Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Έχουμε ακόμη πολύ μέλλον

Η απαξίωση αυτής της κυβέρνησης στα μάτια της κυπριακής κοινωνίας είναι άνευ προηγουμένου και καταδείχθηκε όχι μόνο από τις περσινές διαδηλώσεις κατά του Δημήτρη Χριστόφια αλλά και από την ίδιά του την απόφαση να μην επαναδιεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα. Ενδεικτικό της απαξίωσης αυτής που ήρθε να επιβεβαιώσει χτεσινή δημοσκόπηση στη Σημερινή βάσει της οποίας μόνο 4,4% και 16% των ερωτηθέντων θεωρούν τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην οικονομία ως πολύ καλούς ή καλούς, ήταν και πρόσφατο ρεπορτάζ του Associated Press με τίτλο Cyprus President Turns from Hero to Zero.

Η κυβέρνηση Χριστόφια είναι σε κατάσταση πανικού. Αντιλήφθηκε πως έχει χάσει το παιγνίδι, πως έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτή και μάταια αλλά και εξίσου απελπισμένα αναζητά διεξόδους εφευρίσκοντας νέα ψέμματα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα λάθη της και τις ασυγχώρητές της παραλήψεις.

Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι και η προσπάθειά της να δημιουργήσει την εντύπωση πως για την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ευθύνονται αποκλειστικά οι τράπεζες και όχι η ίδια, παραβλέποντας πως αυτό το επιχείρημά της την εκθέτει ακόμη περισσότερο, μια και ο Δημήτρης Χριστόφιας απέφευγε επί σειρά ετών να ανταποκριθεί στις επανειλημμένες παρακλήσεις του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη για συνάντηση ώστε να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με τις τράπεζες. 

Θυμάστε τον "απατημένο σύζυγο" που έμαθε για το Μαρί τελευταίος;

Στην προσπάθειά της να ενισχύσει μάλιστα την εντύπωση πως για την προσφυγή στον μηχανισμό ευθύνονται οι τράπεζες και όχι η κυβερνητική πολιτική, επιστράτευσε και τον διορισθέντα από αυτήν και καθοδηγούμενο από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη (για τον οποίο θα μιλήσουμε προσεχώς). Την επόμενη της πρώτης συνάντησής του με την τρόικα στις 3 Ιουλίου, δημοσίευσε το Παττιχόφυλο, ή άλλως Φιλελεύθερος, μια εφημερίδα που διακρίνεται για τα άκριτα της ρεπορτάζ και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί, μια 'πληροφορία' πως η τρόικα, η οποία στην πρώτη της επίσκεψη είχε επικεντρωθεί αποκλειστικά στη συλλογή στοιχείων, είχε ήδη προβεί σε μια εκτίμηση για το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί για τη στήριξη των τραπεζών σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στόχος του δημοσιεύματος ήταν να υποβαθμιστεί η δημοσιονομική πτυχή της προσφυγής στον μηχανισμό και να στρέψει την προσοχή στις τράπεζες. Ωστόσο, η απόπειρα αυτή απέτυχε μια και άρχισε να δημιουργεί ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα του κυπριακού δημόσιου χρέους.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται λόγω της επικρατούσας αβεβαιότητας, της έλλειψης ρευστότητας, της απουσίας κυβερνητικής βούλησης για λήψη διαρθρωτικών μέτρων που θα δυσαρεστούσαν την ΠΑΣΥΔΥ, η οποία άρχισε να οργανώνει μέτωπο με τις άλλες συντεχνίες με τις ευλογίες της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ, και της διάστασης απόψεων μεταξύ της τρόικας και Χριστόφια, ο οποίος αρνείται να αναθεωρήσει έστω κι ένα 'ν' στην ιδεολογία του. Ταυτόχρονα εξαντλούνται τα αποθέματα του κράτους σε ρευστό, ενώ άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της κυβέρνησης ως προς την υπογραφή μνημονίου.

Η κατάσταση έχει προσλάβει μια σουρεαλιστική διάσταση μια και θυμίζει τις τελευταίες μέρες του Τρίτου Ράιχ, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ αρνιόταν να παραδεχτεί πως είχε χάσει τον πόλεμο, έστω κι αν ο σοβιετικός στρατός είχε περικυκλώσει το Βερολίνο, έστω κι αν οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί είχαν ήδη καταλάβει το βιομηχανικό κέντρο της χώρας, έστω κι αν ο στρατός του είχε αποδεκατισθεί, δεν είχε πυρομαχικά και περιοριζόταν σε μεραρχίες που υπήρχαν μόνο στα χαρτιά. Την ίδια στιγμή, απαιτούσε -και επέβαλλε δια των SS, μιας ιδεολογικής οργάνωσης στρατευμένων εγκληματιών- τη συνέχιση του πολέμου από τον λαό του, πρόσθετες θυσίες σε αίμα, περισσότερη καταστροφή της εναπομείνασας υποδομής της χώρας, ελπίζοντας σε ένα θαύμα που δεν επρόκειτο να συμβεί ποτέ απλώς και μόνο επειδή το απαιτούσε η ιδεολογία του. Ενόσω συνεχιζόταν ο ήδη χαμένος πόλεμος, κάθε λεπτό που περνούσε, στοίχιζε πρόσθετους νεκρούς, τραυματίες, καταστροφές.

Μέχρι λήξη της θητείας του Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος συνεχίζει να περιμένει κι αυτός ένα θαύμα (ρωσικό δάνειο;), απομένουν ακόμα επτά μήνες. Ο αριθμός των ανέργων τέλη Ιουνίου, ήταν 35.669.

Δεν υπάρχουν σχόλια: