Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Το καράβι βουλιάζει κι αυτοί το βιολί τους

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Η οικονομία του τόπου πάει από το κακό στο χειρότερο. Κι αυτό γιατί:
• Το εθνικό εισόδημα της Κύπρου άρχισε να συρρικνώνεται.
• Διαχρονικά μειώνονται οι εξαγωγές.
• Εδώ και μια οκταετία μειώνονται και τα έσοδα από τον τουρισμό.
• Δανειζόμαστε από το εξωτερικό για να πληρώσουμε τις εισαγωγές μας.
• Αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων.
• Μειώνεται η παραγωγή σε όλους τους τομείς.
• Οι τιμές των βασικών αγαθών έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.
• Ελάχιστες γίνονται επενδύσεις και ελάχιστες ποιοτικές θέσεις εργασίας δημιουργούνται.
• Η διάβρωση των εισοδημάτων από τον πληθωρισμό και η ανεργία παγιδεύουν όλο και περισσότερους στη φτώχια.
• Καλλιεργήσιμες γαίες έπεσαν θύματα οικοπεδοφάγων.
• Η τιμή της γης καθιστά ασύμφορη την καλλιέργειά της.
• Όλο και περισσότεροι φόροι γίνονται αναγκαίοι για να πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Και τα πράγματα στο εθνικό κινούνται από το κακό στο χειρότερο:
• Καταλύσαμε το σύνταγμά μας πριν 45 χρόνια και οδηγήσαμε τη χώρα μας στο χάος και σε αιματοκύλισμα.
• Το 1974 χάσαμε τη μισή μας χώρα.
• Επιδοθήκαμε μετά σε μακροχρόνιους αγώνες που είχαν ως αποτέλεσμα να εποικιστεί το βόρειο μέρος της Κύπρου.
• Το 2004 χάσαμε μια χρυσή ευκαιρία να λύσουμε το Κυπριακό με ευνοϊκούς όρους όταν η Τουρκία καιγόταν για ημερομηνία ένταξης και οι Τουρκοκύπριοι είχαν ξεσηκωθεί κατά του Ντενκτάς και των στρατοκρατών της Άγκυρας.
• Από κει και πέρα, όταν η Τουρκική διπλωματία άρχισε να ασελγεί πάνω μας, αρχίσαμε να αντιδρούμε με μικροπολιτικό αυνανισμό.
• Αναλώσαμε πολύτιμο χρόνο σε τεχνικές επιτροπές, απορρίπτοντας χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.
• Φτάσαμε στη δύση του άστρου του Ταλάτ και την επάνοδο των εθνικιστών στην άλλη πλευρά.
• Η ελέγχουσα τη ροή φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ΕΕ Τουρκία δεν μπορεί πλέον να δεχθεί πιέσεις από αυτή.

Η κοινωνία μας επίσης δεν υστερεί αφού:
• Στη ζωή μας κυριαρχεί η βία, είτε είναι ρατσιστική, είτε αστυνομική, είτε οικογενειακή, είτε σεξουαλική, είτε σχολική είτε χουλιγκανισμός.
• Οι θεσμοί δυσλειτουργούν, κατάδικοι κυκλοφορούν ελεύθεροι με την ευλογία της ηγεσίας της αστυνομίας, η εισαγγελία αθωώνει παιδεραστές, βιαστές και έμπορους ναρκωτικών, χαρίζεται σε φίλους των φίλων.
• Οι καμπαρετζήδες κάνουν κουμάντο στην αστυνομία και τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.
• Τα μέσα ενημέρωσης δεν προσφέρουν ενημέρωση αλλά παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.
• Τα κόμματα τα παίρνουν από όποιον λάχει για να κάνουν ό,τι εξυπηρέτηση τους ζητηθεί.
• Οι πολιτικοί δημιούργησαν ένα πανίσχυρο υπέραμειβόμενο, υπέρπρονομιούχο κατεστημένο στη δημόσια υπηρεσία και τους ημικρατικούς οργανισμούς που λειτουργεί διαβρωτικά στην κοινωνία.
• Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια έννοια κενή μια και το νόημά της θυσιάζεται στο βωμό των συμφερόντων των οικοπεδοφάγων, των κατασκευαστικών, των εισαγωγέων αυτοκινήτων και πετρελαιοειδών, των ξενοδόχων, των «μολούχων», της ΑΗΚ, των παπάδων.
• Το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας υποβαθμίζεται συνεχώς.
• Τα σχολεία έγιναν μπουμπουνοποιεία.


Το κατάλαβε κανένας πως το καράβι βουλιάζει σε μια θάλασσα που αν είναι εξίσου απύθμενη, όπως η βλακεία της πολιτικής μας ηγεσίας, τότε δεν θα πιάσουμε πάτο ποτέ;

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

Ο ΑΠΟΕΛ και οι παρελάσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά και αναμφίβολα δεν θα είναι η τελευταία που οπαδοί του ΑΠΟΕΛ καταφέρνουν με τη συμπεριφορά τους να ξεχωρίσουν. Αυτή τη φορά, κατάφεραν συμμετέχοντας στην χτεσινή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και φωνάζοντας συνθήματα κατά της λύσης βασισμένης στην ομοσπονδία να τραβήξουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας προβάλλοντας την ιδεολογία τους ακόμα μια φορά, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο ακραίος εθνικισμός και ο φασισμός.
Περισσότερο όμως θα έπρεπε να προβληματίσει η αδράνεια της κοινωνίας και της πολιτείας. Κι αυτό γιατί προϋπήρξαν οργανώσεις που έδρασαν με ανάλογο τρόπο έχοντας στόχους ασύμβατους με το κοινωνικό συμφέρον. Οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ έχουν πολλές φορές διακριθεί για τη συνθηματολογία τους που συχνά κινείται μεταξύ ύβρεων και προπηλακισμών, φανατισμού και εθνικιστικής υστερίας. Πολλές φορές όμως, άσκησαν οργανωμένη βία εις βάρος τρίτων όπως οπαδών άλλων ποδοσφαιρικών ομάδων αλλά και Τουρκοκυπρίων τους οποίους για αρκετό διάστημα μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και κυρίως μετά το δημοψήφισμα πετροβολούσαν από το οίκημα τους στη συμβολή της Λεωφόρου Μακαρίου και της Λεωφόρου Κένεντυ στο οποίο συχνάζουν Χρυσαυγήτες. Πόσες φορές δεν γίναμε μάρτυρες του χρήσης ναζιστικών συμβόλων από τους οαδούς της ομάδας αυτής;

Ας μην γελοιόμαστε, παρόμοιες ήταν και οι συμπεριφορές της ΕΣ-Α στο Τρίτο Ράιχ. Που γίνονταν ανεκτές από την πολιτεία και τα όργανά της μέχρι που κατατρομοκρατήθηκε ο πληθυσμός της Γερμανίας με αποτέλεσμα να σωπάσει και να μην εκφράζει αντίθετο λόγο στους ναζί.
ΜΕ αυτά τα δεδομένα, η ανοχή της πολιτείας και κυρίως της κυβέρνησης είναι ύποπτη. Αν πράγματι η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ δεν ενστερνίζονταν τις απόψεις αυτών των γραφικών πλην επικίνδυνων νεαρών, στους οποίους η διοίκηση υποθάλπτει και στους οποίους η Εκκλησία χορήγησε κοπριά στα κρανία, τότε θα είχαν λάβει μέτρα εδώ και πολύ καιρό. Τους είδαμε να σχιζουν τα ιμάτιάτους όταν καποιοι έγραψαν πως ο Χριστόφιας είναι προδότης. Ωστόσο τις υπόλοιπές τους συμπεριφορές τις κάνουν γαργάρα.
Ίσως κι ο κύριος Χριστόφιας να αντλεί από αυτούς δύναμη. Ποιος ξέρει;

Η ΑΗΚ, η διαφθορά και η απαξίωση των θεσμών

Μετά από μακρά απουσία από τη μπλογκόσφαιρα, θέλω να επανέλθω στο ίδιο θέμα στο οποίο επικεντρώθηκα στις δύο αναρτήσεις που είχαν προηγηθεί. Μετά την επίσημη πλέον απόφαση της ΡΑΕΚ να επιτρέψει τη σταδιακή αύξηση των διατιμήσεων της ΑΗΚ κατά 1,5% κάθε 1η Ιανουαρίου για τα επόμενα τρία χρόνια, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πως η σήψη και η διαφθορά στην Κύπρο έχουν διεισδύσει σε όλο το φάσμα της πολιτείας, και έχουν διαβρώσει ακόμη και εκείνα τα θεσμικά όργανα που ελέω Ε.Ε. θα έπρεπε να προστατεύουν τους καταναλωτές.
Η όλη υπόθεση δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά μια συμπαιγνία διεφθαρμένων κυβερνώντων και κρατικών αξιωματούχων. Ανθρώπων επωμισμένων με την ευθύνη να προστατεύουν την κοινωνία, τους καταναλωτές, την οικονομία. Αντί αυτού επέλεξαν να προστατεύσουν τα συμφέροντα μιας μικρής ομάδας υπερπρονομιούχων εργαζομένων για να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες.

Αν είχαν κατά νουν το κοινό καλό δεν θα αποφάσιζαν αυτές τις αυξήσεις αλλά τις περικοπές στη μισθοδοσία των εργαζομένων της ΑΗΚ, η οποία ξεπερνά τα όρια της αναίδειας. Αντί τούτου, επέλεξαν να μετακυλήσουν ακόμη ένα βαρύ φορτίο στους καταναλωτές, οι οποίοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να είναι πελάτες της ΑΗΚ.

Με μια πιο προσεκτική εξέταση θα δει κάποιος πως η οικονομική κατάσταση της ΑΗΚ θυμίζει πολύ αυτήν των Κυπριακών Αερογραμμών. Οι οποίες είχαν λίγο πολύ το μονοπώλιο σε ορισμένες διαδρομές και επέβαλλαν στους ταξιδιώτες ένα χαράτσι. Όταν με την απελευθέρωση των αερομεταφορών έχασαν αυτή τη δυνατότητα να υπερχρεώνουν τους πελάτες τους ώστε να διατηρούν τα προνόμιά τους, φάνηκε πόσο απαράδεκτα ψηλές ήταν οι απολαβές τους και πόσο κοντά ήρθε η εταιρεία στο σημείο να κηρύξει πτώχευση.

Στην περίπτωση της αγοράς ηλεκτρισμού, παρά την απελευθέρωση, κανένας νέος παίκτης δεν εισήλθε στην κυπριακή αγορά ηλεκτρισμού. Οι λόγοι που τους κρατούν μακριά έχουν να κάνουν με τη διαφθορά. Τόσο στο υπουργείο Εμπορίου όσο και στην ΡΑΕΚ υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να διατηρήσουν την ισχύ της ΑΗΚ. Διότι έχουν συμφέρον προσωπικό.΄

Έτσι, προβαίνοντας σε ένα παραλληλισμό μεταξύ της κατάστασης της ΑΗΚ και των Κυπριακών Αερογραμμών, θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την κατάσταση που προέκυψε με αυτήν των επιβατών σε μια πτήση της τελευταίας, οι οποίοι αδυνατούν να βγούν από το αεροπλάνο μια και το πλήρωμα σε συνεργασία με τις αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου και την Πολιτική Αεροπορία τους κρατά όμηρους σε αεροπειρατεία και χρεώνονται επιπλέον ένα χαράτσι που καθορίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες των αεροπειρατών.

Και το ωραιότερο ήταν η δήλωση του υπουργού Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη, ο οποίος ισχυρίστηκε λίγο πολύ πως δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων από την αύξηση που επιβλήθηκε. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι βλάκας. Γιατί κάτι ξέρει και το λέει. Ξέρεις πως θα υπάρξουν επιπτώσεις αλλά ξέρει και κάτι άλλο, που δεν μας το λέει.

Τέλος, θέλω να υποβάλω και μια ερώτηση: Τώρα που θα ακριβύνει το ρεύμα και θα υπάρξουν και αλυσιδωτές επιδράσεις στις τιμές, θέλω να μου πει κάποιος στην Κυβέρνηση, τη ΡΑΕΚ και την ΑΗΚ που θα βρίσκουν εκείνοι οι Κύπριοι τα χρήματα να πληρώσουν τους αυξημένους λογαριασμούς τους, όταν τα προϊόντα που παράγουν θα γίνουν πιο ακριβά και συνεπώς λιγότερο ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά;