Τους πρώτους δύο μήνες του 2011, η Κύπρος πραγματοποίησε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 62 εκ. ευρώ ως αποτέλεσμα της ταχείας αύξησης των κρατικών δαπανών και της ελαφράς μείωσης των κρατικών εσόδων, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.
Την ίδια περίοδο πέρσι, η Κύπρος κατέγραψε 9 εκατομμυρίων ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα, που εκφράζει την τη διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών, εξαιρουμένων των τοκοχρεολυσίων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Τα πράγματα όμως είναι πολύ χειρότερα αν ληφθεί υπόψιν και το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
Αυτό αυξήθηκε κατά 121% ετησίως την περίοδο αναφοράς (από 69,7 εκ. ευρώ σε 154,3 εκ. ευρώ), το δημοσιονομικό έλλειμμα σε ταμειακή βάση εκτινάχθηκε από 60,7 εκ. ευρώ σε 216,4 εκ. ευρώ, αναφέρει η ανακοίνωση. Την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, αυξήθηκαν οι κρατικές δαπάνες κατά 15% ετησίως σε 1,2 δις ευρώ ενώ τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν κατά 0,3% σε 952,6 εκατομμύρια ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης είχε πει στις 17 Δεκεμβρίου στη Βουλή πως ενώ το 2010 ήταν έτος εξόδου από την κρίση, το 2011 θα ήταν έτος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Προανήγγειλε μάλιστα πως το δημοσιονομικό έλλειμμα του τρέχοντος έτους θα περιοριστεί κοντά ή κάτω από το 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σε σύγκριση με 5,3% του ΑΕΠ πέρσι.
Το πως θα το κατορθώσει αυτό ο υπουργός Οικονομικών δεν ξέρω. Αν συνεχίσει έτσι η αύξηση των δαπανών, θα χρειαστεί να αυξήσει τη φορολογία για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Αν αυτή ή αύξηση της φορολογίας αφορούσε εξολοκλήρου τον ΦΠΑ, ο συντελεστής θα έπρεπε να εκτιναχθεί στο 25%.
Εν πάση περιπτώσει, οι επιλογές όλο και λιγοστεύουν. Ο Γλαύκος Χατζηπέτρου, αρχηγός των την κρατική μηχανή επί δικαία αμοιβή υπηρετούντων είπε πως οι τελευταίοι δεν θα ανεχθούν "οποιεσδήποτε φαλκιδεύσεις" σε μισθούς και συντάξεις.
Με αυτήν την ξεκάθαρη θέση του Χατζηπέτρου, τις κυβερνητικές αντιλήψεις περί οικονομίας και τη γενικότερή οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, η μόνη συμβουλή που μπορώ να δώσω σε έναν άνεργο που θέλει να τα βγάλει πέρα είναι να ετοιμάσει τη βαλίτσα του και να πάει μετανάστης.
2 σχόλια:
Καλή συμβουλή. Εγώ το έκαμα επι Κυπριανού που κανένας αριστερός δεν είχει τσανς να κάμει χαΐριν ούτε στο δημόσιον, ούτε στον ιδιοτικόν τομέα τζιαι δεν εμετάνωσα ούτε μιαν μέρα. Άλλωστε η αλλαγή της δομής της Κυπριακής κοινωνίας σε αυτόν οδηγεί. Τον τζιαιρόν μου ούλλοι οι αρφάες εγίνουνταν κτιστάες, καρσόνια, παταπάρηες, βοσκοί. Τωρά αρφάες δεν έχει, παν ούλλοι κολλέγιον ή πληρώννει ο μπαμπάκης καμια σχολή στο εξωτερικόν (εδώ στην Ελβετία ξέρεις πόσους έχουμεν που κάμνουν ξενοδοχειακά ;) τζιαι κανένας δεν καταδέχεται να κάμει τες δουλειές που μόνον βουλγάροι, ρουμάνοι τζιαι σριλανκέζες κάμνουν. Μόνη επιλογή είναι μια μεγάλη μερίδα να πάει σε ευρωπαΐκές χώρες που έχει πιο μεγάλην αγοράν σε ψηλά ειδικευμένους. Στην Κύπρον οι ψυχολόγοι να γιανίσκουν τους πελλούς, τους ερωτικά απογοητευμένους, τους μνουσιησμένους από μάναν ή πατέραν, οι δασκάλοι που θα γαλουχίσουν την επόμενην γενιά ελληνόπουλα, οι θεολόγοι που θα λειτουργήσουν τα κατηχητικά, λλίοι μαθηματικοί, χημικοί τζιαι φιλόλογοι για να κάμνουν μπέιμπι σίττιν του κάθε σσιυλλομπαστάρτου στα πρώτα τους βήματα πριν να αρχειοθετηθούν σε κανένα γυμνάσιο... Α ναι, τζιαι οι ηθοποιοί που θα παίζουν στες σαπουνόπερες α λα Chypre.
Ντάξει, είμαι πολλά κινικός για να μιλώ σοβαρά. Αλλά το εξωτερικό για όποιον δεν θέλει να γλύψει κώλον ούτε μιαν φορά στη ζωήν του είναι καλή επιλογή με καλούς μισθούς.
Δεν σε βρίσκω κυνικό, αντίθετα, συμφωνώ απόλυτα, δυστυχώς...
Έκανα και γώ το ίδιο πράγμα που έκανες κι εσύ (επίσης επί Κυπριανού) και το σκυλλομετάνιωσα που ήρθα πίσω.
Δημοσίευση σχολίου