Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Πανίκος ο Πανικοβόλος


Μια από τις αδιαμφισβήτητες αρετές του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη είναι η ευγνωμοσύνη του. Αφότου διορίστηκε από τον Δημήτρη Χριστόφια επικεφαλής ενός κατά τα άλλα ανεξάρτητου θεσμού, ο νέος διοικητής δεν έχασε ευκαιρία να την εκφράσει έναντι των πολιτικών του ευεργετών Δημήτρη Χριστόφια και ΑΚΕΛ.

Νωρίς επιστρατεύτηκε ο Πανίκος Δημητριάδης για να ενισχύσει όχι μόνο την ΑΚΕΛική προπαγάνδα αλλά και τη συνολική προσπάθεια να αφήσει το κόμμα της αριστεράς την ανεξίτηλη σφραγίδα του στην οικονομία της χώρας.

Μετά τις εκκαθαρίσεις-αστραπή μη φιλοκαθεστωτικών στην Κεντρική Τράπεζα βάσει υποδείξεων του ΑΚΕΛ (ο Δημητριάδης δεν περίμενε καν να παρέλθει μια εβδομάδα από τον διορισμό του ώστε να μπορέσει να κάνει χειραψία με όλο το προσωπικό), ο νέος διοικητής άρχισε να αναπτύσσει τη φιλοσοφία του σε δημόσιες ομιλίες, η οποία συμπυκνώνεται στην ακόλουθη φράση, το κόπιράιτ της οποίας ίσως να ανήκει στη Σωτηρούλα:

"Πάνω απ' όλα χρειάζεται ανάπτυξη, μια και χωρίς αυτήν είναι δύσκολη η δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία, εφόσον φυσικά έχουμε ανάπτυξη, δεν είναι αναγκαία".

Άρα λοιπόν κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ξοδέψτε, κάντε ελλείμματα, αυξήστε το χρέος και προσευχηθείτε όλα να πάνε καλά, ιδίως σήμερα που δεν έχουμε ανάπτυξη και δεν μπορούμε καν να δανειστούμε...

Η προσευχή είναι επίσης η μόνη ελπίδα όταν π.χ. ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δηλώνει δημόσια, όπως έπραξε στις 27 Ιουνίου σε συνέντευξη στη Stockwatch, πως "δεν γνωρίζουμε την πραγματική εικόνα" για τις κεφαλαιουχικές ανάγκες των τραπεζών, τις οποίες κατά τα άλλα εποπτεύει (λέμε τώρα).

Αυτόματα πάντως εγείρεται το ερώτημα γιατί δεν ζητά από τους τεχνοκράτες της Κεντρικής πληροφορίες για την όλη κατάσταση προτού αρχίζει να εκφράζει δημόσια υποψίες για την ύπαρξη σκελετών στις ντουλάπες των τραπεζών ή να διενεργήσει έστω την έρευνα από την εταιρεία "τύπου Blackrock" που ζητά εδώ και μήνες αυτός, ο Βγενόπουλος, ο Rybolovlev κι ο συνήγορος του κάθε αποτυχημένου Κύπριου επενδυτή Μιχάλης Ολύμπιος και ύστερα να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις για τα αποτελέσματα ή τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν τότε;

Κατά τα άλλα, η εποπτεία των συνεργατικών που δεν εποπτεύει "είναι αποτελεσματική και διασφαλίζει την ευρωστία, τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξή" τους, είπε την αμέσως επόμενη μέρα.

Ο Πανίκος Δημητριάδης φαίνεται να αντιλαμβάνεται την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας ως ένα είδος "ποιητικής άδειας," η οποία του παραχωρεί το δικαίωμα να λέγει ό,τι θέλει ανεξαρτήτως των επιπτώσεων στην οικονομία. Φτάνει να εξυπηρετεί τους σκοπούς του ΑΚΕΛ, το οποίο πανικόβλητο σήμερα προσπαθεί να δικαιολογήσει τις αδικαιολόγητες παραλήψεις του Δημήτρη Χριστόφια που έχουν οδηγήσει την οικονομία στο χείλος του γκρεμού και να εφεύρει καινούργια ψέμματα, όσο παλαβά κι αν ακούγονται, για να αποδώσει ευθύνες αλλού και να αποπροσανατολίσει.

Αυτήν την "ποιητική άδεια" την θεωρεί ανάλογη με το προνόμιο που απολάμβανε νωρίτερα ως ακαδημαϊκός να υποβάλλει εισηγήσεις "ελαφρά τη καρδία" που τον εξέθεσαν ανεπανόρθωτα, όπως εκείνη πέρσι για έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωζώνη, η οποία έκανε το γύρο του κόσμου μόλις διορίστηκε διοικητής.

Φυσικά, ενώ τέτοιου είδους δημόσιες δηλώσεις ίσως και να ενθουσίαζαν τους νεαρούς φοιτητές του στο Λέστερ στο παρελθόν, σήμερα τον εκθέτουν όχι μόνο στα μάτια των συμπολιτών του αλλά κυρίως των συναδέλφων του στη Φρανκφούρτη. Ξεχνά πως από τους οποίους, αν θέλει να συμβάλει σε κάτι για την έξοδο της Κύπρου από τη σημερινή κρίση, θα πρέπει να ζητήσει να κάνουν κάτι κι αυτοί και για το νησί του.

Αλλά, με ποιο κύρος και τι μούτρα θα πάει να τους ζητήσει την οποιαδήποτε χάρη όταν πίσω από την πλάτη τους ισχυρίζεται πως όταν υποβλήθηκε η αίτηση για ένταξη στον μηχανισμό τον Ιούνιο "καταφύγαμε μάλιστα ίσως και με την πεποίθηση την οποία πρέπει να πω ότι ήταν μία πεποίθηση η οποία βασιζόταν σε απόψεις που είχαν εκφραστεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε τα χρήματα μέσα σε τρεις μέρες" και πως "οι τρεις μέρες τώρα έγιναν τρεις μήνες δυστυχώς";

Έστω κι αν κάποιος ανίδεος στην ΕΚΤ είπε σε αυτόν κάτι τέτοιο, γνωρίζει ο ίδιος κάποια άλλη περίπτωση χώρας που πήρε λεφτά από τον μηχανισμό σε τρεις ημέρες;

Αυτά λοιπόν για σήμερα. Η επόμενη σχετική ανάρτηση θα είναι αφιερωμένη στο πλυντήριο του "Ράφτη".



Δεν υπάρχουν σχόλια: