Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις


Λοιπόν σήμερα ξύπνησα κεφάτος. Μη με ρωτάτε όμως γιατί. Δεν έχει σχέση ούτε με την Ευρωπαϊκή Προεδρία, ούτε με την κάθοδο της Τρόικας, ούτε με τη νίκη των Ισπανών χτες. Όλα αυτά σε μεγάλο βαθμό με αφήνουν αδιάφορο. Ίσως να οφείλεται το κέφι μου στο ότι συνειδητοποίησα πως μένουν λιγότερο από οκτώ μήνες μέχρι ο Πρόεδρός μας να πάρει τα μπογαλάκια του και να φύγει.

Και για να μην το παρακάνω (με το κέφι μου), σκέφτηκα πως θα ήταν σοφό να ρίξω μια ακόμη ματιά στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του, ώστε να συνειτοποιήσω πως έχουμε ακόμα πολύ καιρό μπροστά μας και πολλά ακόμα μπορούν να συμβούν. Ας μην προτρέχουμε λοιπόν.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε προλάβει να υποσχεθεί πολλά, όταν ανελάμβανε πρόεδρος. Και να τι έγινε:

"Διατήρηση και εκσυγχρονισμός του μεικτού συστήματος κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης". Παρέλαβε ανάπτυξη και παραδίδει ύφεση.

"Προώθηση πολύπλευρης και πολυεπίπεδης κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης με συνεχή προσαρμογή στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, βελτιωμένη παραγωγικότητα και εισαγωγή καινοτομιών". Εν τω μεταξύ έχει επιχειρήσεις που δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν το λογαριασμό του τηλεφώνου τους όχι να εισαγάγουν τεχνολογίες.

"Υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα των οργανισμών δημοσίας ωφελείας αλλά και εκσυγχρονισμός τους κατά τρόπο που να καταστούν πιο ευέλικτοι και πιο ανταγωνιστικοί στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον". Ο κοινωνικός χαρακτήρας των ημικρατικών είναι αδιαμφισβήτητος, ειδικά αυτός της ΑΗΚ.
"Διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας με πειθαρχημένες δημοσιονομικές πολιτικές". Σταθερότητα είχαμε μόνο στη δημοσιονομική απειθαρχία.

"Αναβάθμιση της πολιτικής του κράτους για προσέλκυση ξένων παραγωγικών επενδύσεων οι οποίες θα διοχετεύονται σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην έρευνα και καινοτομία". Καταραμένο Κατάρ...

"Συνεχής αναβάθμιση της παραγωγικότητας της οικονομίας με την τεχνολογική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση της διοίκησης και διαχείρισης των κυπριακών επιχειρήσεων και τη συνεχή επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων". Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συνεχής επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων ανεπαρκής, ενώ η βελτίωση της διοίκησης και διαχείρισης κυπριακών επιχειρήσεων φάνηκε με την Ocean Tankers και τη Miltis Constructions Unlimited...

"Απεξάρτηση ανάπτυξης από τον ευάλωτο τομέα του τουρισμού χωρίς αυτό να σημαίνει εγκατάλειψη του τόσο σημαντικού τομέα για την οικονομία μας τουριστικού τομέα". Φτάσαμε να παρακαλάμε να σφάζονται στην Αίγυπτο για να δούμε άσπρη μέρα.

"Εκσυγχρονισμός και ριζική μεταρρύθμιση του τουριστικού μας προϊόντος". Εκτός από ήλιο και θάλασσα, τι άλλο προσφέρει η Κύπρος;

"Επεξεργασία και εισαγωγή σύγχρονης και ευφάνταστης πολιτικής για μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο παροχής διεθνών υπηρεσιών". Τίποτα δεν ήταν πιο ευφάνταστο από το θόρυβο για την αύξηση του εταιρικού φόρου πριν δύο χρόνια και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

"Τοποθέτηση στο επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας της μικρομεσαίας επιχείρησης στην Κύπρο". Επειδή είναι στο επίκεντρο, της έβαλαν και ένα χαράτσι 350 ευρώ πέρσι.

"Αναβάθμιση του βιομηχανικού τομέα". Από το 2007 μέχρι πέρσι, χάθηκαν 3 χιλιάδες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία.

"Μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του συνεργατικού κινήματος με στόχο την παραπέρα ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του". Γιατί δεν βάζουν άραγε και τη Black Rock εκεί;

"Δημιουργία συνθηκών εξωστρέφειας και εξαγωγικού προσανατολισμού και στήριξή τους". Αναμφίβολα, η δημιουργία συνθηκών έλευσης της τρόικας θα δώσει εξαγωγικό προσανατολισμό στην οικονομία...

Υ.Γ. Πράγματι, η ανάληψη της εξουσίας από τον Χριστόφια συνέπεσε με ένα μεγάλο κραχ στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία. Ανεξαρτήτως του κατά πόσον αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενο να επηρεάσει την Κύπρο ή όχι, ο Χριστόφιας ελέγχεται για τον τρόπο που αντέδρασε, ή καλύτερα, δεν αντέδρασε στην εξέλιξη αυτή, και το πως κινήθηκε κατόπιν για να διαφυλάξει θέσεις εργασίας, τη μακροοικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα. Κρίνοντας εκ του μέχρι τώρα αποτελέσματος, η επιτυχία του ήταν αξιοθρήνητη. Θα μπορούσε από το 2010 να είχε λάβει εκείνα τα μέτρα  που πρότεινε ο τότε υπουργός του Χαρίλαος Σταυράκης, τα οποία θα είχαν βοηθήσει την Κύπρο να αποφύγει πολλές από τις σημερινές περιπέτειες στις οποίες έχει μπλεχτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: