Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Τα πάντα εκτός από το πρόβλημα

Χρειάζεται όχι μόνο ξεροκεφαλιά, αλλά και αρκετή μαεστρία και χονδρό πετσί για να κυβερνάς όπως ο Χριστόφιας. Αυτό φαίνεται από τον τρόπο που κατάφερε να χειριστεί απλά ζητήματα. Αποφεύγοντας να δίνει σε αυτά απλές λύσεις που θα τον βοηθούσαν να αποφύγει περαιτέρω επιπλοκές, καταφέρνει πάντοτε να αναζητεί διεξόδους για τις πρόσθετες προκλήσεις που ανακύπτουν από τη μη ριζική αντιμετώπιση τους. Κι όλα αυτά, πάντα με μαεστρία, χωρίς ποτέ να λύνει ποτέ το πρόβλημα.

Ήταν με μαεστρία που ο Χριστόφιας έκανε τα πάντα για να κρατήσει στη ζωή τη Γιουροσύπρια -με κρατικές εγγυήσεις, χορηγίες και αυξήσεις κεφαλαίου- χωρίς ποτέ να επιχειρήσει λύσει το βασικό της πρόβλημα, το ότι δηλαδή η εταιρεία δεν ήταν ανταγωνιστική, μέχρι και που έκλεισε.
Επίσης με μαεστρία, έκανε τα πάντα χωρίς ποτέ να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει ένα ανάλογο πρόβλημα στις Κυπριακές Αερογραμμές με την ίδια συνταγή και με σχέδια αναδιάρθρωσης που δεν λύουν το πρόβλημα της εταιρείας αλλά το μεταθέτουν με αυτήν να είναι σήμερα στα πρόθυρα του να βάλει λουκέτο.
Ο κύπριος πρόεδρος έκανε τα πάντα με διπλωματική μαεστρία ώστε να διαχειριστεί την υπόθεση Μόντσεγκορσκ, εφευρίσκοντας δικαιλογίες και υπεκφυγές να μην καταστρέψει το φορτίο του, και να μη δυσαρεστήσει τους φίλους του, Άσαντ και Αχμαντινετζάντ, μέχρι που το φορτίο καταστράφηκε από μόνο του, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας 61, και διαλύοντας τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στον Βασιλικό.
Με εξαιρετική πάλι μαεστρία, ο Χριστόφιας χειρίστηκε τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας κυρίως λόγω της έκθεσής των τραπεζών της σε ελληνικά ομόλογα, φροντίζοντας η έκθεσή τους να περιοριστεί στο ελάχιστο με το να συναινέσει στην απομείωση της αξίας τους στις συνόδους κορυφής τον περσινό Ιούλιο και Οκτώβριο, χωρίς καν να ζητήσει μια εξαίρεση ή ειδική μεταχείριση ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα και οι επιπτώσεις του.
Πάλι με μαεστρία, χειρίστηκε τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, της χρηματοδότης του προϋπολογισμού και της αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους, ώστε να αποφύγει τα εκείνα τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που θα αντιμετώπιζαν τη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αποφεύγοντας την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης με αποτέλεσμα σήμερα το κράτος να είναι στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών.

Ο Χριστόφιας έχει στο ενεργητικό του ένα μεγάλο κατάλογο επιτευγμάτων ο οποίος δεν εξαντλείται στα πιο πάνω παραδείγματα. Η κοινωνία αυτή πρέπει να αντέξει ακόμα τη μαεστρική διαχείριση των συσσορευμένων προβλημάτων που προκάλεσαν οι ιδεολογικές του εμμονές.

Εμμένει άλλωστε πως πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία του. Εν τω μεταξύ, αφού του έμειναν μονάχα 232 μέρες να διαχειρίζεται τις τύχες μας, έχουμε ακόμη πολλές ευκαιρίες να γευθούμε τους καρπούς της επιδέξιάς του πολιτικής που πάντα στοχεύει να τα φτιάξει όλα, εκτός από το πρόβλημα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: