Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Η περιρρέουσα χρεοκοπία

Αν τελικά η Κύπρος χρεοκοπήσει, το φταίξιμο δεν θάναι της κυβέρνησης. Θα φταίνε, σύμφωνα τουλάχιστον με "αποκαλυπτικό" κείμενο στη "Γνώμη", το εβδομαδιαίο εκφραστικό όργανο του προέδρου Χριστόφια, ένας "νυν αξιωματούχος" καθώς και ένας "πρώην αξιωματούχος". Οι δύο αυτοί, σε συνεργασία με "δύο στελέχη διαφορετικών κομμάτων" απαρτίζουν "διευθυντήριο" που θέλει την Κύπρο να χρεοκοπήσει.

Αυτό το διευθυντήριο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ευθύνεται για τη μη τυχαία εμφάνιση δεκάδων δημοσιευμάτων "με υπερβολές και κινδυνολογικές προβλέψεις".

Ορισμένοι που διοχετεύουν 'πληροφορίες,' προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ώστε να προκαλέσουν ανησυχίες και αμφιβολίες, κυρίως στους ξένους θεσμικούς επενδυτές (τράπεζες και ταμεία) ώστε να μην ανανεώσουν τα ξυπριακά χρεόγραφα που λήγουν ή να τα απουλήσουτν με έκπτωση στη δευτερογενή αγορά," μας πληροφορεί η Γνώμη.

Με άλλα λόγια, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι προφανώς αντιλαμβάνονται πόσο επιτυχημένη είναι η γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, πέφτουν στην παγίδα της παραπληροφόρησης που τους έστησε το "διευθυντήριο" με τη βοήθεια του πρακτορείου Reuters που δημοσίευσε πρόσφατα ένα "υποβολιμαίο κείμενο με καθαρά δυσφημιστικό περιεχόμενο".

Δεν αντιλέγω. Είναι βλακώδες να ασχοληθεί κανείς με την ουσία των ισχυρισμών αυτών. Στο κάτω κάτω, τα επενδυτικά ταμεία στα χρηματοοικονομικά κέντρα του εξωτερικού εργοδοτούν ειδικούς οικονομολόγους ακριβώς ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και να περιορίσουν τους επενδυτικούς τους κινδύνους. Πόσο αξιόχρεη είναι η Κυπρος και πόσο συμβάλλει σε αυτό η γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια, μπορούν εύκολα να καταλάβουν εξετάζοντας την ίδια την πολιτική του, όχι μόνο τους καρπούς της.

Το κείμενο όμως αυτό αποκαλύπτει που σκοπεύει ο Χριστόφιας να ρίξει το φταίξιμο της αποτυχίας του. Μας έχει συνηθίσει, να αποδίδει την ευθύνη για ό,τι πάει στραβά είτε στις συνομιλίες για το Κυπριακό ή την οικονομία, σε κάποιους άλλους. Θα φταίξουν και πάλι αυτοί που του ασκούν κριτική, θα είναι υπαίτιοι όσοι διαφωνούν μαζί του, όσοι δεν πείθονται από την πολιτική του και δεν ασπάζονται την ιδεολογία του.

Την ευθύνη θα τη φέρουν ολόκληρη και όσοι δεν βάρεσαν παλαμάκια στην αποτυχία του, στην κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος, στις άστοχες αποφάσεις του που οδήγησαν στην απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, στην αύξηση του χρέους κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρία χρόνια και στις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις που εισέπραξε η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου. Θα φταίνε και πάλι η αντιπολίτευση, τα μέσα ενημέρωσης, οι πάντες πλην φυσικά εκείνου.

Και τώρα που τους εντόπισε, έδωσε και το σύνθημα: "Τσεκούρι και φωτιά στο διευθυντήριο"...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ότι ντρέπεται να γράψει η χαραυγή, γράφει το η Γνώμη

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Χα! ίσως και νάχεις δίκιο...