Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Η μεγάλη πρόκληση για τον Πανίκο Δημητριάδη


Η πρόσφατη διαρροή του αρχείου Excel στα μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσε ένα κοινό μυστικό. Πως τα κριτήρια για διορισμούς σε ημικρατικούς οργανισμούς ή άλλα δημόσια αξιώματα από την κυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ είναι αποκλειστικά κομματικά και όχι αξιοκρατικά.

Οι λόγοι είναι πολύ πιθανόν να σχετίζονται όχι μόνο με την επιθυμία της ηγεσίας του κόμματος και του προεδρικού να εφαρμόζεται η πολιτική της κυβέρνησης αλλά και με άλλες προσδοκίες, συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών συμφερόντων.

Μια καθαρά κομματική επιλογή υπήρξε και αυτή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη.

Ο Δημητριάδης είχε εκδηλώσει αρκετά νωρίς το ενδιαφέρον του για τη θέση και προωθήθηκε σε αυτήν από τον κομματικό μηχανισμό του κόμματος αφού έδωσε διά της αρθρογραφίας και δημοσίων παρεμβάσεών του τα απαιτούμενα δείγματα γραφής, δηλαδή πόσο τέλεια θεωρεί την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική και εν γένη τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Δημήτρη Χριστόφια και τη συμμορία του. Σε μια τέτοια περίπτωση, στις 22 Μαΐου του 2011, την Κυριακή δηλαδή των βουλευτικών εκλογών, δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει στο βιογραφικό του στα πλαίσια συνέντευξης που δημοσίευσε η Χαραυγή πως είναι "πρώτος εγγονός του Χριστόδουλου Πέτρου (Μπολσεβίκου)".

Όχι δηλαδή απλώς ΑΚΕΛικός, ή μέλος ΚΟΒ (κομματικής ομάδας βάσης), αλλά γέννημα και θρέμμα του κόμματος.

Η εμπειρία άλλωστε του ΑΚΕΛ με τον Αθανάσιο Ορφανίδη ήταν απογοητευτική. Ο άνθρωπος, επίσης γόνος μιας αριστερής ή έστω αριστερίζουσας οικογένειας, είχε ένα μεγάλο ελάττωμα. Πίστευε πως ως ανεξάρτητος αξιωματούχος θα έπρεπε να ασκεί τα καθήκοντά του στα πλαίσια του νόμου με γνώμονα το συμφέρον της οικονομίας και όχι με γνώμονα το συμφέρον του ΑΚΕΛ.

Οι πρώτες διαφορές στην προσέγγιση Ορφανίδη-Χριστόφια άρχισαν να γίνονται εμφανείς με την απαίτηση της κυβέρνησης το 2008 να ξεπουληθεί το χρυσάφι της Κεντρικής ώστε να χρηματοδοτηθεί η φιλολαϊκή κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, οι δημόσιες παρεμβάσεις του Αθανάσιου Ορφανίδη με τις οποίες καλούσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης έγκαιρα ή "έστω και τώρα". Εξ ου άλλωστε το ΑΚΕΛικό μένος εναντίον του...

Τη μεγαλύτερη όμως ζημιά στη σχέση της ΑΚΕΛικής κυβέρνησης και του τέως διοικητή προκάλεσαν η άρνηση του τελευταίου μετά από παρασκηνιακές παρεμβάσεις (συμπεριλαμβανομένου και  τηλεφωνήματος από τον αρχισακελάριο του ΑΚΕΛ) για αδειοδότηση συγκεκριμένης τράπεζας από το Μαυροβούνιο, της Atlas Mont, όπως και η αμφισβήτηση των εξουσιών του από μέλη του Δ.Σ. που διόρισε η κυβέρνηση, τα οποία αποδείχθηκαν και αυτά, παρά το γεγονός ότι δεν διέρρευσε ανάλογη λίστα, λίζιοι άνθρωποι του ΑΚΕΛ.

Ο διορισμός του Πανίκου Δημητριάδη έχει άρει συνεπώς το βασικότερο εμπόδιο για την έκδοση τέτοιων αδειών, οι οποίες αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για τα ταμεία του κόμματος, τα οποία εκτιμούνται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ-αν όχι εκατοντάδες.

Ενδιαφέρον για αδειοδότηση, έχει μάλιστα ήδη εκδηλώσει μία τράπεζα λιβανικών συμφερόντων με έδρα την Τανζανία, η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο εδώ και τρεις δεκαετίες. Η τράπεζα αυτή, η οποία μετέφερε στην αφρικανική αυτή χώρα την έδρα της πριν μια δεκαετία από τις Νήσους Καϋμάν που έχουν καταστήσει τη νομοθεσία τους για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος πολύ αυστηρή, φαίνεται να έχει ήδη εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτή άδεια.

Το πεδίο δραστηριοποίησής της στην Κύπρο (και Ρωσία) είναι, ως θυγατρική τράπεζα ενός μη Ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, περιορισμένο. Σε περίπτωση που καταστεί κυπριακή τράπεζα, θα είναι και ευρωπαϊκή και εκτός από πρόσβαση σε χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει και δικαίωμα διεξαγωγής τραπεζικών εργασιών σε κάθε μία από τις 27 χώρες της ΕΕ, χωρίς να απαιτείται πλέον έγκριση από άλλη κεντρική τράπεζα άλλης ευρωπαϊκές χώρας της.

Όπως μάλιστα αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η προς το παρόν αφρικανική τράπεζα, η οποία ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες την ανέγερση των νέων της κεντρικών γραφείων στη Λευκωσία, είναι μία από τις λίγες τράπεζες που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για αγορά ή ανανέωση κυπριακών κυβερνητικών αξιογράφων.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή στους βουλευτές, "...η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την οποία φιλοξενούμε εδώ στην Κύπρο για δεκάδες χρόνια έδειξε την προθυμία της να μας ανανεώσει ένα γραμμάτιο το οποίο έληγε στις 17 του μηνός και πράγματι το έχει πράξει ήδη για 53 εκατομμύρια ευρώ.  Μια άλλη τράπεζα, η Federal Bank of the Middle East, έχει εκφράσει την επιθυμία δύο γραμμάτια τα οποία λήγουν σύντομα -πιστεύω το ένα είναι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και το άλλο στις αρχές της δεύτερης εβδομάδας του Αυγούστου- συνολικό ποσό 244 εκατομμύρια ευρώ να τα ανανεώσει.  Είναι λεφτά τα οποία αντιλαμβάνομαι ήταν βραχυπρόθεσμα και τα έχουμε εδώ και ένα χρόνο. Επομένως δεν είναι κάτι το νέο, αλλά οι άνθρωποι είχαν κάθε δικαίωμα, αν θέλετε, να τα αποσύρουν λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν ρευστότητα.  Τώρα όμως έχουν πρόθεση να τα ανανεώσουν".

Γιατί άραγε; 

Ποιος αγοράζει ομόλογα του μοναδικού κράτους του κόσμου τα οποία δεν αποδέχεται η ίδια η κεντρική τράπεζα που του εκδίδει το νόμισμά του ως εξασφάλιση; 

Ποιος αγοράζει ομόλογα ενός κράτους που έχει υποβαθμιστεί σε σαβούρα, τα δημοσιονομικά του είναι εκτός ελέγχου, το ίδιο είναι στα όρια της στάσης πληρωμών, κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις του με την τρόικα από την οποία ζήτησε διάσωση και απλώς παρακαλά μπας και γίνει ένα θαύμα για να βγάλει ο πρόεδρός του τη θητεία του;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό ίσως να το έχει δώσει η σύζυγος ενός στελέχους της υποψήφιας αυτής τράπεζας, το οποίο κατά σύμπτωση κατάγεται από τις Νήσους Καϋμάν. Η εν λόγω κυρία, η οποία τυγχάνει να είναι όχι μόνο μέλος του προσωπικού της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και ένα από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του διοικητή Πανίκου Δημητριάδη (ποιος βάζει ως ιδιαιτέρα γραμματέα του άτομο που δεν μπορεί να εμπιστευτεί;), φαίνεται πως, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ήδη "πολλοχουμίζεται" πως η τράπεζα του ανδρός της θα αδειοδοτηθεί.

"Κοιτάξετε, εγώ πρώτη φορά ακούω αυτό που λέτε τώρα," ήταν η πρώτη αντίδραση του αφεντικού της, ο οποίος πρόσθεσε πως "θα αξιολογηθεί η αίτηση, αν υπάρχει αίτηση, με τα σωστά αντικειμενικά κριτήρια και σας διαβεβαιώνω ότι δεν κάνουμε εκπτώσεις ανεξάρτητα και αν μία συγκεκριμένη τράπεζα θέλει να βοηθήσει ή όχι την κυβέρνηση.  Εμείς το βλέπουμε καθαρά σαν εποπτικό μέλος".

Έτσι ε; Καλά ρε Πανίκο, δηλαδή δεν ξέρεις το κοστούμι που φοράς, ποιος "ράφτης" σου το έραψε;

Είναι δυνατόν να μην γνωρίζεις ποιοι ήταν οι θιασώτες σου όταν εδώ και δύο χρόνια περίπου "πολλοχούμιζες" τη δημοσιονομική πολιτική του ΑΚΕΛ στα "ακαδημαϊκού ύφους" και "ελαφρά τη καρδία" άρθρα σου στη Stockwatch; Από που εισέπραττες στα ελληνικά σου κείμενα χειροκρότημα στα αγγλικά και γιατί;

Τι είναι αυτό που σε έπιασε εσένα, το γέννημα και θρέμμα του ΑΚΕΛ, τον εγγονό του Μπολσεβίκου, να θέλεις να μας πείσεις πως θα εξετάσεις ένα αίτημα μιας τράπεζας που "δεν είναι σημερινή και χθεσινή" αλλά έχει "παρουσία στην Κύπρο για τριάντα χρόνια" με "αντικειμενικά κριτήρια"; Ιμίσι μου...

Τα έργα σου ως ανεξάρτητου αξιωματούχου τα είδαμε άλλωστε νωρίς. Είδαμε ποιον έβαλες αρμόδιο για τις αδειοδοτήσεις και την εποπτεία πριν καν κάτσεις στην νέα σου καρέκλα: Έναν άνθρωπο δηλαδή, φωτογραφία του οποίου να χειροκροτεί σε προεκλογική συγκέντρωση του ΑΚΕΛ δημοσίευσε πέρσι η Χαραυγή. Εκείνο δηλαδή το κόμμα που λύσσαξε να βάλει χέρι στις αδειοδοτήσεις...

Φτάνει πια το ξύρισμα. Εάν πράγματι έχεις λίγη τσίπα πάνω σου, να εννοείς πως είσαι ανεξάρτητος, τότε απομάκρυνε εκείνους που σου υπέδειξε το ΑΚΕΛ να βάλεις σε θέσεις-κλειδιά και βάλε σε αυτές άξιους ανθρώπους.

Είδες άλλωστε τι ζημιά έκαναν οι χειρισμοί που σου υπαγόρευσε το ΑΚΕΛ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Έστω και σήμερα, άλλαξε εσύ τουλάχιστον πορεία. Αν δεν θέλεις κι εσύ νάσαι συνένοχος στο έγκλημα που συντελείται εις βάρος της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: