Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ακόμα ένα ψέμμα made in Proedrikon

Και πάλι ο Στέφανος Στεφάνου είπε ψέμματα. Τα είπε ξανά και ξανά.

Σήμερα είπε πως η εκτίμηση της κυβέρνησης για το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει αναθεωρηθεί στο 4,5% του ΑΕΠ, από 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς τη λήψη μέτρων.

Κατ' αρχήν είναι ψέμμα όταν αυτή η κυβέρνηση μιλά για λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Διότι ποτέ δεν πήρε μέτρα, πήρε απλώς σε μερικές περιπτώσεις ημίμετρα που ήταν στη σωστή κατεύθυνση αλλά ήταν αποσπασματικά, ανεπαρκή και χωρίς καμιά συγκεκριμένη φιλοσοφία. Αλλά, ας μην μείνω σε αυτό.

Έρχομαι ξανά στον Στέφανο Στεφάνου. Είναι ο άνθρωπος, τον οποίο εξουσιοδοτεί η κυβέρνηση του πιο αχάπαρου, αστοιχείωτου, απαίδευτου ανθρώπου που κυβέρνησε αυτήν τη χώρα από τον καιρό που έχουμε γραπτά μνημεία και ο οποίος ξέρει πολύ καλά πως πολύ σύντομα θα χρειαστεί να εφεύρει ένα νέο ψέμμα για να δικαιολογήσει το σημερινό. Μέχρι δηλαδή τον επόμενο Οκτώβριο, οπότε θα έχουμε τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που θα καταδείξει πως μέχρι τον μήνα Αύγουστο, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα έχει ήδη φτάσει ή και ξεπεράσει το 4,5%.

Ενώ μέχρι το τέλος του έτους, αν βρει μάλιστα και τρόπο να πληρώσει τις προϋπολογιζόμενες δαπάνες για μισθούς, δέκατους τρίτους κ.ο.κ. το δημοσιονομικό έλλειμμα θα έχει εκτιναχθεί στο 6%, 7% ή και περισσότερο. Ήδη τους πρώτους έξι μήνες ήταν 6%. 
Φυσικά, το ότι η οικονομική δραστηριότητα υποχωρεί λόγω των προβλημάτων ρευστότητας, όπως ισχυρίζεται ο Στεφάνου, αυτό είναι αναντίλεκτο.

Ωστόσο, με την επιμονή της να μην παίρνει τα αναγκαία μέτρα περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, η κυβέρνηση στην οποία μετέχει επιτείνει τη στενότητα ρευστότητας στην αγορά, απορροφώντας και την τελευταία σταγόνα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς, απλώς και μόνο για να μπορέσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι να αγοράζουν εισαγόμενα προϊόντα.

Έτσι, ακόμα και την δήθεν πρόβλεψη για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,5% θα χρειαστεί και πάλι μέχρι τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο να αναθεωρήσει, κι αυτό γιατί ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας επιταχύνεται και ήταν το πρώτο μισό του έτους 1,5%, το ποσοστό μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα μεγεθυνθεί λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας μέχρι την υπογραφή μνημονίου (αν γίνει αυτό τον Σεπτέμβρη) και της απροθυμίας της να πάρει αποτελεσματικά μέτρα για τερματισμό της κατρακύλας.

Κι αν δεν το κάνει, ας δούμε τι θα γίνει όταν θα κηρύξει στάση πληρωμών τον Νιόβρη, εκτός κι αν οι Ρώσοι τον λυπηθούν και του δώσουν νέο δάνειο ώστε να μπορεί να κάνει τον χουβαρντά με τους θιασώτες του Χατζηπέτρου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: