Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Η ώρα της ρεαλπολιτίκ

Η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για την κυπριακή κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες δεν αντιμετωπίστηκε μέχρι τώρα με την απαραίτητη σοβαρότητα. Είναι πιθανόν να είχε αρχικά επικρατήσει στο υπουργείο οικονομικών η πεποίθηση πως η εξέλιξη αυτή ήταν απλώς σύμπτωμα μιας παροδικής συγκυρίας που θα υποχωρούσε με την έγκριση της πέμπτης δόσης για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που θα απέτρεπε, για την ώρα τουλάχιστον, την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών επικεντρώθηκαν μεσούσης μιας καταιγίδας υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου το τελευταίο εννιάμηνο στη βραχυπρόθεσμη εξεύρεση δανεικών χωρίς τη λήψη αποφάσεων για εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι οίκοι αξιολόγησης, τους οποίους καλώς ή κακώς, εμπιστεύονται οι διεθνείς χρηματαγορές, είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσουν και σε περαιτέρω υποβάθμιση της Κύπρου, γεγονός που θα ενισχύση την αυξητική τάση στο κόστος δανεισμού. Συνεπώς, η αύξηση του κόστους δανεισμού δεν φαίνεται να είναι παροδική. Τα συμπτώματά αυτά παραγνωρίστηκαν. Η θεραπεία καθυστεί. Κι αυτό παρόλο που οι συνέπειες τους θα είναι ανυπολογιστες, ακόμη κι αν η Κύπρος καταφέρει να μην υποχρεωθεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2010, το δημόσιο χρέος ανερχόταν σε 10,6 δις* ευρώ. Για την εξυπηρέτησή του καταβλήθηκαν σχεδόν 390 εκατομμύρια ευρώ. Το χρέος αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 700 εκατομμύρια. Έστω κι αν η Κύπρος καταφέρει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, η μερίδα του λέοντος του οποίου λήγει εντός των επόμενων 3 χρόνων, έστω και σε διπλάσιο επιτόκιο (τα επιτόκια σε πρόσφατες δημοπρασίες κρατικών τίτλων είναι υπερδιπλάσια), αυτό θα σημαίνει πως η το βάρος για τον προϋπολογισμό αναμένεται να αυξηθεί κατά κάτι περισσότερο από 400 εκατομμύρια ευρώ ή σχεδόν 2,2% του ΑΕΠ.

Από μόνη της, μια τέτοια εξέλιξη ανατρέπει πλήρως τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς.

Συνεπώς, κάποιοι θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και κυρίως στην ιδεολογία τους.

*) Διόρθωση από 10,6 εκ. ευρώ σε 10,6 δις ευρώ. Ευχαριστώ τον Νέο για την παρατηρητικότητά του.

6 σχόλια:

νεος είπε...

Γεια σου αγαπητέ φίλε,
...εδώ συμπολιτευόμενος:-))

Καταρχάς να πω ότι γράφεις πάρα πολύ ωραία (διαβάζω όλες τις αναρτήσεις σου).
Δεύτερο, έχεις ένα ορθογραφικό στο χρέος...γράφεις 10.6 εκ...we wish ha!

Και στο ψητό! Κάποιες ερωτήσεις...:
1) ο υπερδιπλασιασμός των επιτοκίων αφορά μόνο τη Κύπρο και συγκεκριμένα την αδυναμία της να πείσει τις διεθνείς αγορές ότι θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά το έλλειμμα; Ή αφορά όλη την ευρώπη και τον κόσμο;
Άλλοι δηλαδή δανείζονται φτηνότερα που τες ίδιες αγορές; Και αν ναι, πόσο; Και ποιοι είναι αυτοί;

2) Οι μέθοδοι για καταπολέμηση του ελλείμματος πρέπει να είναι αποκλειστικά στη κατεύθυνση της "επιδρομής" προς τον δημόσιο κουρβανά; Τι γίνεται με τα υπερκέρδη; Τη συσσώρευση αδρανούς κεφαλαίου κλπ κλπ.
Τι θα γίνει με το 8% των "πολιτών" που έχουν στα χέρια τους το μισό ΑΕΠ;

3) Ποιες πολιτικές δυνάμεις έκαναν το δημόσιο όπως είναι και δεν κατάφεραν ποτέ να πειράξουν μια τρίχα από το κεφάλι του, και ποια πολιτική δύναμη τόλμησε και ξεκίνησε τούτη τη διαδικασία;

4) Ποιοι τελικά πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και την ιδεολογία τους; Εμείς λέμε ΚΑΙ οι νεοφιλελεύθεροι, όλοι δηλαδή. Να βρούμε τη μέση λύση και να περάσουμε απέναντι με τις λιγότερες συνέπειες

Η προχθεσινή συνάντηση για την οικονομία φαίνεται να έχει πάει αρκετά καλά, υπάρχει γενική συναίνεση, ευτυχώς.

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Νέε συμπολιτευόμενε σε χαιρετώ και σε καλωσορίζω στο αρχοντικό μου. Επίσης σε ευχαριστώ για την υπόδειξή σου, κατόπιν της οποίας έθεσα το ζήτημα στις ορθές του διαστάσεις...

Σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα που θέτεις έχω να παρατηρήσω πως η αύξηση του κόστους δανεισμού δεν είναι γενική αλλά πλήττει όσα κράτη δεν είναι σε θέση να πείσουν τους δανειστές τους πως είναι ικανά και πρόθυμα να πράξουν ό,τι χρειάζεται ώστε να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Σε ό,τι αφορά τις αναφορές σου για τα "υπερκέρδη", θεωρώ πως θα ήταν λάθος να "τιμωρεί" ένα κράτος με πρόσθετες φορολογίες επιχειρήσεις που είναι επιτυχημένες απλώς και μόνο επειδή είναι επιτυχημένες. Είναι προτιμότερο, να βοηθήσει κι άλλες να πετύχουν. Ο ανταγωνισμός μειώνει άλλωστε το περιθώριο κέρδους εκείνου που μονοπωλεί έναν τομέα της αγοράς. Άλλωστε, δεν σφάζεις μια αγελάδα που αρμέγεις. Εν πάση περιπτώσει, τις κυπριακές επιχειρήσεις δεν τις χαρακτηρίζει σε γενικές γραμμές η επίτευξη υπερβολικών κερδών. Το γεγονός ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κυμαίνεται μεταξύ 8% και 18% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια καταδεικνύει πως οι επιχειρήσεις του εξωτερικού είναι πιο ανταγωνιστικές από τις ντόπιες. Σημειώνω, τέλος, πως σε αυτό το 8% των πολιτών που νέμονται το μισό ΑΕΠ, στους οποίους αναφέρεσαι, συγκαταλέγονται και πολλοί τους οποίους εμείς καλέσαμε να έρθουν στην Κύπρο για να εγκατασταθούν και να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά. θα ήταν λάθος αν εφαρμόζονταν πολιτικές που θα τους έκαναν να φύγουν. Κάλλιο να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν μικρότερο μερίδιο να αυξήσουν το εισόδημά τους με το να τους προσφέρουμε γνώσεις και πληροφόρηση ώστε να γίνουν πιο παραγωγικοί.
Στο τρίτο σου ερώτημα το μόνο που μπορώ να πω είναι πως όλες οι κυβερνήσεις θεωρούσαν το δημόσιο ένα χώρο στον οποίον μπορούσαν να βολεύουν ημετέρους. Το έκανε ο Μακάριος, ο Σπύρος, ο Βασιλείου, ο Κληρίδης, ο Τάσος και ο Χριστόφιας, αλλά σε κάποια φάση ο τελευταίος αντιλήφθηκε πως δεν τον παίρνει άλλο.
Στο τελευταίο σου σημείο συμφωνώ πως όλοι ανεξαρτήτως ιδεολογίας έχουν να συνεισφέρουν στη δημοσιονομική εξυγίανση. Το πρόβλημα που παρεμποδίζει την υλοποίηση της ιδέας αυτής δεν είναι τόσο οι ιδεολογίες όσο τα περιχαρακωμένα συμφέροντα. Είναι π.χ. εκείνοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (δικηγόροι, γιατροί, υδραυλικοί, κτηματομεσίτες, ηλεκτρολόγοι) που εισπράττουν χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις. Είναι επίσης και εκείνοι που εξασφάλισαν για τον εαυτό τους προνόμια υπό τη μορφή γενναιόδωρων αυξήσεων (συλλογικών, ΑΤΑ και προσαυξήσεων) χωρίς να τυγχάνει η εργασία τους οποιασδήποτε αξιολόγησης και απλώς αμείβονται για να πηγαίνουν στο γραφείο. Ειδικά το τελευταίο είναι η μεγαλύτερη πληγή της οικονομίας. Όσα μέτρα λήφθησαν μέχρι σήμερα, στόχευαν να γιατρέψουν τα πάντα, εκτός από το κυριότερο νόσημα.

osr είπε...

"Σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα που θέτεις έχω να παρατηρήσω πως η αύξηση του κόστους δανεισμού δεν είναι γενική αλλά πλήττει όσα κράτη δεν είναι σε θέση να πείσουν τους δανειστές τους πως είναι ικανά και πρόθυμα να πράξουν ό,τι χρειάζεται ώστε να αποπληρώσουν τα χρέη τους."


δηλαδή δεν φτάνει που ειναι και σε πιο δύσκολη θέση να πληρώσουν τους φορτώνουν και με παραπάνω χρέη αυξάνοντας το επιτόκιο!!!!!

ωραία λογική!!!!

εσύ είσαι αφερέγγυος άρα σε δανείζω με περισσότερο επιτόκιο...

και ρωτάει ο καημένος ο αφερέγγυος

και τι πρέπει να κάνω για να γίνω φερέγγυος και πάλι καλέ μου κύριε;

να μειώσεις μισθούς συντάξεις για να νοικοκυρεύσεις τα δημοσιοοικονομικά σου αλλά τα πακέτα σωτηρίας των τραπεζων να μεγαλώνουν
να πουλήσεις τις δημόσιες επιχειρήσεις να κάνεις την εργασία ευέλικτη (δηλαδή χωρίς συλλογικές συμβάσεις παρτ ταιμ χωρίς σταθερούς μισθούς κλπ)


και ακόμα κάτι

ποιοι ει΄ναι αυτοί που δεν πείθονται; οι οίκοι ανοχής που ακόμα και πολλοί ευρωπαίοι πολιτικάντηδες τα έβαλαν μαζί τους γιατί κατάλαβαν τον ρόλο που παίζουν;

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Osr, καλώς ή κακώς έτσι εδραιώθηκε, ώστε το επιτόκιο να αντανακλά τον πιστωτικό κίνδυνο. Είμαι βέβαιος πως κάποτε υπήρχαν τράπεζες που δάνειζαν επισφαλείς δανειολήπτες με χαμηλό επιτόκιο όπως υπάρχουν και τράπεζες που δανείζουν επισφαλείς δανειολήπτες με ψηλό επιτόκιο. Οι δεύτερες υπάρχουν ακόμη. Οι πρώτες άραγε που είναι;
Πάντως αφού με ρωτάς, πως να γίνεις φερέγγυος η συμβουλή μου είναι πάντα να φροντίζεις τα έσοδά σου να είναι περισσότερα από τα έξοδά σου και αν έχεις χρέη να φροντίζεις να λιγοστεύουν αντί να αυξάνονται.
Στα υπόλοιπα δεν μπορώ να σου απαντήσω γιατί δεν επιχειρηματολογείς λογικά.

Ανώνυμος είπε...

##((((( ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΣΟΝΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)))))
ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΦΟΒΟΥ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ, ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΣΤΑ (ΣΧΟΛΙΑ) ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΤΑ BLOGS ΠΑΡΑΚΩΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ.
ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ. ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ 177 ΣΤΟ 14ο ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΝΟΣ ΕΚΛΕΚΤΟΥ ΑΠ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΙΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΟΠΟΙΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΒΙΑ ΟΤΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΟΥ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΟΥΝ ΜΕ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΙΚΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΑΜΟΣ. ΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΝΙΚΟΥΣΕ ΠΟΛΕΜΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΑ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ. Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ ΔΙΑΔΙΔΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΤΟ ΒΡΟΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΜΑΣΟΝΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 550 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠ ΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΩΣ ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ Η ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΛΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΧΟΥΝ ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Ανώνυμε, τι σχέση έχουν αυτά που γράφεις με την ανάρτηση δεν κατάλαβα. Παράκληση να περιορίζεσαι στο μέλλον, είτε γράφεις ανώνυμα ή επώνυμα, στο θέμα.