Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η Κύπρος στα μάτια Γερμανών βουλευτών


Ένας φίλος που απέστειλε σήμερα την πιο κάτω ανάλυση της γερμανόφωνης υπηρεσίας του Ρόιτερς που δημοσιεύω μεταφρασμένη μαζί με το κείμενο στη Γερμανική στο τέλος:

ΑΝΑΛΥΣΗ - Περίπτωση Κύπρος - Θα τρίξει για πρώτη φορά η Γερμανία τα δόντια της;

    * Ο εταίρος στο ευρώ βρίσκεται ενώπιον του μηχανισμού
    * Ενισχύονται οι αντιδράσεις πολιτικών της αντιπολίτευσης
    * "Δεν αναμένεται ζημιά για το όλο σύστημα"


    - των Τόρστεν Ζεβεριν και Ματίας Σομπολέβσκι
    Βερολίνο, 14. Αυγούστου (Reuters) - Τελικά, η μεγαλύτερη δοκιμασία για τον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων έλαχε να είναι η μικρή Κύπρος. Το καταχρεωμένο κράτος είναι πολύ ασήμαντο για να αποτελεί κίνδυνο για τη συνέχιση της ευρωζώνης. Και η κυβέρνηση στη Λευκωσία θεωρείται από πολλούς βουλευτές ως μη σοβαρή. Εξ ου και πολιτικοί της συγκυβέρνησης διερωτώνται πως θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η υποθήκευση χρήματος των Γερμανών φορολογουμένων. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται αυτό το μικρό κράτος της Ευρωζώνης να καταστεί ένα παράδειγμα τηρώντας έναντί του μια σκληρή στάση. Η Κύπρος θα έπρεπε τότε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.
      "Κρίνοντας με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας, δεν αναμένεται να υπάρξει ζημιά για το όλο σύστημα," είπε η πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιιο (Μπούντεσταγκ) Μπίργκιτ Ράινεμουντ του φιλελεύθερου κόμματος FDP. Σύμφωνα με τον οικονομικό εμπειρογνώμονα του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU Χανς Μιχελμπαχ, το νησί αυτό της Μεσογείου είναι "ένα πληντύριο ρωσικού κεφαλαίου". Η έξοδός του από την Ευρωζώνη δεν θα προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες για το ευρώ, είπε.  
      Το ότι η Κύπρος κατέχει την προεδρία της ΕΕ δεν διευκολύνει τη συζήτηση στους κόλπους της συγκυβέρνησης: Σε αυτήν τη χώρα είναι στραμένοι οι προβολείς της υφηλίου και εκπροσωπεί μια ήπειρο, η οποία για περισσότερα από δύο χρόνια αγωνίζεται να βρει το σωστό δρόμο για έξοδο από την κρίση χρέους. Εάν εγκριθεί το αίτημα της Κύπρου για οικονομική βοήθεια, θα γινόταν το πέμπτο κράτος που θα κατέληγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Τι ποσά απαιτούνται, είναι αντικείμενο μελέτης της τρόικας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με εμπειρογνώμοντες, απαιτούνται περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

      "ΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΡΕΚΛΙΝΓΚΧΑΟΥΖΕΝ ΚΑΙ ΜΠΟΤΡΟΠ"
      Συγκριτικά, φαίνονται λίγα, αλλά για το νησί αυτό με τους 840.000 κάτοικους, το ποσό αυτό είναι τεράστιο. Αντιστοιχεί στο 55% του ετήσιου ΑΕΠ των 18 δισεκατομμυρίων. Δεν έχει διασαφηνιστεί πως θα μπορέσει ποτέ η Κύπρος να αποπληρώσει αυτά τα χρήματα. Αυτό το ερώτημα είναι σημαντικό κατά την αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας από τους εμπειρογνώμονες της τρόικας.
      "Είναι αδύνατο πια να πρέπει να διασώζουμε και μισά νησιά που αντιστοιχούν στο μέγεθος της επαρχίας Ρέγκλινγκχάουζεν και της πόλης Μπότροπ και η μεγαλύτερη τράπεζα των οποίων είναι μικρότερη από το Ταμιευτήριο του Αμβούργου," τόνισε ο ευρω-σκεπτικιστής πολιτικός για θέματα οικονομίας του FDP Φρανκ Σέφλερ. Αυτό δεν έχει να κάνει με τη διάσωση του ευρώ, είπε. Δεν διαβλέπει πλειοψηφία για κάτι τέτοιο.
      Προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας σε ένα κράτος, είναι να βρίσκεται σε κίνδυνο η γενικότερη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε επίσης η Ράινεμοντ: "Εγείρεται δικαιολογημένα το ερώτημα για το κατά πόσον ικανοποιούνται οι συνθήκες για την προσφορά βοήθειας στην περίπτωση της Κύπρου". Παρόμοια επιχειρήματα προβάλλει και ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, πολιτικός του CDU: "Αν στην περίπτωση της Κύπρου παρακάμψουμε την αρχή πως χωρίς τη βοήθεια από το EFSF και ESM η Ευρωζώνη ως σύνολο θα αποσταθεροποιηθεί, τότε θα μπορούν στο μέλλον στο μέλλον και άλλα κράτη να επικαλούνται το προηγούμενο της Κύπρου". Μελλοντικά δεν θα εξαρτάται πλέον από το κατά πόσον χωρίς βοήθεια θα κινδυνεύει η ευρωζώνη στο σύνολό της.
     
      ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
      Το νησί της Μεσογείου κατέληξε σε αυτήν την άθλια κατάσταση κυρίως λόγω των τραπεζών της, που είναι συνδεδεμένες με χρηματοοικονομικούς οργανισμούς της Ελλάδας και επηρεάστηκαν από τη διαγραφή του ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές την περασμένη άνοιξη. Κι αυτό ενώ η Κύπρος εναπόθετε τις ελπίδες της ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα και είχε επιχειρήσει να ενισχύσει τη θέση της ως χρηματοοικονομικό κέντρο σαν γέφυρα μεταξύ της Εγγύς και Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας. Παράλληλα με το αίτημα για διάσωση προς του ευρωπαίους εταίρους, η Κύπρος αποτάθηκε στους Ρώσους για δάνειο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ' ήδη αφότου η Μόσχα βοήθησε με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
      Όλα αυτά δεν ενισχύουν την εμπιστοσύνη στους κόλπους του συνασπισμού. "Η συνεργασία με τη Μόσχα προκαλεί δυσφορία," σημείωσε ένα κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του FDP. Επιπλέον, η τάξη των ντόπιων πολιτικών δεν φαίνεται να είναι αποδοτική. Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερους όρους απ' ό,τι η Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομαδας των χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουξ: "Δεν γίνεται να θέλουμε αυστηρότητα για την Ελλάδα αλλά όχι για την Κύπρο". Στην περίπτωση της Κύπρου υπάρχουν σημαντικές επιφυλάξεις, "μεταξύ άλλων λόγω πιθανού ξεπλύματος βρόμικου χρήματος".
     
      "ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΕΣ"
      Ήδη κατά την ψηφοφορία για την παροχή βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για τις τράπεζες της Ισπανίας στις 13 Ιουλίου είχαν ψηφίσει εννέα βουλευτές των φιλελευθέρων αρνητικά. Στο τέλος, ο συνασπισμός χριστιανοδημοκρατών-φιλελευθέρων κατάφερε να σχηματίσει πλειοψηφία αλλά όχι εκείνη τη συμβολική της εκλογής Καγγελαρίου. "Είναι φανερό πως και κατά τη ψηφοφορία για τα άλλα πακέτα βοήθειας αυξήθηκαν οι αμφισβητίες," είπε ο Γενς Ακερμαν, βουλευτής του FDP. Όλο και περισσότεροι θεωρούν πως έχουμε φτάσει στην κόκκινη γραμμή, είπε. Ο ίδιος πάντως, θα ψηφίσει, όπως έπραξε και σε προηγούμενες ψηφοφορίες για πακέτα βοήθειας, κατά ενός πακέτου για την Κύπρο.  
      Κατά πόσον οι πολύ διαδεδομένες επιφυλάξεις θα αναγκάσουν τη Γερμανία να αρνηθεί πλήρως να στηρίξει την Κύπρο με αποτέλεσμα την πρώτη έξοδο από την ευρωζώνη, παραμένει ανοικτό. "Πιστεύω πως η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να είναι κατάλληλη ως δοκιμαστικός έλεγχος," είπε ο Φουξ. Εξάλλου, η ψυχολογία διαδραματίζει ένα ρόλο εάν η πρώτη χώρα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. Σε αυτό προστίθενται και θέματα πολιτικής ασφάλειας. Άλλωστε, το νησί είναι διαιρεμένο από την επέμβαση της Τουρκίας το 1974' ακόμη και σήμερα υπάρχουν στη χώρα ειρηνευτές του ΟΗΕ. Η αποσταθεροποίηση της Κύπρου θα ήταν πρόβλημα.

ANALYSE-Testfall Zypern - Zeigt Deutschland erstmals Härte?
    * Euro-Partner steht kurz vor Gang unter Rettungsschirm
    * Unmut bei Koalitionspolitikern wächst
    * "Mit Schaden für Gesamtsystem nicht zu rechnen"

    - von Thorsten Severin und Matthias Sobolewski
    Berlin, 14. Aug (Reuters) - Ausgerechnet das kleine Zypern könnte zur großen Bewährungsprobe für die schwarz-gelbe Koalition werden. Das hoch verschuldete Land ist zu unbedeutend, um eine Gefahr für den Fortbestand der Euro-Zone darzustellen. Und die Regierung in Nikosia gilt manchen Abgeordneten als wenig seriös. Koalitionspolitiker fragen sich daher, mit welcher Begründung sie dorthin deutsche Steuergelder verpfänden sollen. Nicht ausgeschlossen wird daher, an dem kleinen Euro-Staat ein Exempel zu statuieren und Härte zu zeigen. Zypern würde dann der Austritt aus der Euro-Zone drohen.
    "Vom Umfang der zypriotischen Wirtschaft her ist mit einem Schaden für das Gesamtsystem nicht zu rechnen", sagt die Vorsitzende des Finanzausschusses im Bundestag, Birgit Reinemund (FDP). Für den CSU-Finanzexperten Hans Michelbach ist die Mittelmeerinsel mit ihrem "aufgeblähten Finanzsystem" gar "eine Geldwaschmaschine russischen Kapitals". Bei einem Ausscheiden aus der Euro-Zone rechne er nicht mit starken Auswirkungen auf den Euro.
    Dass Zypern derzeit die EU-Ratspräsidentschaft innehat, macht die Debatte in der Koalition nicht einfacher: Das Land steht im internationalen Rampenlicht und repräsentiert derzeit einen Kontinent, der schon seit mehr als zwei Jahren über den richtigen Weg aus der Schuldenkrise streitet. Sollte Zyperns Antrag auf Finanzhilfen stattgegeben werden, wäre es das fünfte Land unter dem Euro-Rettungsschirm. Wie viel Geld benötigt wird, prüft derzeit die Troika von EZB, IWF und EU. Experten zufolge dürften es ungefähr zehn Milliarden Euro sein.

    "SO GROSS WIE RECKLINGHAUSEN UND BOTTROP"
    Das scheint vergleichsweise wenig, doch für die Insel mit nur 840.000 Einwohnern ist die Summe gewaltig. Sie entspricht 55 Prozent der jährlichen Wirtschaftskraft von 18 Milliarden Euro. Unklar ist, wie Zypern das Geld je zurückzahlen soll. Diese Frage spielt auch eine zentrale Rolle bei der Bewertung der Schuldentragfähigkeit des Landes durch die Troika-Experten.
    "Es kann nicht sein, dass wir jetzt schon halbe Inseln retten, die so groß sind wie der Kreis Recklinghausen und die Stadt Bottrop zusammen und deren größte Bank kleiner ist als die Hamburger Sparkasse", kritisiert der FDP-Finanzpolitiker und Euro-Skeptiker Frank Schäffler. Mit dem Erhalt des Euro habe das nichts zu tun. Er sehe dafür auch keine Mehrheit.
     Voraussetzung für Hilfen an ein Land sei, dass eine Gefahr für die Stabilität der Eurozone insgesamt bestehe, unterstreicht auch Reinemund: "Die Frage ist gerechtfertigt, ob die Bedingungen für Hilfszusagen im Falle Zypern erfüllt sind." Ähnlich argumentiert der CDU-Politiker Wolfgang Bosbach: "Wenn wir im Falle Zypern das Prinzip außer Kraft setzen, dass ohne die Hilfe durch EFSF und ESM die Eurozone insgesamt instabil werden würde, können sich in Zukunft auch andere Länder auf den Präzedenzfall Zypern berufen." Künftig komme es dann nicht mehr darauf an, ob ohne Hilfe die Eurozone insgesamt in Gefahr sei.

    RUSSLAND-CONNECTION SORGT FÜR STIRNRUNZELN
    In die Misere geraten ist die Mittelmeerinsel vor allem wegen ihrer Banken, die eng mit griechischen Geldhäusern verbunden sind und hart vom Schuldenverzicht der privaten Gläubiger Griechenlands im Frühjahr getroffen wurden. Dabei hatte Zypern ausgerechnet in den Finanzsektor seine Hoffnungen gesetzt und versucht, seine Stellung als Finanzzentrum mit Brückenfunktion in den Nahen- und Mittleren Osten und nach Russland zu festigen. Bei den Russen hat Zypern parallel zur Anfrage an die Euro-Partner um einen Kredit von fünf Milliarden Euro nachgesucht; schon im Dezember hatte Moskau mit 2,5 Milliarden Euro ausgeholfen.
    In der Koalition sorgt all das nicht gerade für Vertrauen. "Die Kooperation mit Moskau ist unerfreulich", merkt ein Spitzen-Parlamentarier der Liberalen an. Außerdem erscheine die politische Klasse des Landes nicht sehr leistungsfähig. Zypern könne daher keine besseren Bedingungen gestellt bekommen als Griechenland. In dieselbe Kerbe schlägt auch Unions-Fraktionsvize Michael Fuchs: "Man kann nicht bei Griechenland Härte fordern, bei Zypern aber nicht." In Falle Zyperns bestünden erhebliche Bedenken, "unter anderem auch wegen möglicher Geldwäscherei".

    "IMMER MEHR ZWEIFLER"
    Schon bei der Entscheidung über die Milliarden-Hilfen für spanische Banken hatten im Juli 13 Abgeordnete der Union und neun der Liberalen mit Nein votiert. Am Ende erzielte Schwarz-Gelb zwar eine eigene Mehrheit, verfehlte aber die symbolisch wichtige Kanzlermehrheit. "Es ist ja zu sehen, dass bei den anderen Rettungspaketen die Zweifler immer mehr wurden", sagt der FDP-Parlamentarier Jens Ackermann. Immer mehr sähen die roten Linien erreicht. Er jedenfalls werde - wie schon bei früheren Abstimmung zur Euro-Rettung - gegen ein Zypern-Paket stimmen.
    Ob die weit verbreiteten Bedenken letztlich dazu führen werden, dass Deutschland sich bei Zypern komplett verweigert und damit der erste Austritt aus der Euro-Zone ansteht, ist allerdings offen. "Ich glaube, Zypern ist eher zu klein, um ein Testlauf sein zu können", sagt Fuchs. Zudem spielt der psychologische Effekt eine Rolle, wenn das erste Land den Währungsraum verlassen müsste. Hinzu kommen sicherheitspolitische Erwägungen. Denn schließlich ist die Insel seit der Militärintervention der Türkei im Jahr 1974 geteilt; auch heute noch sind UN-Soldaten im Land. Eine Destabilisierung Zyperns und der Region wäre ein Problem.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αν εκατάλαβα καλά, οι Γερμανοί μεταξύ τους συζητούν κατά πόσο θα μας πετάξουν έξω που την Ευρωπαική Ενωση, αφού είτε είμαστε μέλος είτε δεν, δεν έχει σημασία για την Ενωση. Φυσικά εν πιο εύκολο να κάμει η Γερμανία τον νταή λ.χ. σε ένα μικρό παιδάκι που του λείπει το ένα σιέριν τζιαι το έναν πόδιν, παρά σε έναν κορμαλιά, έστω τζιαι νηστικόν.

Αφού δεν εθέλαν μικρούς και άσημους στην ένωση γιατί μας εβάλαν. Για Study case;
Τελικά εμείναν μας τα παναυρούθκια τζιαι οι βαρκούες;

Ππεεε, τωρά το αθθυμήθηκα, εψηφισαμεν τζιαι ΟΧΙ στο σχέδιο λύσης του κυπριακού, για να μπούμεν στην ΕΕ, να γελάσουμεν τους τουρκαλλάες, τζιαι να θέσουμεν ξανά το κυπριακόν σε νέες ευρωπαϊκές βάσεις. Είμαστεν πολλά έξυπνοι πάντως.

΄Οσον για το πλυντήριο, ακούεται, ότι εχει κάτι δεκαετίες που δουλεύκει. Κάθε γειτονιά στην υφήλιο έχει το δικόν της. Φυσικά το δικόν μας, άν έχουμεν, δεν είναι του επιπέδου της Ελβετίας, ίσως γι΄ αυτό να είναι πρόβλημα.

Πρόβλημα ρε παιδίν μου με τούτους τους Ρώσσους. Αλλοιθωρίζαμεν πριν να κάμουμεν γάμον με την ΕΕ, (εν της μόδας η φράση), τωρά κάποιοι καρτερούν το ξανθό γένος να λύσει για μας, ούλλα τα "προβλήματα", μόνον τζιαι μόνον γιατί βάλλουν τον σταυρόν τους "ίσια" όπως τζιαι μείς. Ε, μα τζιαι μεις, θέλουμεν να είμαστεν ευρωπαίοι, αλλά εβουρούσαμεν τους αδέσμευτους, τωρά εμπήκαμεν στην ΕΕ τζιαι παρακαλούμεν τους Ρώσσους τζιαι τους Κινέζους. Τωρά αν τούτον εν θεμιτόν, σωστόν για τους κανόνες της ΕΕ ή έσιει λάθος, δεν το ξέρω. Ας μας δώσει κάποιος τα φώτα του.

Ελπίζω στο τέλος να μην πληρώσουμεν ακριβά τζιαι τα τηλεφωνήματα με τον Πούτιν. .-))

ιων

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Φίλε Ίωνα, εκεί που την πατήσαμε είναι πως δεν καταλάβαμε πως αν δεν τους είχαμε ανάγκη πάντα θα μας άφηναν να κάνουμε του κεφαλιού μας. Και επειδή μας άφηναν νομίζαμε πως μας αγαπούσαν και μας εκτιμούσαν. Σκατά στα μούτρα μας.

Μαθαίνουμε ξαφνικά πως η εικόνα που έχει η Κύπρος στο εξωτερικό γενικότερα και στη Γερμανία ειδικότερα δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν που εμείς θεωρούμε πως έχουμε. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει τόσο με το μέγεθος της χώρας ή της οικονομίας μας αλλά με την εικόνα που έχτισαν οι ηγέτες μας στο παρελθόν με τα κατορθώματά τους στο παρελθόν όπως το Όχι στο δημοψήφισμα το πληντύριο, και το σήμερα με τα δάνεια από Ρωσία και Κίνα που επισήμανες, αλλά και τους Ες 300, τον Μιλόσεβιτς, το Μοντσεγκορσκ και το Μαρί, το Τσάριοτ, το σωματεμπόριο, τις πρακτικές και -όχι λεκτικές- διαφοροποιήσεις μας στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και πάει λέγοντας.

Σε αυτά προστίθεται και η μόνιμη καχυποψία, φθόνος αν θες, λόγω των ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο και του εταιρικού φόρου, της καθόδου ευρωπαϊκών πλοιοκτητριών εταιρειών στην Κύπρο, οι αλλαξοκωλιές μας με τον Πούτιν, τον Μεντβέντεβ και τον Άσαντ, τα επεισόδια βίας στα γήπεδα, τον εθνικισμό μας κ.ο.κ.

Σε συνδυασμό με την άγνωστη κουλτούρα μας, θρησκευτικές προκαταλήψεις και το ότι μας βλέπουν κι εμάς σαν τους Έλληνες που τους κοροΐδευαν για χρόνια με τα στατιστικά τους για να παίρνουν δανεικά κι αγύριστα από αυτούς, η εικόνα επιβαρύνεται και με άλλους παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Τώρα που πάμε να ζητήσουμε από τους Σλοβάκους που έχουν μέσο μισθό 400 ευρώ τον μήνα να μας δανείσουν κι αυτοί για να να μπορούμε να πηδούμε Σλοβάκες στα καμπαρέ μας με 200 ευρώ, όλα αυτά θα τα πληρώσουμε.