Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Η αμαρτία έγκειται αλλού


Ναι κύριε πρόεδρε, δεν είναι αμαρτία να παίρνεις δάνειο από τους Κινέζους ή τους Ρώσους. Πάρε όσα θες. Αν φυσικά σου δώσουν.

Η αμαρτία κύριε πρόεδρε, έγκειται αλλού.

Έχει να κάνει με το τι δίνεις ως αντάλλαγμα όχι τόσο βάσει των όρων του συμβολαίου, που ρυθμίζει την καταβολή του τόκου και την αποπληρωμή. Αλλά αυτά που δεν ρυθμίζει. Ας θυμηθούμε απλώς το ρωσικό πλοίο Chariot που ήταν φορτωμένο με πυρομαχικά για τον Άσαντ τα οποία δεν κατείσχες όπως είχες υποχρέωση. Αδιαφορείς για τις συνέπειες της απόφασής σου αυτής που έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η θανάτωση χιλιάδων αμάχων.



Αμαρτία κύριε Πρόεδρε, είναι και το κίνητρό σου. Θέλεις να φορτώσεις στους φορολογούμενους πρόσθετα βάρη απλώς και μόνο γιατί θέλεις να συνεχίσεις να προσφέρεις μια σκανδαλωδώς προνομιακή μεταχείριση σε μια συγκεκριμένη κάστα. Και πάλι αδιαφορείς για το ότι με τον τρόπο αυτό θα είναι ακόμη δυσκολότερη η αποπληρωμή αυτού του δανείου από το σύνολο της κοινωνίας, μια και θέλεις να αποφύγεις πάση θυσία θεραπείες που δεν σου αρέσουν, όσο κι αν αυτές είναι αναγκαίες.

Αμαρτία κύριε πρόεδρε είναι και η απόφασή σου να τη σκαπουλάρεις αφήνοντας πίσω σου μια οικονομία στα συντρίμια και 50 χιλιάδες άνεργους, το Κυπριακό σε τέλμα με τη χώρα απομονωμένη από τους εταίρους της χωρίς σύμμαχους, ώστε να αποφύγεις να λογοδοτήσεις για την πολιτική σου, αφού γνωρίζεις ποια θα είναι η ετοιμηγορία του λαού.

Αμαρτία δεν είναι το φαγοπότι σε μια ταβέρνα με τα δικά σου λεφτά. Είναι όμως όταν αφήνεις τον λογαριασμό να τον πληρώσει η επόμενη παρέα που θα κάτσει στο τραπέζι που γλεντούσες. 

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ο εντολοδόχος της συμμορίας


Παραθέτω πιο κάτω ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στη χτεσινή ελληνική έκδοση της Financial Mirror. Από την ανάγνωσή του προκύπτει πως ο διορισμός του Πανίκου Δημητριάδη στη θέση εκείνη από τον Δημήτρη Χριστόφια δεν είχε κανένα άλλον λόγο παρά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ιδίου και της συμμορίας του.



Ο Πανίκος Δημητριάδης, ενώ θα έπρεπε όπως προβλέπει το σύνταγμα, να διασφαλίσει την ανεξαρτησία του θεσμού, προέβη εντός τεσσάρων ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του σε ευρείας κλίμακας εσωτερικές αλλαγές, οι οποίες του υποδείχθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή. 

Δεν αποκλείται, οι αλλαγές αυτές να σηματοδοτούν και μια αλλαγή στη συντηρητική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά την παραχώρηση αδειών διεξαγωγής τραπεζικών εργασιών, έναν τομέα των αρμοδιοτήτων του διοικητή που είχε βάλει νωρίς στο μάτι το ΑΚΕΛ. Είναι τυχαίο που άτομο κλειδί στον τομέα αυτό, δεν έχανε ομιλία του Andros and his People πριν τις βουλευτικές, όπως τον κάρφωσε πρωτοσέλιδη φωτογραφία της Χαραυγής;

Μια πιο χαλαρή πολιτική αδειοδοτήσεων, θα επιτρέψει σε εκείνους που θα είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν το ανάλογο ποσό στις κασέλες του ΑΚΕΛ, απρόσκοπτη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά όπως και πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακόμα κι όταν το ΑΚΕΛ δεν θα είναι στην εξουσία ώστε να προλάβει ο "fundraiser" της συμμορίας να τις γεμίσει από τις μίζες των πετρελαίων και των γκαζιών. 

Ιδού λοιπόν ο επόμενος συστημικός κίνδυνος. Η Κερκόπορτα άνοιξε διάπλατα.


"Φύγε εσύ, έλα εσύ! 

Στη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στις 7 Μαίου 2012, ο Διοικητής Πανικός Δημητριάδης μίλησε για χρηστή διοίκηση, αξιοκρατία και «βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού εκεί όπου ο καθένας αποδίδει καλύτερα». Η θητεία του είχε αρχίσει στις 3 Μαίου και μάλιστα στην Βαρκελώνη, όπου είχε πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ωστόσο τέσσερις μέρες μετά, στις 11 Μαΐου έκανε μεγάλες αλλαγές στις αρμοδιότητες των ανώτερων διευθυντικών στελεχών και στη δομή της Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς συγκεκριμένη ή επαρκή αιτιολόγηση. Εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς μελέτησε και αξιολόγησε μέσα σε τέσσερις μέρες την οργάνωση της Κεντρικής Τράπεζας, την απόδοση και τις ικανότητες των ανώτερων στελεχών της. 

Η νέα διευθυντική και οργανική δομή φαίνεται στο διάγραμμα το οποίο παρουσιάζεται και στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας. Μία σύγκριση με την προηγούμενη δομή (που περιλαμβάνεται στις ετήσιες εκθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας για το 2010 και 2011) επιτείνει τα ερωτηματικά. Η νεα δομή παρουσιάστηκε, αμέσως μετά την ανακοίνωση της, από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης με μάλλον ουδέτερο τρόπο, και από κάποια με δηκτικό και όπως φαίνεται ρεαλιστικό τρόπο. Οι αλλαγές μπορούν να συνοψιστούν κάπως έτσι σε σχέση με τους ανώτερους διευθυντές της Κεντρικής Τράπεζας»: 

Οι διωχθέντες: 
Γιώργος Συρίχας, Κυριάκος Ζίγκας 
Οι ευνοούμενοι (;): Σπύρος Σταυρινάκης, Φωτεινή Φρανκ 
Ο ουδέτερος (;): Κώστας Παπαδόπουλος 

Πιο εντυπωσιακή και αξιοπερίεργη είναι η εξέλιξη του Σ. Σταυρινάκη. Ενώ από το Δεκέμβριο 2010 ήταν υπεύθυνος μόνο για το Τμήμα Ασφάλειας&Τεχνικής Υποστήριξης, ξαφνικά του ανατέθηκαν ζωτικά τμήματα της Κεντρικής Τράπεζας: Τμήμα Εποπτείας & Ρύθμισης Τραπεζικών Ιδρυμάτων, Υπηρεσία Αδειοδότησης, Τμήμα Διασφάλισης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και το Γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Στο παρελθόν (20082010) είχε την ευθύνη για το Τμήμα Διασφάλισης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Τμήμα Στατιστικής, απαλλάχθηκε όμως από τα καθήκοντα αυτά για λόγους που εξέτασε το Ανώτατο Δικαστήριο, κατόπιν προσφυγής του Σ. Σταυρινάκη εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και δικαίωσε τον τότε Διοικητή Αθανάσιο Ορφανίδη. Στην απόφαση του που εκδόθηκε στις 9 Μαίου 2012 το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει «...δεν αποδεικνύεται αυθαιρεσία με εμφανή σκοπό την εκδίκηση ή τη μείωση των υπηρεσιακών θέσεων του υπαλλήλου ». 

Σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα, διεξαγόταν πειθαρχική ερευνά εναντίον του Σ. Σταυρινακη γιατί παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας στον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων («CIPA»), χωρίς να του ανατεθεί τέτοιος ρόλος από τον Διοικητή. Υπεύθυνος για την πειθαρχική έρευνα ήταν ο Κ. Ζίγκας (από τους διωχθέντες). Επίσης σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, ο Σ. Σταυρινάκης κίνησε αγωγή εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας για την εφαρμογή του νόμου για την έκτακτη εισφορά και παγοποίηση μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ακόμα άλλα δημοσιεύματα τον συνδέουν με το κυβερνάν κόμμα ΑΚΕΛ. 

Προκύπτουν λοιπόν εύλογα ερωτήματα: Είναι ο Σ. Σταυρινάκης ο πλέον κατάλληλος για τα σοβαρά καθήκοντα που του ανέθεσε ο Διοικητής Δημητριάδης, ύστερα από λίγες μέρες συνεργασίας μαζί του; Μήπως ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων του Κ. Ζίγκα ήταν εν μέρει εκδικητικός για τη συμμετοχή του στην πειθαρχική έρευνα εναντίον του Σ. Σταυρινακη; 

Δύο από τα τμήματα (χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ευρωπαϊκών υποθέσεων) που ανέλαβε ο Σ. Σταυρινάκης ήταν προηγουμένως υπό την ευθύνη του Γ. Συρίχα, ο οποίος περιορίστηκε σε ένα μόνο τμήμα, αν και σημαντικό, στο Τμήμα Οικονομικών Ερευνών. Το Γραφείο Διοικητή που ήταν επίσης υπό την ευθύνη του Γ. Συρίχα, υπάχθηκε απευθείας στον Διοικητή. Ο Γ. Συρίχας εμφανιζόταν συχνά δίπλα στον τέως Διοικητή Αθανάσιο Ορφανίδη (π.χ. σε δημοσιογραφικές διασκέψεις και συνεδρίες κοινοβουλευτικών επιτροπών) και πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν αν ο περιορισμός των καθηκόντων του σχετίζεται με τη συνεργασία του με τον Αθανάσιο Ορφανίδη. 

Ο δεύτερος διωχθείς, Κ. Ζίγκας ήταν υπεύθυνος για δύο σημαντικά λειτουργικά τμήματα της Κεντρικής Τράπεζας, το Τμήμα Χρηματοοικονομικών Αγορών (υπεύθυνο για τη διαχείριση των αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και για τις πράξεις νομισματικής πολιτικής που παρέχουν δάνεια εκατομμυρίων στις τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο), του Τμήματος Συστήματος Πληρωμών και Λογιστικών Υπηρεσιών καθώς και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Κινδύνων. Τα τμήματα αυτά τέθηκαν υπό την ευθύνη του Κ. Παπαδόπουλου, ενώ ο Κ. Ζίγκας ανέλαβε ένα σημαντικό λειτουργικό τμήμα, το Τμήμα Τραπεζικών Εργασιών Εσωτερικού (υπεύθυνο για θέματα χαρτονομισμάτων και κερμάτων ευρώ) και την Υπηρεσία Τεχνικής Υποστήριξης (προηγουμένως υπό τον Σ. Σταυρινακη). 


Οι λογιστικές υπηρεσίες διαχωρίστηκαν από τα συστήματα πληρωμών και το νέο «Τμήμα Λογιστικών Υπηρεσιών & Προϋπολογισμού» ανέλαβε η Φ. Φρανκ, επιπρόσθετα των προηγούμενων καθηκόντων της, προφανώς γιατί θεωρήθηκε πιο κατάλληλη να ελέγχει τις δαπάνες της Κεντρικής Τράπεζας. 

Κάποια εντύπωση προκαλεί επίσης η υπαγωγή του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, Οργάνωσης & Μεθόδων και του Τμήματος Ασφάλειας απευθείας στον Διοικητή. Καταληκτικά ερωτήματα για τις αλλαγές στη διευθυντική και οργανική δομή της Κεντρικής Τράπεζας: Πρόκειται για σχετικά αθώο νεποτισμό ή επιτυχή προσπάθεια καιροσκόπων να προσεταιριστούν ένα νέο φορέα εξουσίας (Διοικητή) για να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες; ή μήπως πρόκειται για προσπάθεια προώθησης αλλότριων σκοπών, π.χ. έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας από το ΑΚΕΛ, με επιτηρητή τον Σ. Σταυρινακη; Κατάφεραν οι ισχυροί κομματικοί μηχανισμοί να διαβρώσουν έναν από τους λίγους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας που τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα είχε κύρος και αξιοπιστία;"

Υ.Γ. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία ώστε να εισαχθεί διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Ειδ' άλλως, η μια συμμορία θα διαδέχεται την άλλη.

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ο άνθρωπος είναι για δέσιμο, κυριολεκτικά


Ο πρόεδρός μας έχασε την επαφή με το περιβάλλον.

Πήρε διαζύγιο από τη λογική.

Είμαστε επιβάτες σε ένα λεωφορείο με παρανοϊκό οδηγό.

Οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και πατά γκάζι!

Χτες απείλησε πως θα αποσύρει το αίτημα για προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.



Ας το κάνει!


Τον έχω μάθει απ' έξω κι ανακατωτά.

Το ζητούμενο είναι από δω και πέρα να εισαχθεί μια πρόνοια στο σύνταγμα που θα δίνει την εξουσία σε ένα ιατρικό συμβούλιο να αποφασίζει για το κατά πόσον ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ψυχικά και πνευματικά κατάλληλος να συνεχίσει να κυβερνά.

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ζητούνται απαντήσεις

Αφού χτες η κυβέρνηση αποφάσισε να αποταθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε κάποιο βαθμό, μια και οι επόμενες εξελίξεις είναι προδιαγεγραμμένες. 

Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, θα έχει διαφανεί και το πλήρες μέγεθος των αναγκών που σε μεγάλο βαθμό θα αντικατοπτρίζουν τη ζημιά που προκάλεσε ο Χριστόφιας με τον τρόπο που λειτούργησε από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της χώρας τα τελευταία χρόνια.


Επειδή μεγάλο μέρος αυτής της ζημιάς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, θα τεθούν πολλά αμείλικτα ερωτήματα προς τον νυν πρόεδρο, ο οποίος αποφάσισε να μην επαναδιεκδικήσει την προεδρία.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό ερώτημα που έχει καρφωθεί ένα ερώτημα στο μυαλό μου και ίσως θα πρέπει να απαντήσουμε στους εαυτούς μας, εάν ως Κύπριοι δεν επιθυμούμε να ξαναβιώσουμε μια ανάλογη περιπέτεια, είναι το ακόλουθο: 

Μπορεί να θεωρηθεί η άνοδός του στην εξουσία του Δημήτρη Χριστόφια ως:


1. μια φυσιολογική εξέλιξη της πολιτικής διαδικασίας
2. ένα εργατικό ατύχημα στην πολιτική διαδικασία
3. ή ένα τραγικό σφάλμα της κοινωνίας; 


Ίσως και να υπάρχουν κι άλλες απαντήσεις. 




Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Η Κύπρος υποβάλλει αίτηση για μηχανισμό


*Announcement of the Republic of Cyprus*

*Request for External **Financial **Assistance
------------------------------*

The Government of the Republic of Cyprus has today informed the appropriate
European Authorities of its decision to submit to euro area Member States a
request of financial assistance from the EFSF/ESM. The purpose of the
required assistance is to contain the risks to the Cypriot economy, notably
those arising from the negative spill over effects through its financial
sector, due to its large exposure in the Greek economy.

*Ανακοίνωση Κυπριακής Δημοκρατίας*

*Αίτημα για Εξωτερική Οικονομική Στήριξη
------------------------------*

H Κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές
για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του
ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής
Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ). Σκοπός του
αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή
οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον
τραπεζικό τομέα,  λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία.

Η βαριά κληρονομιά της Δίκαιης Κοινωνίας


Αν υπάρχει κάτι που διακρίνει τον Δημήτρη Χριστόφια, ασφαλώς αυτό δεν είναι το να παίρνει  δύσκολες αποφάσεις. Κάθε άλλο, σε κάθε κρίσιμη στιγμή όπου ο Χριστόφιας έπρεπε να επιλέξει με βάση τα δεδομένα μια από τις προσφερόμενες λύσεις, αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν το δημοψήφισμα του 2004, οπότε έπρεπε να τοποθετηθεί υπέρ του Ναι ή του Όχι. Αντ' αυτού, επέλεξε το "Όχι για να τσιμεντώσει το Ναι" μια επιλογή αντιφατική που αποδείχθηκε ολέθρια μια και έθεσε ταφόπλακα στην επανένωση της Κύπρου.

Ανάλογη τακτική, επέλεξε στη διαχείριση του φορτίου του Μόντσεγκροσκ. Ή καλύτερα, στη μη διαχείρισή του με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Αυτή η ιδιότητα του Χριστόφια δεν εκπλήττει. Η ικανότητα του ανθρώπου να κρίνει, να αξιολογεί και να συμπεραίνει είναι περιορισμένη. Εάν είναι κουτσουρεμένη από την ιδεολογική πλύση εγκεφάλουν που υπέστη ως ΕΔΟΝόπουλο ή λόγω της ανατροφής του και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, δεν ξέρω (ίσως να είναι συνδυασμός και των δύο). Εν πάση περιπτώσει, την πολιτική του δεν την χαρακτηρίζει το θάρρος, η διορατικότητα, η εξυπνάδα.

Αποφάσεις καλείται ο Χριστόφιας να πάρει και σήμερα, οι συνέπειες των οποίων θα επηρεάσουν το μέλλον της Κύπρου, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Και μέχρι στιγμής αρνείται, προσπαθώντας να αποφύγει το αναπόφευκτο.

Ενώ η Κύπρος παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές για περισσότερο από ένα χρόνο, και ενώ έχουν προκύψει σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν εντός του τρέχοντα μήνα (σήμερα έχουμε 25 Ιουνίου), ο κύπριος πρόεδρος επιχειρεί να αποφύγει το "πικρό χάπι" της προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Όπως ο Δον Κιχώτης έβλεπε γίγαντες τους ανεμόμυλους, έτσι κι ο Χριστόφιας βλέπει "βλέπει" τριγύρω του αποικιοκράτες.

Και ενώ μπορεί να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και να εξασφαλίσει ένα χαμηλότοκο δάνειο και να εφαρμόσει ένα πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών που θα κάνουν την οικονομία ανταγωνιστική, φαίνεται πως και πάλι δεν διστάζει να υποθηκεύσει το μέλλον επομένων γεναιών στις παραγγελιές των δυναστών της Μόσχας και του Πεκίνου, εξασφαλίζοντας από αυτούς ελεημοσύνη. 

Αυτοί θα διασφαλίσουν άλλωστε πως θα διαφυλάξουμε τη Δίκαιη Κοινωνία του και στο μέλλον.

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Και ανύπαρκτος, και στο πουθενά



Ο Νίκος είναι ένα κυπριόπουλο, σχεδόν 9 χρονών. Πηγαίνει στο δημοτικό.

Οι επιδόσεις του στα μαθήματα είναι ανάλογες της προσωπικής του κατάστασης. Είναι παιδί μιας οικιακής βοηθού από μια ασιατική χώρα, η άδεια παραμονής της οποίας έληξε πριν καν γεννηθεί ο Νίκος. Ο πατέρας του, με καταγωγή μια χώρα της Αφρικής, απελάθηκε όταν ήταν 4 χρονών,  αφού απορρίφθηκε η αίτησή του για παραχώρηση ασύλου. Έχει κι ένα αδελφάκι που γέννησε η μητέρα του πριν δύο χρόνια. Εκείνος το φροντίζει τα απογεύματα μέχρι να γυρίσει η μητέρα του από τη δουλειά.

Ο Νίκος μιλά ξένες γλώσσες. Μιλά αγγλικά, σπαστά, όπως του τάμαθε η μάνα του. Επίσης, και κάπως καλύτερα τουλάχιστον, μιλά κι ελληνικά, όπως του τα διδάσκουν στο σχολείο οι δασκάλοι και οι συμμαθητές του. Ως μητρική γλώσσα, ο Νίκος δεν έχει όμως καμία.

Για να πάει σχολείο κάπου σε μια γειτονιά της Λευκωσίας, έπρεπε να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της μητέρας του, η οποία ανησυχούσε μην τον καταδώσουν στο ιμιγκρέισιον οι δάσκαλοί του ή κανένας συμμαθητής του. Ανάλογη είναι η καχυποψία της έναντι των δημοσίων νοσοκομείων. Ακόμα κι όταν αρρωστάει ο Νίκος ή το αδελφάκι του. Με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. 

Άλλη χώρα δεν γνώρισε. Έχει ακούσει για χώρες μακρινές όπου ίσως και να ζούνε ακόμη οι παππούδες και οι γιαγιάδες του, οι θείοι του και τα ξαδέλφια του, αλλά η σχέση του με αυτούς κι αυτές είναι περισσότερο βιολογική παρά πολιτιστική. Η πατρίδα του Νίκου είναι η Κύπρος. Και σε δέκα χρόνια θα τον θέλει μάλιστα ντυμένο στο χακί.

Προς το παρόν όμως, η πατρίδα του κάνει σάμπως και ο Νίκος δεν υπάρχει. Γιατί δεν παραδέχεται τα λάθη της. Δεν θέλει να παραδεχτεί πως η μεταναστευτική της πολιτική έχει αποτύχει. Και πως πρέπει να διορθώσει τα λάθη της όχι καλώντας τον Νίκο -ή τον κάθε Νίκο- και την οικογένειά του να πληρώσουν για αυτά. Θα πρέπει επιτέλους να προσφέρει στον Νίκο και την οικογένειά του μια διέξοδο, ενσωματώνοντάς τους στην κοινωνία ως ισότιμα μέλη της. 

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Άποροι εν πορεία ευρισκόμενοι



"Λαίλαπες βρέμουν, εξαντλούνται
ανά θαλάσσας και ξηράν,
λυσσώσαι συμπεριδινούνται
με καταστρεπτική φοράν.
Προτρέχει της βροντής λαμπρά
η εξαστράπτουσα φθορά
Αλλά το φέγγος το γλυκύ σου
θεέ, υμνούν οι άγγελοί σου".

Φάουστ, Βόλφγκανγκ Γκαίτε.
Μετάφραση: Αριστοτέλη Προβελέγγιου

Λοιπόν, "προσπαθούμε να αποφύγουμε" τον μηχανισμό στήριξης ενώ "η οικονομία μας πάει καλά". Εξίσου καλά όσο και "οι προσπάθειες μας να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος πάνε καλά". Κατά τα άλλα, ας όψονται οι τράπεζες και η αντιπολίτευση,  μας είπε χτες  ο Χριστόφιας και άφησε να νοηθεί πως ο ίδιος "προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις" να εξασφαλίσει δάνειο από τη Ρωσία.

Την ίδια μέρα, ο υπουργός Οικονομικών του, Βάσος Σιαρλή, ο οποίος κάθε άλλο παρά θεωρεί πως "η οικονομία μας πάει καλά," είπε χτες στο αμερικανικό δίκτυο CNBC πως η εξασφάλιση ενός δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης θα ήταν "προτιμητέα" απ' ό,τι η εξασφάλιση διμερούς δανείου από τη Ρωσία.

Για αυτό λοιπόν, ας μην ξεχνάμαι αυτό που είχε επισημάνει ο Σενέκας πριν δυο χιλιάδες χρόνια, πως "για κείνον που δεν ξέρει για ποιο λιμάνι ταξιδεύει, κανένας άνεμος δεν είναι ευνοϊκός".


Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Κίνητρο η παράδοση καμμένης γης


Όσο κι προσπαθώ να κατανοήσω τα κίνητρα και τη φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Χριστόφια δεν μπορώ να καταλήξω με ασφάλεια στο συμπέρασμα πως αυτή διέπεται από μια συγκεκριμένη λογική.

Αναντίλεκτα, ως αποτέλεσμα του ασταθούς εξωτερικού περιβάλλοντος, η κατάσταση στο εσωτερικό είναι ανάλογα εύθραυστη με αποτέλεσμα, να βρίσκεται σήμερα η κυπριακή οικονομία σε μια κρίσιμη καμπή.

Η Κύπρος που δεν έχει το δικό της νόμισμα και έχει να χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος, του δημοσιονομικού ελλείμματος και των ληξηπρόθεσμων ομολόγων της, δεν διαθέτει εκείνη την ανταγωνιστική οικονομία που θα την τροφοδοτήσει με ξένο συνάλλαγμα όχι μόνο για να μπορεί να πράξει τα ανωτέρω αλλά και να πληρώσει για τις ίδιές της τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών που δεν παράγει.

Και ενώ η Κύπρος παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές ως αποτέλεσμα της απώλειας αξιοπιστίας και εκτοξεύεται η ανεργία, η εκτέλεση διαρθρωτικών και δημοσιονομικών αλλαγών που θα διόρθωναν ανισορροπίες στην οικονομία καθίσταται όλο και πιο επιβεβλημένη ώστε να καταστεί αξιόπιστη, να διασώσει το τραπεζικό της σύστημα και να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Λαμβάνοντας αυτά τα δεδομένα υπ' όψιν, θα διερωτείτο ένας ανεξάρτητος και αμερόληπτος παρατηρητής για το κατά πόσον επιχειρούνται ανάλογοες σταθεροποιητικές πολιτικές.

Κρίνοντας ωστόσο από τη μέχρι τώρα δράση της κυβέρνσηης και τις επιδόσεις της, κάθε άλλο παρά κάτι  τέτοιο τεκμηριώνεται. Η απόπειρα του Χαρίλαου Σταυράκη το 2009, όταν δηλαδή η κρίση άρχισε να τυλίγει στις φλόγες την Ελλάδα, να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές τορπιλίστηκε από τον Χριστόφια.
Ο τελευταίος επέβαλε την "πολιτική του διαλόγου με του κοινωνικούς εταίρους" που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και συνίσταται στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων αρεστών στις συντεχνίες, τα οποία οδήγησαν στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και έπληξαν την οικονομική ανάπτυξη.
Βεβαιως, υπήρξε μεν μια σύντομη ανάπαυλα τους πρώτους μήνες μετά την έκρηξη στο Μαρί, κατά την οποία, ο ταρακουνημένος πρόεδρος ένιωθε τόσο αποδυναμωμένος που δεν αντιστάθηκε αποτελεσματικά στις συνετές πολιτικές του τότε υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία. Μόλις όμως ξαναβρήκε τον "παλιό καλό του εαυτό", τον παρέπεμψε στη δοκιμασμένη "πολιτική του διαλόγου με του κοινωνικούς εταίρους" οπότε αυτός παραιτήθηκε.
Με στόχο να μη χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, ο Δημήτρης Χριστόφιας υπενθυμίζει τακτικά την αναγκαιότητα συνέχισης της "πολιτικής του διαλόγου με του κοινωνικούς εταίρους" και στο νυν υπουργό οικονομικών.
Έτσι, ακόμα και τώρα που σύμφωνα με τον τελευταίο χωρίζουν ώρες την Κύπρο από την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης, εξακολουθεί ο Χριστόφιας να θέτει εμπόδια στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να αποφύγει την επιβολή μνημονίου αναλόγου με αυτό της Ελλάδας, παραπέμποντας στην "πολιτική του διαλόγου με του κοινωνικούς εταίρους".  

Όλα αυτά συμβαίνουν ενόσω η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαμηνύει πως διαπραγματεύεται τη σύναψη νέου διμερούς δανείου με μια άλλη κυβέρνηση και πως η όποια προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης θα είναι αποκλειστικά για να βοηθηθούν οι κυπριακές τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της συναπόφασης του Χριστόφια να τις καταστρέψει συναινώντας στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η χτεσινή είδηση πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε υποβάλει επίσημο αίτημα στη ρωσική κυβέρνηση για δανεισμό μου είχε προκαλέσει αρχικά απορίες για την τακτική που ακολουθεί. Διερωτήθηκα αν είχε πράγματι δηλαδή εφοδιάσει ο Χριστόφιας τον Βάσο Σιαρλή καθοδόν προς το Λουξεμβούργο με μια σκέτη μπλόφα και ενώ ανέμενε μοιρολατρικά την ένταξη της Κύπρου στον μηχανισμό.

Μετά από λίγη σκέψη όμως κατέληξα στο συμπέρασμα πως θα ήταν αδύνατον για τον Δημήτρη Χριστόφια να αφεθεί να υποβληθεί σε μια τέτοια μεταχείριση και πως θα επιδιώξει μια πολύ πιο τιμητική για αυτόν διέξοδο.

Ναι, πράγματι, ο φίλος Δημήτρης και θέλει να εντάξει την Κύπρο στον μηχανισμό αλλά και να πάρει και το ρωσικό το δάνειο.

Στον μηχανισμό θα μπει σε μερικές μέρες, ενώ το δάνειο θα το πάρει στην καλύτερη περίπτωση σε μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες.

Αυτό όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την Τρόικα με τον μόναδικό τρόπο που είναι αντάξιος ενός κομμουνιστή ηγέτη.



Φυσικά, το να πουλάς τσαμπουκά στην τρόικα μη υλοποιώντας ειλημμένες δεσμεύσεις θα έχει κάποιο κόστος, όπως έχει και η μη υλοποίηση των δεσμεύσεων προς την Κομισιόν. Η μη εκτέλεση των μέτρων που θα ζητήσει όμως σύντομα η Τρόικα θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία μια και θα συνεχίσει να είναι μη ανταγωνιστική με αποτέλεσμα να δοθεί η χαριστική βολή στο τραπεζικό τομέα γεγονός που θα εξανεμίσει κάθε ελπίδα επιστροφής σε οικονομική ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον.

Συνεπώς, λαμβάνοντας υπ' όψιν πως ο ίδιος δεν σκοπεύει να επαναδιεκδικήσει την προεδρία και προώθησε ως διάδοχό του ένα μη εκλέξιμο υποψήφιο, οδηγούμαι στο συμπέρασμα πως ο απώτερος στόχος των Δημήτρη Χριστόφια και ΑΚΕΛ είναι να παραδώσουν καμμένη γη στην επόμενη κυβέρνηση με μια κατάσταση εκτός ελέγχου στις δημόσιες δαπάνες. 

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

"Δεν ζήτησε δάνειο η Κύπρος" λέγει ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών



Τα σχόλια δικά σας:

Russia Awaits Cyprus Request for Bailout Loan, Storchak Says


By Stepan Kravchenko     
     June 21 (Bloomberg) -- Russia’s government is ready to lend Cyprus more money but the government in Nicosia hasn’t officially submitted a request, Russian Deputy Finance Minister Sergei Storchak said.    
     Finance Minister Vassos Shiarly said June 19 in Nicosia that the Cypriot government is pursuing a loan from Russia to improve its bargaining position in case it has to turn to its euro-area partners for emergency aid. The country may need as much as 6 billion euros ($7.6 billion) to prop up its banks.    
     “Cyprus hasn’t applied yet, there are no official papers,” Storchak told reporters on an airplane flying back from Los Cabos, Mexico, where he was part of President Vladimir Putin’s delegation at a Group of 20 meeting. Russia loaned Cyprus 2.5 billion euros last year, Storchak said.    
     Cyprus, which joined the EU in 2004, would be the fifth euro nation to seek a bailout, buffeted by the single-currency bloc’s debt crisis, now in its third year. More than 386 billion euros in loans have been pledged to Greece, Ireland and Portugal. On June 9, Spain requested as much as 100 billion euros to support its banks. Cyprus has been shut out of markets for more than a year.    
     The Cypriot newspaper Alithia reported on June 12 that Cyprus was asking Russia for 5 billion euros. The Politis daily said three days later that Cypriot President Demetris Christofias was leading the loan talks.

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Αυτούς λοιπόν έχουμε!


Σήμερα ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο ένα πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η "έγκριση" αυτή, με τη σειρά της, τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου από τους κοινωνικούς εταίρους, μια και η υλοποίηση του πακέτου αυτού θα είναι δυνατή μόνο μετά από την ολοκλήρωση του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους.

Άρα, μην αγωνιάτε. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε.

Έχουμε κυβέρνηση, κοινοβούλιο, και την Άνω Βουλή των Συνδικαλιστών.

Τα πάντα στο άγραφο σύνταγμα του Δημήτρη Χριστόφια τελούν υπό την αίρεση των συντεχνιών, ως γνωστόν.

Ή καλύτερα, το συνδικαλιστικό κίνημα, η αντιπροσωπευτικότητα του οποίου είναι άγνωστη μια και το Υπουργείο Εργασίας δεν δημοσιεύει τα στοιχεία για τον αριθμό των μελών των συντεχνιών που κατέχει, κυβερνά με δικαίωμα αρνησικυρίας έναν πληθυσμό των 800 χιλιάδων ατόμων αποφασίζοντας για την ευημερία του συνόλου της κοινωνίας.

Με άλλα λόγια, στους Χατζηπέτρου, Κυρίτση και Μωυσέως έχει εκχωρηθεί από τον Χριστόφια η εξουσία να αποφασίζουν για θέματα οικονομικής και κατά συνέπεια εθνικής πολιτικής.

Προσωπικά, δεν είμαι ενάντιος στο θεσμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι συντεχνίες έχουν ένα ρόλο στη διαπραγμάτευση συλλογικών συμβάσεων ή στη διεκδίκιση καλύτερων όρων εργασίας. Το να τους παραχωρείται ωστόσο η υπερεξουσία να αποφασίζουν την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, και μάλιστα σε περίοδο βαθιάς κρίσης όταν αποδεδειγμένα οι δεσμεύσεις, αποτελεί όχι μόνο μια εξωφρενική πρακτική που εισήγαγε ο Δημήτρης Χριστόφιας, ή και μια καταστροφική πολιτική επιλογή για χάριν ενός στείρου ιδεολογισμού, για χάριν, με τη σειρά του, της ιδεολογίας. 

Είναι και ένα σύμπτωμα σήψης και διαφθοράς, μια αποτελεί συναλλαγή μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και οργανωμένων συμφερόντων προς επίτευξη αμοιβαίου οφέλους και όχι του γενικότερου καλού. 

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Αποφυγή μνημονίου πάση θυσία (και εννοούμε ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ!)

Σήμερα έγινε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει την Κύπρο να αποδεχτεί ένα πακέτο διάσωσης 10 δις ευρώ.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση εμμένει στη θέση πως θέλει να αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό ώστε να αποφύγει την υπογραφή μνημονίου, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Αντί τούτου θέλει να εξασφαλίσει ένα νέο δάνειο από τη Ρωσία, με στόχο να αποφύγει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να βρει τα χρήματα να το αποπληρώσει.

Η τελική απόφαση φαίνεται πως θα παρθεί την 21η Ιουνίου, όταν θα συναντηθούν οι υπουργοί οικονομικών του eurogroup να συζητήσουν το πακέτο διάσωσης της Ισπανίας.

Την ίδια μέρα, οι κυπριακές τράπεζες είναι πολύ πιθανόν να στερηθούν της πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αντάλλαγμα κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων.

Ακόμα ωστόσο κι αν εξασφαλιστεί το ρωσικό δάνειο, είναι αμφίβολο για το κατά πόσον οι συνάδελφοι του Πανίκου Δημητριάδη θα συνεναίσουν στην παράταση του σχετικού προγράμματος της ΕΚΤ.

Κι αυτό γιατί, ενώ η ρευστότητα του κυπριακού κράτους θα βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα όπως και η δυνατότητά του να συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, μακροπρόθεσμα θα αυξηθούν οι υποχρεώσεις του προς τους πιστωτές του ενώ θα συνεχίσει τη απουσία λήψης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η επιδείνωση της ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Τι ωραία! Σώσαμε τον Μέγα μας Ηγέτη Χριστόφια, και κατακρυμνίζουμε την οικονομία μας μια και καλή!

Κι ύστερα μου ασκούν κριτική επειδή 

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Timeo Danaos et dona ferentes

Γράφτηκε πως είναι νέος, πως είναι ωραίος, πως είναι συμπαθής, πως είναι επιστήμονας, πως είναι ευφυής, πως είναι συμπαθής, πως έχει το DNA δύο προέδρων στο αίμα του, ακόμα και πως είναι κεντρώος και ‘νενέκος,’ άτομο δηλαδή που το 2004 είχε ταχθεί υπέρ της επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινωτική ομοσπονδία με μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, την απόσυρση του κατοχικού στρατού και την επιστροφή μεγάλου μέρους των προσφύγων στις εστίες τους όπως και την αποκατάσταση των περιουσιών τους ή την αποζημίωσή τους.

Είναι λίγο πολύ, το αντίθετο του Χριστόφια:

Δεν είναι γέρος, δεν είναι άσχημος, δεν είναι αντιπαθητικός, δεν είναι αστοιχείωτος, δεν είναι βλάκας, δεν είναι γιος του Χριστόφκια που το Δίκωμον, δεν είναι σταλινιστής, και δεν είναι άνθρωπος που συντάχτηκε με το Όχι του Τάσου, άτομο δηλαδή που τάχθηκε κατά της επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινωτική ομοσπονδία με μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, την απόσυρση του κατοχικού στρατού και την επιστροφή μεγάλου μέρους των προσφύγων στις εστίες τους όπως και την αποκατάσταση των περιουσιών τους ή την αποζημίωσή τους.

Μιλάμε για τον Σταύρο Μαλά, που είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε το υπουργείο Υγείας τον περσινό Αύγουστο όταν έσειαν το Προεδρικό Μέγαρο οι μετασεισμοί της έκρηξης στο Μαρί που προκάλεσε η ανικανότητα του Χριστόφια. 

Μιλάμε για τον άνθρωπο στον οποίο το φθαρμένο ΑΚΕΛ θα αναθέσει τη διεκδίκηση της προεδρίας στις επόμενες εκλογές τον Φεβράρη.

Μιλάμε για ένα πρώην μέλος των Ενωμένων Δημοκρατών για τους οποίους κατήλθε ως υποψήφιος την τελευταία φορά που το κόμμα διεκδίκησε αυτόνομα την είσοδό του στη βουλή το 2006.

Για έναν άνθρωπο που το 2007 συντάχθηκε με τον Γιώργο Βασιλείου και την Πραξούλα Αντωνιάδου στην απόφασή τους να υποστηρίξουν τον Χριστόφια στις προεδρικές εκλογές του 2008 και βοήθησε στο να επιβληθεί στην πλειοψηφία.

Είναι ο άνθρωπος στον οποίο το ΑΚΕΛ επενδύει τις ελπίδες του να αποσύρει τον διασυρμό στις επόμενες εκλογές.

Ή μήπως όχι;

Μήπως στην πραγματικότητα, επενδύει το ΑΚΕΛ με την υποψηφιότητα Μαλά στην προστασία των δικών του τέκνων, των καθαρόαιμων νεοσσών του ιδεολογικού του εκκολαπτηρίου, όπως των Άνδρου Κυπριανού (and his People) και Στέφανου Στεφάνου από μια βέβαιη ήττα;

Ή μήπως, εναλλακτικά, επενδύει το ΑΚΕΛ με τον Μαλά υποψήφιο σε μια υποψηφιότητα που θα μπορεί εύκολα στην περίπτωση της ήττας να επικριθεί ως έτοιμος, εξωκομματικός αποδιοπομπαίος τράγος;

Δεν ξέρω σε τι υποστήριξη από το ΑΚΕΛ μπορεί ο Σταύρος Μαλάς να ελπίζει κατά την προεκλογική περίοδο. Αμφιβάλλω ωστόσο για το κατά πόσον αυτή θα είναι επαρκής και προπαντός αποτελεσματική.

Ο Σταύρος Μαλάς θα πρέπει για παράδειγμα, να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική του Χριστόφια στο Κυπριακό για να φαίνεται αξιόπιστος, και να ασκήσει κριτική στον νυν πολιτικό του προϊστάμενο για την οικονομική του πολιτική, αν πράγματι θέλει να εκλεγεί.

Ωστόσο θα ήταν μάταιο να πιστεύει πως θα μπορούσε να ασκήσει κριτική στον Χριστόφια και να μείνει υποψήφιος του ΑΚΕΛ.

Επομένως, η προσφορά του ΑΚΕΛ να κατεβεί ως υποψήφιός του θα έπρεπε αντί να τον κολακέψει, να τον είχε τουλάχιστον προβληματίσει βαθιά. Και ως έναν σύγχρονο Λαοκόωντα, να τον είχε κάνει να αναφωνήσει ως ο ήρωας του Βιργιλίου «φόβου τους Δαναούς και δώρα φέροντες».

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ένα νέο Μαρί ως κύκνειο άσμα

Αυτόν τον μήνα εκπνέει η δυνατότητα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις κυπριακές εμπορικές τράπεζες για την αποδοχή κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων ως εξασφάλιση ρευστότητας. 

Η διευθέτηση αυτή δεν έγινε κατορθωτό να ανανεωθεί από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη. 

Κι αυτό γιατί, η ΕΚΤ δεν θεωρεί πλέον την κυπριακή κυβέρνηση αξιόπιστη, ώστε κατ' επέκταση να θεωρεί το κυπριακό κράτος αξιόχρεο. 

Συνεπώς, η κυπριακή κυβέρνηση που καθυστερεί να προσφύγει στον μηχανισμό, ενώ αδυνατεί να εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται για την ανακεφαλαιποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, δεν μπορεί να προικοδοτήσει την τράπεζα με ένα ομόλογο που θα έχει αντίκρισμα.

Με άλλα λόγια, ο Χριστόφιας και η συμμορία του, μετά το πλήγμα που επέφεραν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και την κυπριακή οικονομία συναινώντας στην απομείωση της αξίας των κυβερνητικών χρεογράφων που είχαν στην κατοχή τους οι κυπριακές τράπεζας, έχουν με την άρνησή τους να υιοθετήσουν τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταστήσει αδύνατη την πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα από την ΕΚΤ, και έτσι καταφέρει να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να δώσουν στη Λαϊκή τη χαριστική βολή.

Ομολογουμένως, το να οδηγείς την οικονομία της χώρας σου στην πλήρη κατάρρευση με ένα προμελετημένο Μαρί, είναι ένα πρωτότυπο κύκνειο άσμα. 

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ένα ταξίδι στη Μάλτα και η προσγείωση

Πρώτη θέση ο Χριστόφιας και ο στενός του κύκλος. 

Οικονομική θέση ο υπουργός των οικονομικών του. Λιτότητα στην πράξη. Επιδεικτικά.  

Ταξίδεψαν με διαφορετικές διαδρομές. 

Ο μεν πετώντας όπως πάντα στα σύννεφα, ο δε έχοντας τα πόδια στη γη.

Ο μεν αναζητώντας ίσως ως συνήθως την καταλληλότερη δικαιολογία για να επιρρίψει ευθύνες αλλού για την πολιτική του, ο άλλος πως να περισώσει το τι μπορεί να περισωθεί. 

Κάπου εκεί, είτε στη Μάλτα ή σε ύψος μερικών χιλιάδων μέτρων πάνω από τη θάλασσα, συνέβη κάτι. 

Εκεί φαίνεται, ο πολιτικά άπειρος "φίλος Βάσος" εκτός από "καλός χρήστης (sic) των οικονομικών"  κατάφερε ένα θαύμα επιμένοντας.

Το βασικότερό του επιχείρημα φαίνεται ήταν η ωμή πραγματικότητα. 

Η προσγείωση δεν ήταν τόσο ανώμαλη κι αυτό φάνηκε όταν μιλούσε ο Στεφάνου να μιλά στο Τρίτο του ΡΙΚ σήμερα το πρωί: 

"Ο μηχανισμός θέλει τη συζήτηση ολόκληρης της οικονομίας και νομίζω είναι καθαρό γιατί. Όποιος πάει   στην τράπεζα και ζητά δάνειο, γιατί δάνειο θα πάρουμε αν θα πάμε στον μηχανισμό, η τράπεζα θα θέλει να ξέρει αν έχει τη δυνατότητα να το αποπληρώσει".  

Και ο νοών, νοείτω. 

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Γαία Πυρί Μειχθήτω


Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
  • Η κυβέρνηση θεωρεί "σοβαρό" το ενδεχόμενο προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης (Χρήστος Χριστοφίδης, 5 Ιουνίου 2012)
  • Λέγει πως η προσφυγή, εάν και εφόσον γίνει, αυτή θα γίνει μόνο για να χρηματοδοτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (Δημήτρης Χριστόφιας, 1 Ιουνίου 2012)
  • Στην καλύτερη περίπτωση, οι χρηματοδοτικές ανάγκες αποκλειστικά για την ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών, περιορίζονται στο 1,8 δις ευρώ για τη Λαϊκή Τράπεζα
  • Θεωρεί πως με "με μια σωστή στήριξη του τραπεζικού συστήματος που θα επιλύει το κύριο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας αυτή τη στιγμή" θα επιτευχθεί η πρόσβαση στις αγορές (Χρήστος Χριστοφίδης, 5 Ιουνίου 2012)
  • Ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει τη δέσμευση του προκατόχου του προς τους ευρωπαίους συναδέλφους του πως το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος δεν θα ξεπεράσει το 2,5% του ΑΕΠ σε μια προσπάθεια να επανακτηθεί η αξιοπιστία του κράτους που είναι εδώ και ένα χρόνο αποκλεισμένο από τις αγορές (Επιτροπή Οικονομικών, 2 Απριλίου, 2012)
  • Και 3% έλλειμμα να πιάσουμε "θα μαςπουν μπράβο" (Δημήτρης Χριστόφιας 1 Ιουνίου 2012)
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Κύπρο σε επιτάχυνση των δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων
  • Ο υπουργός Οικονομικών συμφωνεί πλήρως με αυτές τις εισηγήσεις που αποτελούν δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ένα χρόνο νωρίτερα (ΡΙΚ, 31 Μαΐου 2012)
  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαφωνεί με αυτές τις εισηγήσεις που αποτελούν δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ένα χρόνο νωρίτερα και θεωρεί πως αδίκως η Κύπρος θεωρείται αναξιόπιστη (31 Μαΐου 2012)
  • Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θεωρεί πως "η αύξηση της αξιοπιστίας (sic) της Κυπριακής Δημοκρατίας ενδεχόμενα να υποβοηθήσει και να ανατρέψει το οικονομικό κλίμα"


Μέσα σε αυτό το αλαλούμ, υπάρχει και μια άλλη λεπτομέρεια που δεν έχει συζητηθεί από κανέναν:  
Τον Φεβρουάριο θα γίνουν προεδρικές εκλογές. Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία. Πριν ολοκληρώσει τις πρώτες 100 μέρες θητείας, ο διάδοχός του θα πρέπει να μεριμνήσει για την αναχρηματοδότηση ενός ομολόγου ύψους 1,5 δις ευρώ (λήγει 3 Ιουνίου 2013). Ένα μήνα αργότερα λήγει ακόμη ένα ομόλογο ύψους 714,6 εκ ευρώ (4 Ιουλίου 2012). Συνολικά μέχρι τον Ιούλιο το κυπριακό κράτος θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει αξιόγραφα ύψους 2,2 δις ευρώ που αντιστοιχούν σε 12% του ΑΕΠ. 

Το άλλο σαββατοκύριακο ψηφίζουν οι Έλληνες για τη νέα βουλή. Η προοπτική της χώρας να παραμένει μέλος της Ευρωζώνης δεν θεωρείται βέβαιη, και η έξοδός της από τη ζώνη του Ευρώ θα είναι καταστροφική για την Κύπρο και το τραπεζικό της σύστημα. Συνεπώς, ενόσω θα υπάρχουν αμφιβολίες για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα επικρέμεται από πάνω μας μια δαμόκλειος σπάθη, και σε περίπτωσή εξόδου της οι κεφαλαιουχικές ανάγκες των τραπεζών θα αυξηθούν δραματικά. 

Λαμβάνοντας υπόψιν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποταθεί στον μηχανισμό στήριξης όπως και τη σημασία που προσδίδει στην έννοια "αξιοπιστία" είναι δύσκολο να υποθέσω ποιες είναι οι ακριβείς της προθέσεις.

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η επιλεκτική καταδίκη φασιστικών ενεργειών


Πραγματικά δεν είχα σκοπό να καταπιαστώ με τη συμπεριφορά του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη με θύμα τη Λιάνα Κανέλλη και τη Ρένα Δούρου. Δεν έχω ουσιαστικά κάτι να προσθέσω στη συλλογική καταδίκη της πράξης ενός ακραίου και αντιδημοκρατικού στελέχους ενός νεοναζιστικού κόμματος, δηλαδή μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Το μόνο πράγμα που θα μπορούσα να προσθέσω είναι πως δεν με εξέπληξε ούτε κι η χτεσινή ανακοίνωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Χριστοφίδη που καταδίκασε την επίθεση Κασιδιάρη με το ακόλουθο λεκτικό.

"Καταδικάζουμε με αποτροπιασμό και βδελυγμία την απαράδεκτη επίθεση και τον ξυλοδαρμό στελέχους του ΚΚΕ και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ από στέλεχος της «Χρυσής Αυγής». Δυστυχώς τέτοιου είδους φασιστικές συμπεριφορές πλήττουν τον πολιτικό πολιτισμό και αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Όταν τέτοιες συμπεριφορές προέρχονται από χώρους με ακροδεξιές φασιστικές τοποθετήσεις οι κίνδυνοι και η ανησυχία αυξάνονται. Είμαστε σίγουροι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα καταδικάσει και θα απομονώσει τέτοιου είδους απαράδεκτες, φασιστικές ενέργειες," είπε ο Χριστοφίδης.

Σε γενικές γραμμές, με την πιο πάνω δήλωση δεν διαφωνώ.

Υπάρχει όμως και το "αλλά".

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει επιλεκτικά.

Όχι απλώς επειδή καταδικάζει μόνο συμπεριφορές που "προέρχονται από χώρους με ακροδεξιές φασιστικές τοποθετήσεις" και δεν καταδικάζει συμπεριφορές που θα μπορούσαν να προέλθουν "από χώρους με ακροαριστερές φασιστικές τοποθετήσεις" και έτσι έκανε γαργάρα τους τραμπουκισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ εις βάρος πολιτικών άλλων κομμάτων την τελευταία διετία, απλώς για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα.

Η επιλεκτικότητα στην καταδίκη της βίας από την κυβέρνηση Χριστόφια εκτείνεται και σε "χώρους με ακροδεξιές φασιστικές τοποθετήσεις," όταν αυτές είναι συμβατές με την ψυχροπολεμική κοσμοθεωρία του Χριστόφια.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η συμπάθεια Χριστόφια προς το καθεστώς του Άσαντ, του ηγέτη του κόμματος Μπααθ, που βασίζει την παναραβική του ιδεολογία σε μεγάλο βαθμό στον ναζισμό, έχοντας ενσωματώσει ολόκληρα κεφάλαια που μεταφράστηκαν στα αραβικά από το βιβλίο του Χίτλερ Mein Kampf.

Η ωμή βία που ασκεί ο Άσαντ καταστέλλοντας με τον πιο βάρβαρο τρόπο την εξέγερση κατά του καθεστώτος του τους τελευταίους 16 μήνες και φιμώνοντας κάθε αντιπολιτευτική φωνή στη χώρα του, δεν ενοχλούν το ΑΚΕΛ ή την κυβέρνηση. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι βομβαρδίζει αμάχους από ξηράς, θάλασσας και αέρος.

Ο Άσαντ άλλωστε, είναι "φίλος των φίλων μας", Ρώσων και Κινέζων, και "εχθρός των εχθρών μας", των Αμερικάνων, σύμφωνα με τον σοβιετικό κώδικα του προέδρου μας.

Για τούτο άλλωστε και τον παρασημοφόρησε και δεν δίστασε να παίξει κορώνα γράμματα τη ζωή συμπολιτών μας απλώς και μόνο να μην παραδώσει τα εκρηκτικά του σε άλλη χώρα να τα καταστρέψει, όταν ο Άσαντ κι ο Αχμαντινετζάντ παράβαιναν το εμπάργκο κατά του Ιράν που επεβαλε ο ΟΗΕ.

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Όταν δεν σου κάνει ο υπουργός σου



Αφού για ακόμη μια φορά, ο Χριστόφιας εξέφρασε την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον υπουργό Οικονομικών του, τον Βάσο Σιαρλή, το πράγμα δεν μπορεί πια να μείνει εδώ.


  • Ως γνωστόν, ο Χριστόφιας έθεσε πριν ένα περίπου μήνα βέτο στην πρόθεσή του Σιαρλή να συζητήσει με τις συντεχνίες θέμα μη καταβολής του 13ου μισθού. 
  • Ο στενός συνεργάτης του Χριστόφια, ο Andros and his people,  που ως γνωστόν "εκφράζει την πολιτική προέδρου" χρειάστηκε να καθοδηγήσει τον υπουργό οικονομικών κατά τους διορισμούς στο διοικητικό συμβούλιο της Λαϊκής. 
  • Κατόπιν, την περασμένη Πέμπτη τον απέτρεψε από το να εξαγγείλει τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης για περιορισμό του ελλείμματος στο 2,5%, λίγες ώρες  αφού ο υπουργός εξέφρασε δημόσια σχετική πρόθεση. 
  • Την επόμενη μέρα, ο Χριστόφιας άσκησε στον Σιαρλή κριτική υποδεικνύοντάς του εμμέσως πλην σαφώς πως η κυβέρνηση του δεν ανέχεται τη δημοσιονομική πειθαρχία και κατηγορώντας τον πως κακώς επαναβεβαίωσε τη δέσμευση προς τους ευρωπαίους εταίρους που ανέλαβε ο Κίκης Καζαμίας για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,5% του ΑΕΠ φέτος (η δέσμευση του Σταυράκη ήταν 2,6%), αφού και 3% έλλειμμα να είχαμε "θα μας έλεγαν μπράβο". 
  • Επίσης, χαρακτήρισε τον υπουργό του ευθέως ως ανυπόμονο αφού επέμενε σε δημοσιονομική εξυγίανση βασισμένη σε "νεοφιλελεύθερη μονόπλευρη λιτότητα" που προωθούν οι "μανδαρίνοι" των υπουργείων.


Με άλλα λόγια, ο υπουργός του δεν του κάνει. Και δεν παραιτείται.

Ο Χριστόφιας θέλει άλλα πράγματα από αυτόν τα οποία ο Σιαρλή δεν μπορεί να προσφέρει.

Χρειάζεται έναν άνθρωπο σε εκείνη τη θέση που εκπέμπει και λαμβάνει στο ίδιο μήκος κύματος.

Χρειάζεται έναν Χατζηπέτρου, έναν Κυρίτση ή έναν Ευαγόρου.

Τελειότερο υπουργό Οικονομικών δεν θα μπορούσε να βρει ιδίως όταν έπονται διαπραγματεύσεις για δάνειο από το EFSF...

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ο Andros and his People χαράζουν δημοσιονομική πολιτική

Χτες το απόγευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου μίλησε στα μέσα ενημέρωσης για την «οικονομία». Η διάσκεψή του Στεφάνου, έγινε μετά την εξαγγελία του υπουργού οικονομικών Βάσου Σιαρλή πως μια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών θα αποφάσιζε τα τελικά μέτρα που δημοσιονομικής εξυγίανσης που απαιτούνταν για να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,5% του ΑΕΠ φέτος. Μετά από παρέμβαση του Andros and his People, που ως γνωστόν εκφράζει την πολιτική της κυβέρνησης, η εξαγγελία (ανακοίνωση) του πακέτου Σιαρλή δεν έγινε.

Παραθέτω πιο κάτω την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών όπως και τα δικά μου σχόλια σε αγκύλες [ ]:


Το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται εντατικά σε ό,τι αφορά τα μέτρα για δημοσιονομική εξυγίανση και πολύ σύντομα αυτά θα είναι έτοιμα και θα ανακοινωθούν, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

[Είναι σωστό πως το υπουργείο Οικονομικών εργάστηκε εντατικά και τα μέτρα είναι έτοιμα αλλά για να ανακοινωθούν πρέπει προφανώς να τα εγκρίνει ο Χατζηπέτρου]

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθαρίζει για ακόμα μια φορά, είτε θέλουν να το ακούσουν κάποιοι εδώ στην Κύπρο είτε όχι, ποιο είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία. Είναι η μεγάλη έκθεση κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό το πρόβλημα μαζί με το υπερβολικό ιδιωτικό χρέος, σύμφωνα με την Επιτροπή, προκαλούν τις ανισορροπίες στην κυπριακή οικονομία.

Έκθεση της Κομισιόν δεν αναφέρεται πουθενά σε «μεγάλη έκθεση κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα». Η Κομισιόν κατ’ ακρίβεια είπε: «Η Επιτροπή, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης επισκόπησης που διενήργησε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει εσωτερική ανισορροπία, η οποία οφείλεται στον τραπεζικό τομέα της και στο χρέος του επιχειρηματικού της τομέα, καθώς και εσωτερική και εξωτερική ανισορροπία στη δημοσιονομική της δυναμική και την ανταγωνιστικότητα, αν και όχι υπερβολική». Σημειώνεται πως μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, η έκθεση των τραπεζών σε αυτά περιορίστηκε στο ¼. Συνεπώς, ο Στεφάνου όχι μόνο επιλέγει το τι παραθέτει από εκθέσεις αλλά και το διαστρεβλώνει, ιδίως όταν ισχυρίζεται πως τις ανισορροπίες τις προκαλούν τα ελληνικά ομόλογα και το ιδιωτικό χρέος.]

Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζει για ακόμα μια φορά ότι η Κύπρος, για να εξασφαλίσει υγιή δημόσια οικονομικά και να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας. Ορισμένοι εδώ στην Κύπρο, αυτό το γεγονός που κατέγραψε μερικές φορές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το παρασιωπούν και το προσπερνούν για να ασκούν αυθαίρετη και ισοπεδωτική κριτική σε βάρος της Κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό, όμως, πλήττουν και δυσφημίζουν την κυπριακή οικονομία.

[Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει πως «Οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος (Σταθερότητας) συνοδεύονται από κινδύνους, οι οποίοι οφείλονται στο γεγονός ότι το μακροοικονομικό σενάριο για το 2012-2014 εμφανίζεται αισιόδοξο, ενώ η προγραμματιζόμενη προσπάθεια εξυγίανσης το 2013 βασίζεται εν μέρει σε μέτρα που δεν προσδιορίζονται πλήρως». Άρα αν υπάρχει κάποιος που αυθαίρετα αποσιωπά ή προσπερνά κάτι είναι ο ίδιος ο Στεφάνου που δεν παραδέχεται πως τα όποια μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης έχουν ληφθεί κρίνονται ανεπαρκή και αναμένεται να αποσαφηνιστούν νέα.]

Η οικονομία της Κύπρου αντιμετωπίζει διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα και υποφέρει από χρόνιες στρεβλώσεις. [Σωστός]

Η Κυβέρνηση ήδη έχει προωθήσει λύσεις για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων, όπως έχει κάνει με το θέμα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Συνταξιοδοτικού Σχεδίου του Δημόσιου Τομέα. [Εν μέρει σωστός. Η Επιτροπή σημειώνει: «Η Κύπρος αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών, ιδίως στον τομέα των συντάξεων. Η Κύπρος έθεσε σε εφαρμογή δύο σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ωστόσο, μολονότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι κατάλληλα και αξιόπιστα, η απόκριση της Κύπρου δεν είναι αρκετά φιλόδοξη ώστε να  εξασφαλισθεί διατηρησιμότητα και επάρκεια, και να καταστεί δικαιότερο το σύστημα  σε περισσότερο μακροπρόθεσμη βάση».]

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη την πολιτική εξυγίανσης της οικονομίας να την συνεχίσει πάντοτε με κοινωνική ευαισθησία και διάλογο». [Δηλαδή ποτέ, γιατί πάντα οι συντεχνίες θα είναι ενάντια σε κάθε πολιτική εξυγίανσης.]

Αναφερόμενος στην ΑΤΑ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την πολιτική για αναδιάρθρωση της ΑΤΑ όχι για να την κουτσουρέψει, αλλά για να βελτιώσει το όλο σύστημα. Η αναδιάρθρωση της ΑΤΑ έχει περιληφθεί στο τελευταίο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα. Αυτό το στόχο η Κυβέρνηση θα τον υλοποιήσει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους».

[Η Κομισιόν σημειώνει πως «Θα πρέπει να επιδιωχθεί, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους και σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές, μια ευρεία μεταρρύθμιση του συστήματος ώστε να ενισχυθεί η σύνδεση των πραγματικών μισθών με την εξέλιξη της παραγωγικότητας και το σύστημα να καταστεί δικαιότερο.» Άρα, ο Στεφάνου ή δεν κατάλαβε τι διάβασε στην Έκθεση της Κομισιόν, ή δεν διάβασε, ή κι αν διάβασε και κατάλαβε, συνεχίζει να λαϊκίζει]
Σε ό,τι αφορά την επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση έχει διακηρυγμένη και σταθερή θέση ενάντια στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης. Σημειώνουμε ότι τα θέματα που αφορούν στη συνταξιοδότηση εμπίπτουν στα θέματα της εθνικής αρμοδιότητας, η κάθε χώρα δηλαδή αποφασίζει για τα του οίκου της. 

[Πάμε γυρεύοντας δηλαδή για συνταξιοδοτικό Μαρί]

Η ηλικία συνταξιοδότησης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Σχέδια Συντάξεων του πρώτου πυλώνα, όπως στην Κύπρο είναι το Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι κατά κανόνα χαμηλότερη από αυτήν της Κύπρου. Η ηλικία συνταξιοδότησης στο Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου είναι και για άντρες και για γυναίκες το 65ο έτος και υπό αυστηρότερες προϋποθέσεις εισφορών μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει σύνταξη και στο 63ο έτος της ηλικίας του. 

[Η σύσταση της Κομισιόν είναι: «Να βελτιώσει περαιτέρω τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και επάρκεια του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια. Να εναρμονίσει την πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.»]

Επίσης, ακόμα πιο σημαντική είναι η πραγματική ηλικία αφυπηρέτησης που στην Κύπρο είναι ψηλότερη από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα στην Κύπρο είναι 63,5 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 61,5.

[Τα στοιχεία που παραθέτει ο Στεφάνου δεν είναι λάθος. Παραγνωρίζει όμως πως η ηλικία συνταξιοδότησης σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα δημογραφικά δεδομένα είναι μία παράμετρος. Μια δεύτερη είναι η επιβάρυνση με εισφορές του κόστους εργασίας, μια τρίτη το ύψος των συντάξεων]

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από μερικά χρόνια το όριο αφυπηρέτησης στη Δημόσια Υπηρεσία στην Κύπρο αυξήθηκε από το 60ο στο 63ο έτος»

[Σημειώνουμε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ψηλότερες συντάξεις, συνεισφέρουν λιγότερο απ’ ό,τι οι ιδιωτικοί]

Ερωτηθείς πότε αναμένεται η ανακοίνωση των μέτρων για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η πληροφόρηση από το Υπουργείο Οικονομικών είναι πως τα μέτρα θα ανακοινώνονταν αύριο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών είπε σήμερα ότι αργότερα θα έκανε δήλωση και αυτή θα αφορούσε όχι δήλωση για τα μέτρα, αλλά αυτό που θα έλεγε – ωστόσο είμαι εντεταλμένος να το αναφέρω εγώ – είναι πως το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται εντατικά στο θέμα των μέτρων και πολύ σύντομα αυτά θα είναι έτοιμα και θα ανακοινωθούν». 

[Δηλαδή ο υπουργός που είπε το πρωί πως απλώς θα ενημέρωνε τον κόσμο πως «το υπουργείο εργάζεται εντατικά» για τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης πήρε εντολή να το βουλώσει μέχρι νεωτέρας]

Σε ερώτηση αν τα μέτρα θα ανακοινωθούν αυτή ή την ερχόμενη βδομάδα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όταν θα είναι έτοιμα τα μέτρα, θα τα ανακοινώσουμε. Και αυτό θα γίνει σύντομα». 

[Το πολύ σύντομα είναι από το 2009]

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Κύπρος είναι εκτός αγορών και δεν διαθέτει χρήματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το να είναι εκτός αγορών με το να μην έχει χρήματα είναι διαφορετικό. Αυτό που λέγεται εδώ και δυο χρόνια ότι τελειώνουν τα χρήματα της Κύπρου και θα ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης, δεν έχει γίνει για τον απλούστατο λόγο ότι η Κύπρος βρίσκει χρηματοδότηση, καλύπτει τις ανάγκες της σε χρηματοδότηση και συνεχίζουμε τα της οικονομίας». 

[Ααααα! Λεφτά υπάρχουν!]

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι μπορεί να χρειαστεί να εισέλθουμε στο μηχανισμό στήριξης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό είναι σε συνάρτηση με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή την ώρα είναι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν θα προσφύγουμε στο μηχανισμό, θα προσφύγουμε για επανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και όχι διότι χρειάζεται χρηματοδότηση η κυπριακή οικονομία. Εργαζόμαστε με βάση τους στόχους μας έτσι όπως έχουν τεθεί από τον προϋπολογισμό και κάνουμε τη δουλειά μας». 

[Και που βρούμε τα λεφτά για τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα που λήγουν το 2013;]

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ένα από επιχειρήματα που έθεσαν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ότι προκειμένου η ένταξη μας στο μηχανισμό να είναι με όσο το δυνατόν πιο ανώδυνους όρους θα πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα, ο κ. Στεφάνου ανέφερε «εμείς είπαμε ότι δεν θα ληφθούν μέτρα; Σας είπα ότι σύντομα θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Πολύ σύντομα θα έχουμε το νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα χαρακτηρίζεται από κοινωνική ευαισθησία, όπως και τα προηγούμενα». 

[Άλλη φορά να βάζουμε την ΠΑΣΥΔΥ να τα σχεδιάζει να μη χάνουμε το χρόνο μας]

Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε, επίσης, ότι «για να μη δημιουργούνται στρεβλές εντυπώσεις στην κοινωνία, θέλω να τονίσω ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τα δημοσιονομικά μας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

[Φυσικά, από τότε που αναλάβαμε κυβέρνηση, το χρέος εκτινάχθηκε από το 48% του ΑΕΠ στο 71% επειδή τα δημοσιονομικά μας ήταν μια χαρά]

Σε ό,τι αφορά στις αγορές θα ήταν καλά να ‘ξεσκονίσουμε’ όλοι τις εκθέσεις των Οίκων Αξιολόγησης και πολύ περισσότερο την τελευταία έκθεση του Οίκου Moody’s στην οποία τίθενται πέντε λόγοι για την κυπριακή οικονομία και την υποβάθμιση που μας είχαν κάνει τότε, για να δείτε ότι και οι πέντε λόγοι αφορούσαν το τραπεζικό σύστημα». 

[Αν τις ξεσκονίσουμε τόσο επιλεκτικά όσο ο Στεφάνου, σίγουρα θα καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα. Και οι Moody’s και οι Fitch και οι Standard & Poor’s μας λένε τα ίδια πράγματα που μας είπε και η Κομισιόν πριν καν ενταχθούμε στην ΕΕ]

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση δεν λέει ότι δεν παίρνουμε μέτρα ή ότι δεν θα πάρουμε και άλλα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας. Μπορώ να υποστηρίξω με τεκμήρια ότι αυτή η Κυβέρνηση πήρε τόσα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας και επίλυσης διαρθρωτικών και διαχρονικών προβλημάτων της οικονομίας όσα δεν πήρε καμιά άλλη Κυβέρνηση. 

[Αν πάντα παίρνεις μέτρα στα μέτρα σου, θα πει πως έχασες το μέτρο.]

Κάνουμε αυτή τη δουλειά πολύ στοχευμένα και συγκροτημένα, με κοινωνική ευαισθησία και με διάλογο. Δεν ακολουθούμε πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας που ακολουθήθηκαν στην ΕΕ και που σήμερα οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι παραδέχονται ότι ‘θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με την κοινωνική συνοχή και με τη στήριξη της ανάπτυξης’, όπως κάνει και η Κυπριακή Κυβέρνηση. Εργαζόμαστε για αυτό τον τομέα όπως και για τον τομέα που αφορά την παροχή στήριξης και βοήθειας στις τράπεζες για να μπορέσουν να επανακεφαλοποιηθούν». 

[Ναι, τώρα που έμαθε ο γάιδαρός σου να ζει χωρίς φαΐ, ψόφησε. Μέχρι να τελειώσει ο διάλογος της κοινωνικής ευαισθησίας, αυξήθηκε η ανεργία στο 10%, βγήκαμε εκτός αγορών, και ποιος ξέρει που θα πάμε]

Κληθείς να πει αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι αδίκως θεωρείται η Κύπρος μη αξιόπιστη από τις διεθνείς αγορές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «βεβαίως το θεωρούμε άδικο αυτό για την κυπριακή οικονομία. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Επίσης, οι υποβαθμίσεις της Κύπρου για την οικονομία της κυρίως ήταν για το θέμα των τραπεζών». 

[Ε ναι, οι δανειστές μας έχουν πίστη στον κοινωνικό διάλογο…]

Σε ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση έχει ουκ ολίγα για το θέμα της εξυγίανσης της οικονομίας. Σας παραπέμπω στην ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας του κράτους στις 15 Μαΐου και θα δείτε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας μειώθηκε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά περίπου 1.100, κάτι που δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν. 

[Η Στατιστική Υπηρεσία λέγει πως ο μέσος όρος κυβερνητικών υπαλλήλων το 2009 ήταν 51.253, το 2010 51.940 και το 2011 52.199]

Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε λόγω των μέτρων που λάβαμε. 

[Τι ωραία που τα λέει τα ψέμματά του…]

΄Εχουμε διασφαλίσει την βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που να θυμίσω ότι σε πολλές εκθέσεις της Κομισιόν αναφερόταν ως ένα θέμα που υποσκάπτει τη βιωσιμότητα των οικονομικών του κράτους και εμείς με συμφωνία που κάναμε με τους κοινωνικούς εταίρους έχουμε διασφαλίσει αυτή τη βιωσιμότητα ως το 2048. 

[Το τι δεν λέγει είναι πως το 2049 το ΤΚΑ δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις]

Αυτό δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο; Αυτό δεν είναι μέτρο εξυγίανσης; 

[Φυσικά και είναι! Αν πεθάνουν τότε τα γεροντάκι από την πείνα, δεν θα πληρώνει το κράτος συντάξεις!]

Έχουμε δρομολογήσει την επίλυση του προβλήματος με τα συνταξιοδοτικά σχέδια του δημοσίου με τη συμφωνία που πετύχαμε για ένταξη των νεοεισερχόμενων στη Δημόσια Υπηρεσία στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

[Αυτό ήταν ένα σωστό βήμα και καλά κάνατε, έστω και με μισή καρδιά]

Αυτό που λέμε ως Κυβέρνηση είναι ότι αυτή τη δουλειά θα τη συνεχίσουμε με πολλή προσοχή, με στοχευμένο τρόπο, αλλά δεν δεχόμαστε να μας λένε ότι αυτή η Κυβέρνηση αδιαφορεί και δεν παίρνει μέτρα, όταν η ίδια η Κομισιόν λέει το αντίθετο». 

[Ναι, όλοι τρων κόνναρα εκτός φυσικά από την κυβέρνηση…]

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται σε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων εξυγίανσης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αναφέρεται στην ΑΤΑ για την οποία είμαστε σε διαδικασία διαλόγου για να συμφωνήσουμε, αναφέρεται στο ΓΕΣΥ για το οποίο είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας των προϋποθέσεων για να το υλοποιήσουμε. 

[Μου άρεσε το «είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας των προϋποθέσεων για να το υλοποιήσουμε». Από το 2008! Και θα το εφαρμόσει πότε;]

Η έκθεση της Κομισιόν λέει ότι πρέπει να εφαρμοστεί με ένα οικονομικά βιώσιμο τρόπο και αυτό κάνουμε. Δεν θα καταστρέψουμε το σύστημα που έχουμε για να το καταστρέψουμε με ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας που δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμο.
[Το ζητούμενο είναι να αντικαταστήσουμε ένα αποτυχημένο και χρεοκοπημένο σύστημα υγείας, με ένα πιο σύγχρονο και πιο οικονομικό, και συμπεριφερόμαστε πως μας ζητούν να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο]

Επειδή τα θέματα της οικονομίας είναι εθνικά θέματα και όντως όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να διαβάζουμε όλοι ορθά τις εκθέσεις, οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, είναι και συστάσεις.  

[Και την εθνική οικονομία, και τα εθνικά θέματα και τις εκθέσεις και τις συστάσεις τα χειριζόμαστε με τη χρυσή συνταγή της επιτυχία: χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησίες και χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις]

Και, επίσης, να μετράμε και κάποια πράγματα ανάλογα με το τι έχουμε μπροστά μας».

[Μόνο που το σκέφτομαι τι έχουμε μπροστά μας με πιάνει τρομάρα]