Μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2011, τα δημοσιονομικά της χώρας εξελίχθηκαν ως εξής:
- Το δημοσιονομικό έλλειμμα την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου διογκώθηκε στα 384,1 εκατομμύρια ευρώ από 154,7 εκατομμύρια ευρώ την αντίστοιχη περσινή τετραμηνία.
- Αυτό ήταν κυρίως αποτέλεσμα μιας αύξησης κατά 9,9% των κρατικών δαπανών στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ
- Και σε μικρότερο βαθμό αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των δημοσίων εσόδων κατά 1% στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
- Αυτά οδήγησαν τη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε 2,1% του ΑΕΠ από 0,9% όπως αναφέρει το υπουργείο οικονομικών σε μια κατάσταση στην ιστοσελίδα του.
Η εξέλιξη αυτή που αν συνεχιστεί και στα υπόλοιπα δύο τετράμηνα του 2011 θα οδηγήσει σε έλλειμμα 6% του ΑΕΠ, συντελέστηκε μέσα σε ένα "εύθραυστο περιβάλλον" και τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών αναμένει συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε 4% από 5,3% πέρσι.
Το υπουργείο οικονομικών αναφερόμενο αποκλειστικά στον Απρίλιο 2011 κάνει λόγο σε μια ανακοίνωση για βελτίωση σε σχέση με τον Απρίλιο 2010 και αναμένει σταδιακή βελτίωση ως αποτέλεσμα και της αναμενόμενης εισροής εσόδων από τη φορολογία των τραπεζικών καταθέσεων, της "συνεχιζόμενης προσπάθειας της κυβέρνησης" για συγκράτηση των δαπανών, την αναμενόμενη επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης και την υλοποίηση του οικονομικού πακέτου της κυβέρνησης.
Εν πάση περιπτώσει, ενώ ο υπουργός τον Δεκέμβεριο έλεγε πως ο συνολικός δανεισμός για το 2011 συμπεριλαμβανομένων αν αναγκών αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους, θα ήταν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ για ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 3,8%, σήμερα ανεβάζει τις μεικτές ανάγκες σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ για ένα έλλειμμα 4%.
Ήδη μέχρι τα μέσα Μαΐου, το κράτος δανείστηκε συνολικά 1,5 δισεκατομμύρια. Για προληπτικούς, εξήγησε την Παρασκευή ο Σταυράκης, δημιούργησε η κυβέρνηση ένα απόθεμα 780 εκατομμυρίων ευρώ δανειζόμενη. Μπας και αναδιαρθρώσει η Ελλάδα το χρέος της, οπότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο να δανειστούν χώρες της ευρωζώνης από τη διεθνή αγορά.
Δηλαδή η θεραπεία που επιλέγουμε μην τα βρούμε σκούρα λόγω της υπερχρέωσης της οικονομίας είναι ο επιπλέον δανεισμός σε συνδυασμό με αύξηση των δαπανών.
Αν διερωτηθείτε σε κάποια φάση αν θα είναι τυχαία που θα πάθουμε το τι θα πάθουμε, την απάντηση την έδωσε ήδη ο Σταυράκης.