Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Ο ζουπάνος, η δρουζίνα του και το αποκορύφωμα της βλακείας

Αυτήν την ανάρτηση άρχισα να τη γράφω από χτες. Δυστυχώς, όσο περισσότερο σκεφτόμουν το όλο ζήτημα, τόσο πιο έντονα γίνονταν τα χάχανα στα οποία ξεσπούσα σε βαθμό που σήμερα το απόγευμα άρχισε να με πονά η κοιλιά μου από το γέλιο. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτώ πως όσο κι αν μου προκαλεί γέλιο η όλη υπόθεση, στην πραγματικότητα είναι μια πολύ σοβαρή και ενδεικτική της ανοχής που τυγχάνει η αντίθετη άποψη επί προεδρίας Χριστόφια.

Ας σοβαρευτούμε. Είναι η υπόθεση του συμπολίτη μας που σέρνεται στα δικαστήρια γιατί "στις 3 Αυγούστου στη Λευκωσία διενήργησε πράξη για την οποία δεν ήταν εξουσιοδοτημένος από το νόμο. Δηλαδή, ενώ οδηγούσε το όχημά του έβγαλε το κεφάλι από το παράθυρο και απευθυνόμενος προς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φώναξε 'βλάκα Πρόεδρε παραιτήσου' και συνεπεία αυτού προκάλεσε ενόχληση στο κοινό κατά την άσκηση των κοινών δικαιωμάτων του".

Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο συμπολίτης μας, η υπόθεση του οποίου θα εκδικαστεί στις 5 Ιουνίου, αφού σήμερα δεν παραδέχτηκε ενοχή.

Πρέπει όμως να παραδεχτώ πως αντικρίζοντας την προεδρική λιμουζίνα του ρωσομαθούς προέδρου και της προεδρικής του φρουράς που προσφέρουν το θέαμα ενός σύγχρονου ζουπάνου* και της δρουζίνας** του, ο συμπολίτης μας, θα πρέπει οπωσδήποτε να στάθμισε το πιθανό όφελος από την ενέργειά του, που στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να ήταν εκπλήρωση της επιθυμίας του, όπως και το πιθανό κόστος, που στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να είναι να κατηγορηθεί για εξύβριση, του προσώπου του προέδρου της δημοκρατίας  εν τη προκειμένη περίπτωση, και όχι απλώς για "ενόχληση στο κοινό κατά την άσκηση των κοινών δικαιωμάτων του".

Εν πάση περιπτώσει, ο άνθρωπος είπε στον Χριστόφια κατάμουτρα κάτι που πολύς κόσμος πίστευε τότε (και πιστεύει ακόμη) και έλεγε επίσης δημόσια στις δεκάδες διαδηλώσεις που έγιναν έξω από το προεδρικό εκείνον τον καιρό. Πως δηλαδή ο Χριστόφιας επειδή συμπεριφέρθηκε και ενήργησε ανόητα, θα έπρεπε να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας.

Η τροπή ωστόσο που έχει πάρει η υπόθεση με τον συμπολίτη μας που του φώναξε "βλάκα Πρόεδρε παραιτήσου" (εδώ χρησιμοποιώ τον τρόπο με το οποίο γράφτηκε η είδηση στην ιστοσελίδα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, εξ ου και το "Πρόεδρε" είναι με κεφαλαίο, διαφορετικά θα έγραφα με κεφαλαίο μόνο το "Βλάκα") φανερώνει τον πανικό του ίδιου του Χριστόφια. Ο πρόεδρός μας -με στόχο να γαντζωθεί στην εξουσία όσο το δυνατό περισσότερο (θέλει λένε οι κακές γλώσσες, αλλά συνήθως αλάνθαστες γλώσσες, να διορίσει πρώτα καινούργιο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ώστε το κόμμα του να μπορεί να βάλει χέρι στις αδειοδοτήσεις τραπεζών)- φαίνεται να έχει δώσει εντολές να διώκονται με κάθε αυστηρότητα όσοι έχουν και εκφράζουν μια κακή άποψη για αυτόν και την πολιτική του.

Φυσικά, μέσα στην κατάσταση του πανικού που βρίσκεται η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται πόση ζημιά προκαλεί στον ίδιο τον Χριστόφια η αναμόχλευση της όλης ιστορίας με την έκρηξη στο Μαρί.

Ας υποθέσουμε πως ο συμπολίτης μας που του φώναξε "βλάκα Πρόεδρε παραιτήσου" καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη. Ο άνθρωπος αυτός, όποιος κι αν είναι, ό,τι κι αν είναι, θα γίνει στο τέλος λαϊκός ήρωας. Απλώς επειδή είπε έξω από τα δόντια στον Χριστόφια αυτό που πιστεύει η πλειοψηφία των Κυπρίων.

Αν από την άλλη αποσυρθεί η κατηγορία εναντίον του ή αθωωθεί, τότε το πιο πιθανόν είναι ο άνθρωπος αυτός να βρει δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ή ίσως και χιλιάδες μιμητές που όποτε θα αντικρίζουν τον Χριστόφια θα του λένε "Βλάκα πρόεδρε παραιτήσου" (από κει και πέρα το "Βλάκα" θα γράφεται με κεφαλαίο).

Παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν κι άλλες όπως μαθαίνω. Σήμερα για παράδειγμα γράφει η Αλήθεια πως εκδικάζεται ανάλογη υπόθεση. Επίσης, όπως πληροφορούμαι, πως μία γυναίκα από τη Λεμεσό αντιμετωπίζει ανάλογες κατηγορίες επειδή έφτυσε προς την κατεύθυνση της προεδρικής λιμουζίνας. Όλα αυτά συμβαίνουν μετά την έκρηξη στο Μαρί.

Διερωτώμαι επίσης, αν αυτό που πείραξε τον Χριστόφια τόσο πολύ στην περίπτωση του συμπολίτη που του  που του φώναξε "βλάκα Πρόεδρε παραιτήσου" ήταν το κατά πόσον τον είπε βλάκα, ή επειδή του το είπε φωναχτά και δημόσια ή τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Καταληκτικά, θα ήθελα να προσθέσω πως αναμένω με ενδιαφέρον να μάθω ποια γραμμή θα ακολουθήσει η κατηγορούσα αρχή σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος συμπολίτης μας επικαλεστεί το δημόσιο συμφέρον και παρουσιάσει εμπειρογνώμονες στη δίκη για να αποδείξει πως ο Χριστόφιας πράγματι πάσχει από βλακεία, επικαλούμενος τα ευρήματα του ιδίου του πορίσματος  Πολυβίου, τον οποίο ο ίδιος διόρισε.

Καλά, μόνο ένας βλάκας θα έκανε κάτι τέτοιο θα μου πείτε αλλά περί αυτού πρόκειται...

*) Ζουπάνοι ονομάζονταν οι σλάβοι φύλαρχοι στον Μεσαίωνα.
**) Δρουζίνα ονομαζόταν η ένοπλη συνοδεία των ζουπάνων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει, η κατάληξη σου είναι λίγο …χμμμ τραβηγμένη :)
Η αλήθεια όμως είναι πως αντιλαμβάνομαι γιατί υπάρχει και πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιος νόμος.

Αλλά ένας πραγματικός ηγέτης δεν θα τον χρησιμοποιούσε ποτέ.

Strovoliotis.

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Στρόβο, συμφωνώ με την παρατήρησή σου. Επίσης, θάθελα να προσθέσω, ένας πραγματικός ηγέτης δεν θα βρισκόταν ποτέ αντιμέτωπος με μια τέτοια κατάσταση μια και ως ηγέτης θα ελάμβανε αποφάσεις προς όφελος του λαού που θα ηγείτο και δεν θα άφηνε την τύχη να πάρει τις αποφάσεις της για λογαριασμό του όπως και τελικά έγινε.

Υ.Γ. Ομολογώ πως στην προτελευταία παράγραφο άφησα τον εαυτό μου να παρασυρθεί από τον τρόπο που φανταζόμουν εγώ την υπεράσπισή μου σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή να εξαναγκάσω την κατηγορούσα αρχή να προσπαθεί να αποδείξει πως ο Χριστόφιας δεν είναι βλάκας, κάτι που ο ίδιος ομολόγησε εμμέσως ενώπιον της επιτροπής Πολυβίου...