Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ο ίλιγγος του πολιτικού πολιτισμού

"Το θέμα της οικονομίας απλώς χρησιμοποιείται κατά κόρον, με απαράδεκτο τρόπο, ενοχοποιώντας την Κυβέρνηση την ώρα που καμιά ευθύνη δεν έχει για την πρόσφατη υποβάθμιση, καμιά απολύτως ευθύνη. Οι ευθύνες είναι αλλού, είναι σε αυτούς που έχουν δημιουργήσει, θα έλεγα, ένα μπλοκ, μια συμμαχία, για να κτυπούν αλύπητα την Κυβέρνηση για τα της οικονομίας και για την κρίση, η οποία έρχεται από έξω, και δημιουργούν πανικό στον κόσμο," Δημήτρης Χριστόφιας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 1 Απριλίου 2011.

"Δεν είναι η πλέον υπεύθυνη τοποθέτηση οποιουδήποτε αξιωματούχου της Δημοκρατίας να αποποιείται των συλλογικών ευθυνών που όλοι μας έχουμε για να διατηρήσουμε την καλή πορεία της οικονομίας," Αθανάσιος Ορφανίδης, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, 4 Απριλίου 2011.

Κύριε Πρόεδρε, συνεχίστε το βιολί σας. Δεν ξέρω αν έτυχε καμιά φορά να περάσει από το μυαλό σας η σκέψη πως οι πραγματικοί ηγέτες είναι αυτοί που αναλαμβάνουν ευθύνες και δεν υφαίνουν συνωμοτικές φαντασιώσεις στο νου τους για να δικαιολογήσουν την αποτυχία της πολιτικής τους.

Βεβαίως, ως άτομο έχετε κάθε δικαίωμα να πέφτετε όσο χαμηλά θέλετε, αλλά ως πρόεδρος, συμπαρασέρνετε και το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού.

Κρίνοντας όμως όχι μόνο από τον πολιτικό σας λόγο, αλλά και τον πολιτικό σας βίο, ένα ψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, μάλλον σας προκαλεί ίλιγγο.

Ξέρω, σας πέφτει βαρύ, αφού αυτό δεν ήταν στην ύλη των σπουδών σας στη Σοβιετική Ρωσία άλλωστε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: