Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η συντέλεια του κόσμου


Χτες ακούστηκε το κύκνειο άσμα της ΠΑΣΥΔΥ. Ήταν ο κλαυθμός και ο οδυρμός του ηγέτη της Γλαύκου Χατζηπέτρου, του προστάτη του παρασιτισμού στη δημόσια υπηρεσία.

Η ανοχή στην κωλυσιεργό πρακτική στην οποία είχε συνηθίσει την κοινωνία για δεκαετίες κάθε φορά που έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έχει εξαντληθεί. Το κράτος δεν έχει την οικονομική άνεση να την ανεχτεί.

"Μάθαμε να συζητούμε, να κάμνουμε διάλογο και να καταλήγουμε σε συναινετικές ρυθμίσεις. Εάν αυτό χαλάσει αλίμονο του τόπου, δεν θα τα βρούμε ποτέ," είπε χτες μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Κλασικό παράδειγμα του τρόπου που έμαθε να συζητά η ΠΑΣΥΔΥ και να καταλήγει σε συναινετικές ρυθμίσεις, είναι ο διάλογος για την ΑΤΑ που εξελίσσεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο και η προθεσμία κατάληξης του εξέπνευσε πριν 1 μήνα.

"Αν θέλουν να υποβαθμίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον κυπριακό λαό, αυτό είναι θέμα της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά και των πολιτικών κομμάτων. Εμείς εξυπηρετούμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και ανάλογα με τις δυνάμεις μας"

Το επίπεδο των υπηρεσιών σας είναι γνωστό. Φτάνει κάποιος να αποταθεί για περίθαλψη στα κρατικά νοσοκομεία, να αποταθεί τηλεφωνικώς για εξυπηρέτηση στο δημόσιο, να υποβάλει αίτηση για πολεοδομική άδεια ή άδεια οικοδομής. Κι αυτό δεν εκπλήττει αν λάβεις υπ' όψιν πως για δεκαετίες ο δημόσιος υπάλληλος βρέξει-χιονίσει έπαιρνε το μισθό του, την αύξησή του, την προαγωγή του όχι επειδή απέδιδε στην εργασία του αλλά απλώς επειδή εμφανιζόταν στον χώρο εργασίας του.

"Η ΑΤΑ εφαρμόζεται στην Κύπρο εδώ και 80 χρόνια. Περάσαμε τουρκοανταρσία, περάσαμε την εισβολή, περάσαμε τις κρίσεις του Κόλπου και η ΑΤΑ δεν εμπόδισε να μπει η Κύπρος στην Ευρωζώνη. Δεν μπορεί με μια συγκυρία να ακυρώσεις ένα θεσμό που λειτούργησε επωφελώς για τον τόπο και διατήρησε την εργατική ειρήνη γιατί αυτός ο θεσμός δεν υπάρχει στην Ολλανδία και στη Γερμανία," είπε ο Χατζηπέτρου.

Ναι, περάσαμε την "τουρκοανταρσία" για να μπορεί να βολεύει αυτό το κράτος μακαριακούς και γιωρκατζικούς, περάσαμε εισβολή για να βολευτούν κι άλλοι μακαριακοί και γριβικοί για να μπορούν όλοι αυτοί να παρασιτίζονται εις βάρους της κοινωνίας και όσων δεν προσκύνησαν και κολάκευσαν τους εκάστοτε δυνάστες της χώρας. Εξ ου και δεν υπάρχει ο θεσμός αυτός στην Ολλανδία και τη Γερμανία, μια και εκεί δεν είναι δυνατό το βόλεμα ημετέρων.

"Οι εργοδοτικές οργανώσεις οι οποίες έχουν συμφωνήσει σε όλα σε σχέση με την ΑΤΑ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή επειδή αναμένουν κάτι διαφορετικό από τους τροϊκανούς να θέτουν θέμα ΑΤΑ," πρόσθεσε.

Καλά, έστω κι αν οι εργοδότες διαφωνούσαν με την τρόικα και ήθελαν να συνεχίσουν να τη δίνουν και έστω και η τρόικα πειθόταν και συναινούσε για την καταβολή της, μπορεί να πιστεύει κανένας πως με τον τρόπο αυτό μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα όταν ο εταιρικός τζίρος μειώνεται και η πρόσβαση σε ρευστότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη και ακριβή; Μα ποιος νομίζει πως θα του πληρώσει την ΑΤΑ;

"Ο μόνος που τόλμησε -και είναι προς τιμή του -να αναφερθεί σ` αυτό το ζήτημα είναι ο κύριος Βασιλείου. Είπε πριν λίγες μέρες ότι υπάρχει ένα μικρό, πολύ μικρό, προβληματάκι με τις τράπεζες. Είναι ο μόνος που θαρραλέα έκαμε αυτή τη δήλωση, κανένας άλλος," είπε ο Χατζηπέτρου.

Φαίνεται πως ο παρασιτάρχης ακούει επιλεκτικά. Πέρσι δεν ήταν που ο Βασιλείου ετοίμασε μια μελέτη για τον δημόσιο τομέα δίνοντας μια εικόνα για το χάσμα που επικρατούσε στις αμοιβές μεταξύ δημόσιου τομέα και ιδιωτικού;

"Και όλους τους μισθούς μας να τους δώσουμε, να εργαζόμαστε δωρεάν η κατάσταση δεν αλλάζει," κατέληξε.

Κορύφωση της δραματοποίησης. Η απώλεια εξουσίας και προνομίων προβάλλεται ως επιβληθείσα αυτοθυσία, αλλά και πάλι εθελοντική, ως η συντέλεια του κόσμου. Προφανώς του δικού του.

Κι όμως, η κατάργηση των στρεβλώσεων στο δημόσιο, μπορεί να σημαίνει το τέλος του παρασιτισμού και το πρώτο βήμα για εμπέδωση της αξιοκρατίας. Και ίσως να έπρεπε για τούτο να αρχίσουμε ως πολίτες να βλέπουμε το μέλλον μας πια με αισιοδοξία, έστω κι αν ο τοκετός θα είναι επώδυνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: