Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Το μεγάλο δίλημμα


Στις 18 Νοεμβρίου 2011, ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας είπε:
"Η Κυβέρνηση, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλει για δημοσιονομική σταθερότητα, εξετάζει και την πρόταση για παγοποίηση (sic)* των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για 2 χρόνια. Το μέτρο αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων που βρίσκεται υπό εξέταση για δημοσιονομική προσαρμογή με στόχο την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας, έτσι ώστε σταδιακά να είναι σε θέση να μπορεί να έχει αποτελεσματική πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Σε αντίθετη περίπτωση, η ένταξη της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ πρέπει να θεωρείται δεδομένη".

Στις 22 Νοεμβρίου 2011, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε:
"Πάμε σε διάλογο και διαβούλευση. Αυτό κάνει ο Υπουργός Οικονομικών. Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης θα ληφθούν όταν θα έρθει το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων, όταν έρθουν τα συγκεκριμένα μέτρα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τούτη την ώρα την προπαρασκευαστική εργασία την κάνει ο Υπουργός Οικονομικών".

Συμπέρασμα: Το κατά πόσον θα αποκτήσει αποτελεσματική πρόσβαση στις διεθνείς αγορές η Κύπρος θα είναι αποτέλεσμα της προπαρασκευαστικής εργασίας του υπουργού Οικονομικών. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση διαβουλεύεται για το κατά πόσον θα αποφύγει ή όχι την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης, η οποία είναι δεδομένη χωρίς το πάγωμα μισθών στο δημόσιο.

Καλά κρασιά κύριε Χριστόφια! 

*) Υπάρχει λέξη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί: το πάγωμα. Η λέξη 'παγοποίηση' δεν υπάρχει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: