατοκύριακο ψηφίζουν οι Έλληνες για τη νέα βουλή. Η προοπτική της χώρας να παραμένει μέλος της Ευρωζώνης δεν θεωρείται βέβαιη, και η έξοδός της από τη ζώνη του Ευρώ θα είναι καταστροφική για την Κύπρο και το τραπεζικό της σύστημα. Συνεπώς, ενόσω θα υπάρχουν αμφιβολίες για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα επικρέμεται από πάνω μας μια δαμόκλειος σπάθη, και σε περίπτωσή εξόδου της οι κεφαλαιουχικές ανάγκες των τραπεζών θα αυξηθούν δραματικά. 

Λαμβάνοντας υπόψιν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποταθεί στον μηχανισμό στήριξης όπως και τη σημασία που προσδίδει στην έννοια "αξιοπιστία" είναι δύσκολο να υποθέσω ποιες είναι οι ακριβείς της προθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: