Η πιο κάτω εκδήλωση, θάφτηκε κυριολεκτικά στα μέσα ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι που είχαν παραστεί στην εκδήλωση αρκέστηκαν προφανώς στο να υποδείξουν στους κινηματογραφιστές τους ποια πλάνα θάπρεπε να πάρουν για το δετλίο ειδήσεων των 8. Και για τούτο θάθελα να κάνω μια αναφορά σε αυτήν την εκδήλωση δίδοντάς της μια ειδησεογραφική μορφή, ώστε να μπορώ την σχολιάσω στη συνέχεια:
"Την ύπαρξη χάσματος μεταξύ των προνοιών της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πριν 60 χρόνια και της εφαρμογής τους σήμερα επισήμανε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ σε ομιλία του την Παρασκευή στα πλαίσια εκδήλωσης στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία μίλησε και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης. Συντονιστής στην εκδήλωση ήταν ο πρώην γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης. Την έναρξη κήρυξε ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, ο οποίος είπε πως μια γερή οικονομία αποτελεί προϋπόθεση για την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προηγουμένως, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου υπέδειξε πως ενώ είναι εύκολο να εντοπίζει ένας λαός τις παραβιάσεις των δικών του δικαιωμάτων και ηρωικό να διαμαρτύρεται, αλλά η πραγματική ωρίμανσή του επιτυγχάνεται μόνο με την αναγνώριση την ελευθερία και τα δικαιώματα των άλλων, όταν τολμά να διορθώνει αδικίες που ο ίδιος προκαλεί σε άλλους.
Στη δική του ομιλία ο Γενικός Εισαγγελέας στάθηκε στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις πρόνοιες του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και στην επικύρωσή των διαφόρων διεθνών συμβάσεων με νόμους της Βουλής. Αυτές οι συμβάσεις, εξήγησε ο Γενικός Εισαγγελέας, υπερισχύουν οποιωνδήποτε εθνικών νόμων που βρίσκονται σε αντίθεση με αυτές. Ταυτόχρονα, ο Πέτρος Κληρίδης επισήμανε και την ανάγκη ύπαρξης αποτελεσματικών θεραπειών, οι οποίες είναι σε εσωτερικό επίπεδο ένας από τους βασικότερους άξονες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανέπτυξε τις δυνατότητες αποτελεσματικών θεραπειών που υπάρχουν στην Κύπρο".
Θα ήθελα να ξεκινήσω το σχόλιό μου με την αναφορά του υπουργού Οικονομικών, πως η διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προϋποθέτει γερή οικονομία. Κι αυτό γιατί εκτιμώ πως αυτή η προσέγγιση του δεν ήταν αποτέλεσμα συλλογισμού αλλά περισσότερο μιας πρόχειρης σκέψης που έκανε εκείνη τη στιγμή. Δεν λέω, πράγματι η διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτεί την κρατική μέριμνα, τη διοχέτευση κρατικών πόρων για τις ανάγκες συγκεκριμένων ανθρώπων ώστε να διαφυλαχτεί π.χ. το δικαίωμα τους να ζουν αξιοπρεπώς όταν δεν είναι σε θέση να εργαστούν είτε λόγω της υγείας τους ή οποιωνδήποτε άλλων παραγόντων. Όπως και η θα πρέπει το κράτος να μεριμνά για τη χρηματοδότηση εκείνων των μηχανισμών, κρατικών ή μη, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών της κοινωνίας. Από την άλλη όμως, θα ήθελα να υποδείξω στον υπουργό ότι οι διεθνείς συνθήκες που δεσμεύουν την Κύπρο να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν προβλέπουν πως αυτό πρέπει να γίνεται μόνο και εάν το επιτρέπει π.χ. η δημοσιονομική κατάσταση ή ο ρυθμός ανάπτυξης. Στο κάτω κάτω, αν η δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει τη διοχέτευση πρόσθετων πόρων, θα μπορούσε να δοθεί σε πρώτο στάδιο προτεραιότητα στην εξοικονόμηση εκείνων των πόρων που αξιοποιούνται με τρόπους που έχουν ως αποτέλεσμα την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών της κοινωνίας, όπως είναι για παράδειγμα το φακέλωμα των πολιτών από την ΚΥΠ, ο εξαναγκασμός σε εργασία στην Εθνική Φρουρά, η καταστροφή του περιβάλλοντος με την εκτέλεση αχρείαστων οδικών έργων ή η παραχώρηση υπερβολικών μισθών σε δημόσιους υπάλληλους που αντί να εξυπηρετούν το κοινό, το ταλαιπωρούν με τις εξουσίες του κ.ά.
Ωστόσο, η τοποθέτηση του υπουργού θέτει και το ερώτημα για το κατά πόσον η οικονομική ευημερία συμβάλλει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή αντίθετα, η προστασία τους συμβάλλει στην οικονομική ευημερία. Ιστορικά πάντως, η οικονομική ευημερία κατάφεραν να απολαύσουν εκείνες οι κοινωνίες που έδωσαν στα μέλη τους τα περισσότερα δικαιώματα, τα κατοχύρωσαν και τα διαφύλαξαν. Εν τούτοις, αυτά δεν έγινε κατορθωτό να τα απολαύσουν όλοι οι πολίτες. Τα απόλαυσαν σε τελική κυρίως εκείνοι οι αστοί που ήταν λόγω της οικονομικής τους κατάστασης σε θέση να τα αξιοποιήσουν για να τη βελτιώσουν. Συνεπώς, η ανυπαρξία οικονομικών πόρων δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αδράνεια του κράτους σε σχέση με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των μελών της κοινωνίας επειδή τυγχάνει να τα απολαμβάνει μια πλειοψηφία που ευημερεί.
Και ακριβώς εδώ έγκειται και η πρόκληση για την κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια να αναγνωρίσει πως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να τύχει πρώτιστης ιεράρχησης ώστε να δοθεί και στις περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες η δυνατότητα να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους όπως π.χ. το δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Κι αυτό προϋποθέτει την αναθεώρηση εκείνων των πρακτικών που εφαρμόζουν ορισμένες κρατικές υπηρεσίες που έχουν ως αποτέλεσμα είτε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δικαιούχων, π.χ. μέσω της στέρησης από αυτούς εκείνων των βοηθημάτων που προβλέπει η νομοθεσία ή και οι διεθνείς συνθήκες ή και μέσω της υπόσκαψης του έργου μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Υ.Γ. Θα ήταν καλά, την επόμενη φορά που ο κ. Γενικός Εισαγγελέας ξαναμιλήσει δημόσια για τα ανθρώπινα δικαιώματα να φροντίσει να μην έρθει με βαρυφορτωμένο πρόγραμμα. Υπάρχουν πολλά κενά στην εφαρμογή τους και θα ήταν καλό να εύρισκε λίγο χρόνο να ακούσει από εκείνους που τα έχουν εντοπίσει που έχει αδυναμίες το όλο σύστημα. Φεύγοντας εσπευσμένα, προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση και του υποβληθούν ερωτήσειςείχε όχι μόνο ως αποτέλεσμα να μην ακούσει εκείνα που ίσως να έπρεπε να ακούσει, αλλά και πιθανότατα να εκληφθεί η εσπευσμένη αποχώρησή του ως αδιαφορία την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.