Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Η ΑΗΚ, η διαφθορά και η απαξίωση των θεσμών

Μετά από μακρά απουσία από τη μπλογκόσφαιρα, θέλω να επανέλθω στο ίδιο θέμα στο οποίο επικεντρώθηκα στις δύο αναρτήσεις που είχαν προηγηθεί. Μετά την επίσημη πλέον απόφαση της ΡΑΕΚ να επιτρέψει τη σταδιακή αύξηση των διατιμήσεων της ΑΗΚ κατά 1,5% κάθε 1η Ιανουαρίου για τα επόμενα τρία χρόνια, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πως η σήψη και η διαφθορά στην Κύπρο έχουν διεισδύσει σε όλο το φάσμα της πολιτείας, και έχουν διαβρώσει ακόμη και εκείνα τα θεσμικά όργανα που ελέω Ε.Ε. θα έπρεπε να προστατεύουν τους καταναλωτές.
Η όλη υπόθεση δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά μια συμπαιγνία διεφθαρμένων κυβερνώντων και κρατικών αξιωματούχων. Ανθρώπων επωμισμένων με την ευθύνη να προστατεύουν την κοινωνία, τους καταναλωτές, την οικονομία. Αντί αυτού επέλεξαν να προστατεύσουν τα συμφέροντα μιας μικρής ομάδας υπερπρονομιούχων εργαζομένων για να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες.

Αν είχαν κατά νουν το κοινό καλό δεν θα αποφάσιζαν αυτές τις αυξήσεις αλλά τις περικοπές στη μισθοδοσία των εργαζομένων της ΑΗΚ, η οποία ξεπερνά τα όρια της αναίδειας. Αντί τούτου, επέλεξαν να μετακυλήσουν ακόμη ένα βαρύ φορτίο στους καταναλωτές, οι οποίοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να είναι πελάτες της ΑΗΚ.

Με μια πιο προσεκτική εξέταση θα δει κάποιος πως η οικονομική κατάσταση της ΑΗΚ θυμίζει πολύ αυτήν των Κυπριακών Αερογραμμών. Οι οποίες είχαν λίγο πολύ το μονοπώλιο σε ορισμένες διαδρομές και επέβαλλαν στους ταξιδιώτες ένα χαράτσι. Όταν με την απελευθέρωση των αερομεταφορών έχασαν αυτή τη δυνατότητα να υπερχρεώνουν τους πελάτες τους ώστε να διατηρούν τα προνόμιά τους, φάνηκε πόσο απαράδεκτα ψηλές ήταν οι απολαβές τους και πόσο κοντά ήρθε η εταιρεία στο σημείο να κηρύξει πτώχευση.

Στην περίπτωση της αγοράς ηλεκτρισμού, παρά την απελευθέρωση, κανένας νέος παίκτης δεν εισήλθε στην κυπριακή αγορά ηλεκτρισμού. Οι λόγοι που τους κρατούν μακριά έχουν να κάνουν με τη διαφθορά. Τόσο στο υπουργείο Εμπορίου όσο και στην ΡΑΕΚ υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να διατηρήσουν την ισχύ της ΑΗΚ. Διότι έχουν συμφέρον προσωπικό.΄

Έτσι, προβαίνοντας σε ένα παραλληλισμό μεταξύ της κατάστασης της ΑΗΚ και των Κυπριακών Αερογραμμών, θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την κατάσταση που προέκυψε με αυτήν των επιβατών σε μια πτήση της τελευταίας, οι οποίοι αδυνατούν να βγούν από το αεροπλάνο μια και το πλήρωμα σε συνεργασία με τις αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου και την Πολιτική Αεροπορία τους κρατά όμηρους σε αεροπειρατεία και χρεώνονται επιπλέον ένα χαράτσι που καθορίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες των αεροπειρατών.

Και το ωραιότερο ήταν η δήλωση του υπουργού Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη, ο οποίος ισχυρίστηκε λίγο πολύ πως δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων από την αύξηση που επιβλήθηκε. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι βλάκας. Γιατί κάτι ξέρει και το λέει. Ξέρεις πως θα υπάρξουν επιπτώσεις αλλά ξέρει και κάτι άλλο, που δεν μας το λέει.

Τέλος, θέλω να υποβάλω και μια ερώτηση: Τώρα που θα ακριβύνει το ρεύμα και θα υπάρξουν και αλυσιδωτές επιδράσεις στις τιμές, θέλω να μου πει κάποιος στην Κυβέρνηση, τη ΡΑΕΚ και την ΑΗΚ που θα βρίσκουν εκείνοι οι Κύπριοι τα χρήματα να πληρώσουν τους αυξημένους λογαριασμούς τους, όταν τα προϊόντα που παράγουν θα γίνουν πιο ακριβά και συνεπώς λιγότερο ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά. Το θέμα είναι πως η κυβέρνηση, αλλά και τα πλείστα κόμματα δεν λειτουργούν στη βάση του γεγονότος ότι η ΑΗΚ ανήκει ουσιαστικά στον λαο, στους φορολογούμενους. Αυτή όμως είναι μια δύσκολη έννοια να ορίσεις. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι, και όσα συμφέροντα εμπλέκονται είναι πιο ευκολα να ορισθούν, και έτσι παίρνουν και την κρατική ευλογία!
Η πλάκα είναι πως αν κάποτε βρεθεί ανταγωνιστής, η ΑΗΚ θα έχει σοβαρά προβλήματα που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Ενώ αν παραχωρείτο στους ιδιώτες όταν ήταν σε καλή κατασταση...

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Στροβολιώτη, όπως και στην ΑΗΚ, έτσι και σε άλλους "δημόσιους" οργανισμούς οι εργαζόμενοι τους έχουν κυριολεκτικά απαγάγει και τους οδηγούν όπου θέλουν όπως θέλουν με τις ευλογίες της κυβέρνησης και των λοιπών κομμάτων χωρίς καν να δίδεται δυνατότητα παρέμβασης στους πολίτες.
Και το σχόλιό σου μου θύμισε το άτοπο αίτημα του ΔΗΣΥ όπως μειωθεί ως αντιστάθμισμα ο ΦΠΑ στο ρεύμα.
Ενώ όλα τα κράτη του κόσμου με υπεύθυνες κυβερνήσεις φορολογούν την κατανάλωση ηλεκτρισμού που παράγεται από ορυκτά καύσιμα και με αυτά χρηματοδοτούν τις ανανεώσιμες πηγές, εδώ όπως επισημαίνεις θα φτάσουμε στο σημείο να την επιδοτούμε!
Μα πόσο άχρηστοι είναι τελικά αυτοί οι άνθρωποι;

oniropolos είπε...

monopolio,xaratsi - kratikois organismos... anti na ine "oksimoro" vriskontai sto idio stratopedo

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Τίποτα δεν θα αλλάξει ονειροπόλε ενόσω δεν υπάρχει διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων που θα μας βοηθούσε να καταλάβουμε καλύτερα γιατί η ΑΗΚ κατοχυρώνει την Α ή Β προσφορά...
Και δεν είναι τυχαίο που αντιστέκεται και το ΑΚΕΛ τόσο έντονα στην εισαγωγή σχετικού νομοθετικού πλαισίου...