Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Χρυσό στη λάσπη, ρεκόρ στο ψέμα


Άκουσα τις χτεσινές δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια στο LGR, οι οποίες ήταν ως συνήθως γεμάτες μιζέρια και είχαν στόχο να αποπροσανατολίσουν από τα φλέγοντα προβλήματα της χώρας και να προσφέρουν στον ίδιο συγχωροχάρτι για τα λάθη και τις παραλήψεις του. Ιδιαίτερη εντύπωση που έκανε η επίθεση κατά του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, τον οποίο κατηγόρησε πως δεν τον προειδοποίησε για την έκθεση των τραπεζών στο ελληνικό χρέος και τους σχετικούς κινδύνους.

Προφανώς η κυπριακή συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου περιλαμβάνει και τον πρωταθλητή μας στη λασπολογία και ψευδολογία.

Παραθέτω αυτούσια επιστολή που του απέστειλε ο Αθανάσιος Ορφανίδης στις 18 Μαΐου του 2010, ένα χρόνο πριν βγει η Κύπρος εκτός αγορών και ένα περίπου εξάμηνο πριν αρχίσει να εισπράττει υποβαθμίσεις:



"ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ
18 Μαΐου 2010

Εξοχότατο
Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Κ. Δημήτρη Χριστόφια

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,


Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας γραπτώς αφού λόγω του βεβαρημένου προγράμματός σας δεν κατέστη δυνατόν να διευθετηθεί μεταξύ μας συνάντηση από τον Αύγουστο του 2009.

Όπως γνωρίζετε, εδώ και δύο χρόνια έγκαιρα επισημαίνω τις αρνητικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία τόσο με δημόσιες τοποθετήσεις μου όσο και σε εσάς προσωπικά στις συναντήσεις μας ή σε σχετικές επιστολές που σας απέστειλα. Με επιστολή μου ημερομηνίας 1 Δεκεμβρίου 2009, σας ανέφερα ότι η κατάσταση είναι ήδη κρίσιμη.

Οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα επέτειναν σημαντικά τις προϋπάρχουσες ανησυχίες μου για τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο. Υπενθυμίζω, ότι η παρούσα οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα ξεκίνησε ως δημοσιονομική κρίσης, έθεσε σε κίνδυνο τον τραπεζικό τομέα και γενικεύτηκε ως κρίση ολόκληρης της οικονομίας. Η κρίση αυτή έβαλε κάτω από το μικροσκόπιο και άλλες χώρες της ΕΕ με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, γεγονός που επέβαλλε τα πρωτοφανή δραστικά μέτρα που λήφθηκαν από τους αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ και την ΕΚΤ τις τελευταίες λίγες εβδομάδες.

Η Κύπρος δεν έχει ακόμη μπει κάτω από το μικροσκόπιο λόγω του μικρού της μεγέθους στις διεθνείς αγορές. Κατά την άποψή μου είναι θέμα χρόνου και η Κύπρος κινδυνεύει σοβαρά να θεωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές ως χώρα με ευάλωτη και αδύναμη οικονομία και να υποστεί μείωση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Διάφοροι παράγοντες συντείνουν στην εδραίωση της πιο πάνω άποψης. Μεταξύ άλλων αναφέρω:
Α) τα διευρυμένα δημοσιονομικά ελλείμματα και το ψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.
Β) τα εύλογα ερωτηματικά για την αξιοπιστία και διαφάνεια των στατιστικών στοιχείων. Για παράδειγμα, οι επίσημες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών προς διεθνείς επενδυτές μέσα σε μια εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2010 αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω χωρίς εξήγηση, καταγράφοντας μάλιστα διπλάσιο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Γ) την οικονομική σύνδεση με την Ελλάδα.
Δ) το πολύ μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα, ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Κύπρο.

Ήδη, ο τραπεζικός μας τομέας είναι υπό πίεση εξ αιτίας των εξελίξεων στην Ελλάδα και την αχρείαστη αμφισβήτηση του θεσμικού μας πλαισίου. Τυχόν υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας θα ακολουθηθεί από υποβάθμιση των τραπεζών, τα πολύ ψηλά επιτόκια και στέρεψη των πηγών ξένου δανεισμού με τις γνωστές επώδυνες συνέπειες.

Η μόνη προσφερόμενη οδός για αποτροπή αυτού του καταστροφικού σεναρίου είναι η λήψη ουσιαστικών δημοσιονομικών μέτρων  και υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα φέρουν τα δημοσιονομικά σε διατηρήσιμη θέση, θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της χώρας και θα διασκεδάζουν τις ανησυχίες ότι η Κύπρος είναι μια ευάλωτη οικονομία. Μέσα απ' αυτό το πρίσμα θα πρέπει να ιδωθεί και η πολύ πρόσφατη δυναμική αντίδραση της Ισπανίας και Πορτογαλίας με την υιοθέτηση προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Δυστυχώς στην Κύπρο, οι πολυσυζητημένες προτάσεις για δημοσιονομική εξυγίανση δεν έχουν καταλήξει πουθενά. Ειδικότερα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την περασμένη Παρασκευή, κρίνονται επιεικώς ανεπαρκή.

Σας προειδοποιώ τα τελευταία δύο χρόνια για τον κατηφορικό δρόμο που οδεύει η κυπριακή οικονομία. Τονίζω με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αν δεν γίνει αλλαγή πορείας με τη λήψη ουσιαστικών δημοσιονομικών μέτρων, κυρίως στο σκέλος των δημόσιων δαπανών, οι συνέπειες για την κυπριακή οικονομία θα είναι καταστροφικές.

Όπως πάντα παραμένω στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση
Αθανάσιος Ορφανίδης"


Υ.Γ. Και κάτι άλλο. Η αναφορά του Προέδρου πως είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες που ανήκει στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην οικονομία σημαίνει πως θα το πράξει με τον ίδιο τρόπο που το έπραξε και στην περίπτωση της έκρηξης στο Μαρί;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Υπενθυμίζω, ότι η παρούσα οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα ξεκίνησε ως δημοσιονομική κρίσης, έθεσε σε κίνδυνο τον τραπεζικό τομέα και γενικεύτηκε ως κρίση ολόκληρης της οικονομίας"

Εδώ έτσι έγινε; Mε αυτή την σειρά;

Μιχάλης

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Μιχάλη σε χαιρετώ. Εδώ αν θυμάσαι, το 2007 και το 2008 είχαμε δημοσιονομικά πλεονάσματα που μετατράπηκαν το 2009, το 2010, το 2011 και φέτος σε ελλείμματα.
Τότε είχαμε μάλιστα και κερδοφόρες τράπεζες που πλήρωναν μεγάλα ποσά στο δημόσιο ταμείο υπό τη μορφή εταιρικού φόρου, εισφορών για την άμυνα, τις οποίες όμως δεν προστατεύσαμε όταν έπρεπε με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί το κεφάλαιό τους, ενώ τώρα θέλουν στήριξη από το κράτος για να καλύψουν τις ζημιές τους.

Δυστυχώς, αφού σπαταλήσεις τα λεφτά που έχεις εκεί που δεν πρέπει είναι αδύνατο να βρεις χρήματα για να ξοδέψεις εκεί που πρέπει...

Ανώνυμος είπε...

The Simple and Predictable Story of Fiscal Bankruptcy in Cyprus

Posted by Daniel J. Mitchell

http://www.cato-at-liberty.org/the-simple-and-predictable-story-of-fiscal-bankruptcy-in-cyprus/

xwrikos

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Χωρικέ σε χαιρετώ. Τυπικό σύμπτωμα για μια ανώριμη κοινωνία που πιστεύει πως η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να κάνει την κοινωνία δίκαιη και μπορεί να αντισταθμίσει τα θεσμικά της ελλείμματα.

Υ.Γ. το πιο πάνω σχόλιο ήταν δικο μου και το διέγραψα λόγω συντακτικού λάθους :)