Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Άντε, και του χρόνου πάλι πρόσφυγες!



Σε αυτόν τον τόπο παρόλο που έγινε πλέον αγνώριστος, στην ουσία τίποτα δεν αλλάζει. Για αυτό πιθανόν να ευθύνεται το αδύναμο μνημονικό των Ελληνοκυπρίων. Κι αυτό γιατί, κανένας ίσως άλλος λαός του κόσμου δεν θα συνέχιζε να εμπιστεύεται την ίδια πολιτική ηγεσία μετά από μια ανάλογη εθνική συμφορά όπως αυτήν του 1974. Εκείνους τους ανθρώπους που προκάλεσαν την πολιτική ανωμαλία του 1963/64 και την άρσης της ισχύος του μισού συντάγματος της Ζυρίχης, τους ανθρώπους που δημιούργησαν τις παραστρατιωτικές ομάδες της τότε εποχής που δρούσαν με στόχο την Ένωση, εκείνους που με την πολιτική τους οδήγησαν τα πράγματα σε σύγκρουση με την Τουρκία, εκείνους που ευθύνονταν για τη σύσταση της ΕΟΚΑ Β και το πραξικόπημα με τα γνωστά του επακόλουθα, εκείνους τους ανθρώπους θα τους είχε απομονώσει, θα τους είχε απομακρύνει από την πολιτική ζωή και θα τους είχε τιμωρήσει. Ο οποιοσδήποτε λαός, πλην των Ελληνοκυπρίων.

Γιατί μόνο οι Ελληνοκύπριοι θα κατάφερναν να αναγάγουν εκείνους τους ηγέτες που έπαιξαν κορώνα-γράμματα την τύχη τους, χάνοντας στο τέλος τη μισή τους πατρίδα, σε σύμβολα ενός εθνικού αγώνα που δήθεν διεξάγουν. Αποτέλεσμα είναι αυτός ο αγώνας να γίνεται στην πραγματικότητα για το καθετί είναι άσχετο με την προφασιζόμενη δικαίωσή του. Η διεξαγωγή του υπό τους πιο πάνω όρους όμως βολεύει. Όχι όλους φυσικά, αλλά αρκετούς.

  • Βολεύει για παράδειγμα εκείνους που δίνουν σε πλατείες, λεωφόρους και γυμναστήρια τα ονόματα εκείνων που τορπίλισαν το σύνταγμα και την ειρήνη στην Κύπρο.
  • Βολεύει τους αυτόκλητους εθνοσωτήρες και εθνάρχες που κάτω από τη αδιαφάνεια των ράσων τους επιδίδονται στις πιο ανατριχιαστικές ραδιουργίες εις βάρος της κοινωνίας.
  • Βολεύει την ΟΕΛΜΕΚ που ανέλαβε τη μπουμπουνοποίηση της νεολαίας έναντι αδρής αμοιβής.
  • Βολεύει την ΠΑΣΥΔΥ, η οποία πάντα θα είναι αντίθετη στη διευθέτηση του Κυπριακού, προφασιζόμενη φόβους για τα βασιλικά της κεκτημένα.
  • Βολεύει εκείνους τους αγύρτες που φώλιασαν στη βουλή, στο προεδρικό, το υπουργικό συμβούλια, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους.
  • Βολεύει όλους εκείνους που χωρίς να εργάζονται καταφέρνουν να ζουν από τους κόπους τρίτων χάρις στην ανοχή της πολιτείας.
  • Βολεύει τους πάτρονους που ξέρουν να εξασφαλίζουν την ανοχή της πολιτείας.
  • Βολεύει τους εμπόρους όπλων που χωρίς το Κυπριακό δεν θα σταύρωναν παραγγελία στην Κύπρο.
  • Βολεύει εκείνους που προτιμούν νάναι καπετάνιοι σε μια βάρκα που βουλιάζει παρά συγκαπετάνιοι σε ένα πλοίο.
  • Βολεύει όλους εκείνους που θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε πως με την πάροδο του χρόνου βελτιώνεται το ισοζύγιο δυνάμεων με την Τουρκία.
  • Βολεύει όλους εκείνους που μασκαρεύουν τον αέρα τον κοπανιστό που πουλούν με πατριωτισμό.

Αφού λοιπόν μας βολεύει το ψέμα, ας βολευτούμε στα αντίσκηνα για πάντα.

6 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

χμμμ. Έχει κάτι αντίσκηνα που εκτιστήκαν πας τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού... έχουν τζιαι κολόνες τζιαι πισίνες.

Καλά τα λες. Επρόσεξες ότι η μεγάλη, μα μεγάλη πλειοψηφία όσων απαρίθμησες είναι παραπούλια της Εόκα; Τό ίδιο εσυνέβηκε σε όλες τες χώρες όπου έγινε εθνικοαπελευθερωτικός: Αλγερία (FLN), Αίγυπτο (Μπάαθ), Συρία (Μπάαθ)... Ε τί, να πεθαίνουμε μούχτι;

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Έτσι είναι. Αλλά ας μην γελιόμαστε. Έχει και ανάμεσά τους βολεύτηκαν εν τω μεταξύ και πολλοί ΑΚΕΛικοί. Είναι άλλωστε τυχαίο το ότι το ΑΚΕΛ κατάφερε να αναρριχηθεί στην εξουσία προσεγγίζοντας ή υιοθετώντας θέσεις του Μακαρίου, του Σπύρου ή του Παπαδόπουλου; Νικητής είναι το σύστημα που ξέρει να αυτοστηντηρείται και χαμένη η κοινωνία που το ανατροφοδοτεί.

Ανώνυμος είπε...

η μονη διαφορά με το ΑΚΕΛ Αντιπολιτευομνε είναι ότι βάζει άλλους μπροστά να σηκώνουν την ευθυνη.

έτσι και τώρα, μακαρι να κάνω λάθος.

λύση δεν βλέπουμε και θα φταίει η "κακια Τουρκία" ή κάποιος άλλος ..

μπορεί να είναι αυτή τη φορά "ο ίδιος ο λαός που αποφασίζει";

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Ανώνυμε/η μπροστά έβαζε και ο Τάσος τους άλλους, όπως στο δημοψήφισμα, επρρίπτοντας το φταίξιμο όχι στην Τουρκία αλλά στον Ανάν, τους Αγγλοαμερικάνους, τον Φερχόυγκεν κ.ά.

Κρίνοντας από την έλλειψη προσπάθειας για καλλιέργεια ευνοϊκού κλίματος για τη λύση, το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπερισχύσει και πάλι το όχι.

Λεμέσια είπε...

Κάπου διάβασα, ότι από το Σεπτέμβριο και μετά, θα ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης και καλλιέργεια ευνοϊκού κλίματος για την επερχόμενη λύση. Το δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αμήν και πότε! Αν συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό και με μισή καρδιά να απευθύνονται στους πολίτες, λες και είμαστε διανοητικά υποανάπτυκτοι, θα χάσουν και την υποστήριξη όσων στηρίζουν τις συνομιλίες και συνεπώς τη ΔΔΟ...

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Λεμέσια μου, ας ελπίσουμε πως μέχρι τότε δεν θα δυναμιτήσουν το κλίμα οι μεν και οι δε.