Λοιπόν, έχουμε και λέμε...
Το 2008, ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση. Οι συνολικές κρατικές δαπάνες τότε ανήλθαν σε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ ή 42,7% του ΑΕΠ. Η οικονομία τότε είχε κάποια δυναμική και αναπτυσσόταν με ρυθμό 3,6%. Εσείς κύριες Σταυράκη είπατε πως θα τη διατηρούσε και θα συνέχιζε να μεγεθύνεται αφού δεν "η κρίση δεν θα μας επηρεάσει". Επιτεύχθηκε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,9% του ΑΕΠ.
Το 2009, αυξήσαμε τις δαπάνες κατά 371 εκατομμύρια στα 7,7 δις ή 45,7% του ΑΕΠ. Η οικονομία που θα έμενε ανεπηρέαστη, συρρικνώθηκε τελικά κατά 1,7%. Όταν η κυπριακή βουλή και συζητούσε και ψήφιζε τον προϋπολογισμό, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας είχε ήδη αρχίσει να αυξάνεται. Ο χρόνος, μέσα στον οποίο η Κύπρος εξέδωσε δύο ομόλογα έκαστο ύψους 1 δισεκατομμυρίου, έκλεισε με δημοσιονομικό έλλειμμα 6,1% του ΑΕΠ.
Για το 2010 προϋπολογίσαμε μια αύξηση των κρατικών δαπανών κατά 997,4 εκατομμύρια ευρώ στα 8,7 δις ευρώ για "να βγάλουμε την οικονομία από την κρίση" με αποτέλεσμα οι κρατικές δαπάνες ως ποσοστό επί του ΑΕΠ να φτάσουν το 50% του ΑΕΠ. Ο χρόνος, μέσα στον οποίο η Ελλάδα αναγκάστηκε να προσφύγει σε μηχανισμό διάσωσης εφαρμόζοντας ένα αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που επεξεργάστηκε και υπαγόρευσε η "τρόικα" έκλεισε με έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ και ένα ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1%. Μετά την Ελλάδα αναγκάστηκε και η Ιρλανδία να ζητήσει στήριξη από τον μηχανισμό στήριξης που συστάθηκε πέρσι.
Μπήκαμε ήδη στο 2011 που εσείς κύριε Σταυράκη κήρυξατε ως "έτος δημοσιονομικής εξυγίανσης", αυξάνοντας τις δαπάνες κατά 137 εκατομμύρια στα 8,9 δισεκατομμύρια ή 49,4% του ΑΕΠ. Ήδη, οι αγορές από τις οποίες η Κύπρος ζητά συνέχεια βερεσέδια άρχισαν να τρίζουν τα δόντια τους, αφού έγιναν "νευρικές", όπως μας είπατε. Και από τα νεύρα τους, άρχισαν να δαγκώνουν. Το κράτος αναγκάστηκε να προσφέρει στους αγοραστές των γραμματίων 26 εβδομάδων που εξέδωσε τη περασμένη εβδομάδα 72 μονάδες βάσης περισσότερη απόδοση απ' ό,τι τον Δεκέμβριο. Η έκδοση νέου διεθνούς ομολόγου φέτος φαίνεται να αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας. Αρχικά ήταν να εκδοθεί στα τέλη του χρόνου, όπως κύριε Σταυράκη είχατε πει τον Δεκέμβρη πριν μας πείτε δύο μήνες και αργότερα πως θα εκδιδόταν τον Μάιο ή Ιούνιο. Τώρα μας λέτε πως χρειαζόμαστε "ευελιξία" ώστε να αποταθούμε "όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες" είτε στην εγχώρια είτε στη διεθνή αγορά. Και ευτυχώς, λέτε, δανειστήκαμε τους περασμένους μήνες και φτιάξαμε και "απόθεμα", ώστε να χρηματοδοτήσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα που θα ανέλθει "κοντά στο 4% του ΑΕΠ" αυτόν τον χρόνο στον οποίο η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,5%.
Μετά την τελευταία υποβάθμιση, περιμένουν νέες, είπατε. Και μια και αυτοί οι Standard & Poor's μας υποβάθμισαν λόγω του μεγέθους των τραπεζών μας και μια και την ευθύνη για το τραπεζικό σύστημα το έχει η Κεντρική Τράπεζα που είναι "ανεξάρτητη", τα χέρια σας είναι δεμένα. Άλλωστε, οι S&P δεν ανέφεραν πουθενά στο κείμενό τους τη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου, έτσι δεν μας είπατε;
Ε, λοιπόν κύριε Σταυράκη, υπάρχουν λύσεις και για τις τράπεζες. Θα μπορούσατε να τις παροτρύνετε ή να τις αναγκάσετε να πουλήσουν τις εργασίες που έχουν στο εξωτερικό. Ή να τους πείτε να φύγουν, να πάνε σ' άλλη γη, να πάνε σ' άλλες θάλασσες. Ό,τι δεν λύεται κόβεται. Ειδικά όταν έχετε κάποιους να έχουν ευθύνη για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, τους οποίους δεν εμπιστεύεστε αλλά και των οποίων τις υποδείξεις και συμβουλές τους αψηφάτε, παρόλο που αυτοί που σας τις δίνουν έχουν κύρος και αξιοπιστία διεθνώς.
Άλλωστε, είναι βέβαιο πως με μια αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα μπορεί να αναπληρωθεί το κενό που θα δημιουργήσει μια συρρίκνωση του μεγέθους ή φυγή των τραπεζών στα δημοσιονομικά. Τόσο απλά, γλιτώνετε από ένα βραχνά!
Εν πάση περιπτώσει, τα μόνα πράγματα που μπορεί κάποιος σας ευχηθεί , είναι καλή τύχη και νάναι αρκετά μεγάλο το απόθεμα με τα βερεσέδια που έχετε συγκεντρώσει ώστε εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας στη εγχώρια αγορά, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται, να μη χρειαστεί να αποταθείτε στη διεθνή αγορά για νέα δανεικά, ακόμη κι όταν θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν διάφορα χρεόγραφα που λήγουν τον Μάιο και Ιούνιο συνολικού ύψους 475 εκατομμυρίων ευρώ.
Κι ο λόγος που το λέγω είναι πως αντιλαμβάνομαι κι εγώ τη νευρικότητά σας όταν οδεύει το κόμμα σας σε βουλευτικές εκλογές όπως και αυτήν του Προέδρου, μια και ενώ οι δανειστές σας άρχισαν να ανησυχούν για το αν θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους, τα δικά σας περιθώρια για χουβαρντιλίκια εξαντλήθηκαν.
Υ.Γ. Η συμβουλή μου είναι να προσφύγετε στο μηχανισμό στήριξης έγκαιρα πριν το πράξουν ενδεχομένως οι Ισπανοί ή και οι Ιταλοί, γιατί τότε μπορεί να μην έχει μείνει τίποτα, οπότε θα πάτε για ΔΝΤ σκέτο...
2 σχόλια:
“Άλλωστε, οι S&P δεν ανέφεραν πουθενά στο κείμενό τους τη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου,”
Ακριβώς αυτό αποδεικνύει πως δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε αυτούς τους οίκους…
Έδειξαν μεγάλη ανοχή σε εταιρείες όπως την Ένρον και τη Λέμαν Μπρόδερς και τώρα αν και φαίνεται να εξαντλούν κάθε όριο αυστηρότητας με τα κράτη της ευρωζώνης, φαίνεται πως και στην περίπτωση της Κύπρου έχουν ετοιμάσει μια κατά παραγγελίαν αξιολόγηση. "Αφού σας πληρώνουμε να μας αξιολογείτε και θα μας υποβαθμίσετε που θα μας υποβαθμίσετε δεν θα αναφέρετε πουθενά στο κείμενό σας τη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου".
Δημοσίευση σχολίου