Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Προς τί το ξεπούλημα;

Σήμερα, ημέρα κατά την οποία η Κύπρος αναλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Προεδρία, καταφτάνει στην Κύπρο η αποστολή της Τρόικας. Και ενώ αύριο θα ξεκινήσει τις επαφές της η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει στο ακουστικό περιμένοντας απάντηση από Κρεμλίνο ή Πεκίνο στο αίτημά της για παραχώρηση διμερούς δανείου, έχοντας υποσχεθεί λαγούς με πετραχήλια σε Ρωσία και Κίνα.
Ας μην ξεχνάμε, η κάθοδος της τρόικας γίνεται κατόπιν της προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που υπέβαλε η Κύπρος τη Δευτέρα, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτική της ικανότητας από τους Fitch. Ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης αυτής, τα κυπριακά κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν πλέον να γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ ως εξασφάλιση για παραχώρηση ρευστότητας.

Το πρόγραμμα στο οποίο θα ενταχθεί η Κύπρος, θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών, δημοσιονομικών και δομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία. Με άλλα λόγια, θα έχει στόχο να θεραπεύσει προβλήματα που προκάλεσε και αρνήθηκε να λύσει ο Χριστόφιας.

Και αφού λοιπόν η προσφυγή στον μηχανισμό δεν είναι αποφευκτή μετά την τελευταία υποβάθμιση σε σαβούρα από τους Fitch, θέλω να ρωτήσω:

Αφού για μνημόνιο λοιπόν πάμε που πάμε, την Κύπρο γιατί την ξεπουλάμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: